Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:thumbs1: Таман и на казана няма да има хамалогия. Имат яка помпа и ще дръпнем матриала направо от буса :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Днес обрах гроздето,изчистих го от чепките,и отделих гнилото,измерих захарноста и показа 20%.Купих си 5 кг захар и моля да ми кажете как да разредя захарния разтвор,аз мисля да сложа 3 към 1 захар вода за да вдигна малко процентите.Знам че има тема за захарноста,но един час я търсих и нищо.Забравих да кажа че материала напълни до половината бидон от 100 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
То зависи и какъв ти е обема на казана. Не споменаваш нищо за сулфитиране и дрожди. Ако няма да посяваш с култивирани дрожди, на тия 5 кг захар ти трябват 20л вода и захарността ще си остане същата, за дивите дрожди е по-добре така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Току що сипах 5 кг захар на 14 литра вода и процента в бидона вече е 22,5 .Нама да слагам серниста киселина защото мога да я купя чак в понеделник,а за дрожди явно трябва да ида на 50 км.Ще го оставя така дано да стане.Иначе си поръчах книги,сега ще си поръчам и буре за ракия,ще си купя преса,и остава да се науча и да правя хубава ракийка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Да добавя ли още вода,6 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
doviciozo написа:
Да добавя ли още вода,6 литра.

Не....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Казана в който ще варя е обществен и има от 80, до 250 литра.Имам си и собствен но искам да го монтирам както трябва и тогава да го ползвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не, че 22,5% е фатално много. Просто има известен риск да не ферментира напълно. Във форума преобладава мнението, че 20% е оптималната захарност, ако не се използват култивирани дрожди.
viewtopic.php?f=7&t=1775#p24201
viewtopic.php?f=7&t=1047#p13059


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Не, че 22,5% е фатално много. Просто има известен риск да не ферментира напълно. Във форума преобладава мнението, че 20% е оптималната захарност, ако не се използват култивирани дрожди.
viewtopic.php?f=7&t=1775#p24201
viewtopic.php?f=7&t=1047#p13059

Има един тарикатлък които научих от Марио,като мине бурната ферментация и спре да ври по някаква причина/ студено време, голяма захарност/ може да добави 3-4 литра вода, нещата тръгват на ново в добрата посока :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
В момента захарноста е 22% или не съм я измерил правилна вчера,или е паднала малко.Верментация не виждам да е започнала,но мирише на алкохол.Кога трябва да започне верментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, ss101 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима