Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Здравейте,имам около 100кг грозде,няколко сорта и бяло и червено,та се чудя какво вино ще се получи ако го смеся,понеже е малко за разделяне,или направо за ракия да го правя?И ако става за вино какви дрожди трябва да взема,за бяло или за червено вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виното ще стане нещо като розе. Опитай с дрожди за червено вино.
Ако не ти хареса като вино - вари го на ракия.
Понякога от белите сортове има много ароматни.
От дълги години на селото на баба ми имаме точно такива сортове - много бяло и малко червено. Виното не ставаше нищо особено,но никога не е вкисвало.
Изпивахме си го с кеф.
Сега вече е съвсем малко, та аз си купувам мерло и си правя отделно друго вино.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Благодаря за отговора,от бялото има мискет отонел,перла и димят,а от червеното хамбургски мискет и някакво незнайно.Предните години съм правил само ракия от него,става хубава.Опасявам се само,че ще е сниска захарност като цяло,но косовете и осите му разказаха играта и трябваше да се бере.Утре мисля да го меля,но не мога да реша.А ако е за ракия да сулфатирам ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 22:29 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
За ракия , не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Реших вече,ще се прави направо за ракия.Взех една кутийка 20гр дрожди,пише че са за вино и ракия,или за спряла ферментация,диамониев фосфат и калциев карбонат за преди варенето.Приготвил съм 25кг захар,може и да не я вкарвам цялата,ще видя колко е захарноста на гроздето.Мисля този път да направя разтвор 1:4,до сега съм правил все 1:3.Между другото в Карфур има горнооряховска захар на 1.85лв,това е за Русе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Здравейте,колеги!Днес е 15-ти ден от посяването на дрождите,захаромера потъва целия,но шапката все още стои леко издута от горе,на вкус не мога да преценя,дали ми сладни.Каъв съвет ще ми дадете,да варя ли,или да изчакам да падне шапката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 09:41 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Аз правя следнато - бъркам и 2 часа по късно ако няма шапка, значи е готово !
Между другото , взех едни дрожди дето на единия ми бидон бутнаха
за 24 часа 10 захарни градуса.
Досега не бях виждал такова нещо :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Захаромерът ти има ли 0, т.е. мери ли до 0 ?
Ако да - показва ли под 0-та или е точно 0 или е малко над 0 ?
Ако имаш малък захаромер, който потъва целия не е сигурно дали си стигнал края на ферментацията.
Бъркай добре шапката, потапяй я с ръка и проверявай след два три часа дали се е надигнала пак.
Тя сега стои горе, защото има много разтворен въглероден двуокис който продължава да излиза нагоре и дава вид че нещо ферментира там. Ако искаш да я видиш паднала ще трябва да чакаш още доста. Но това няма да ти даде повече ракия на казана.
Добър критерий е и меренето на температурата с точен термометър - ако вътре в бидона и вън около него е все една и съща - ферментация вече няма, за казан си. Но най-добре казва един голям захаромер - ако два дена няма никакво движение в показанията му - значи ферментация няма и може да се вари.

@Морфей - 10% за ден е съвсем в реда на нещата ако имаш културни винени дрожди , бурна ферментация и ползване на активатор. Само за сведение - втора ферментация на джибри в които имаше активни дрожди RX60, активатор и добавен захарен сироп от 20кг. захар и 60л. вода - приключиха всичко от петък 10:00 до неделя 18:00 (малкия захаромер потъна в кофата, с големия ме домързя да меря)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 09:56 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Аз правя трета година но не бях виждал 10%.
Иначе активатор не съм слагал.
И това е само резултата от единия бидон.
От 23 захарност начална сега 4-те бидона са съответно 12-10-18-16.
В сряда май ще го вадя виното, да не кажа по рано,
че и другите се засилват.
За втора ферментация знам че тръгва още по бързо.
Аз докато заредя последния бидон и първия вече ври :megagrin:
Дрождите са FARMACTIVE FBR !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Захаромера ми е от малките,български до 5 градуса.Значи като потъне не е сигурно,че е 0 градуса?Иначе след около 1 час и нещо шапката пак беше останала на сухо.Опитвах пак на вкус,май не сладни,доста лек вкус има виното.Дрождите бяха на FARMACTIVE,мисля 216 беше за ракия и трудна ферментация,изхвърлих кутийката и не съм сигурен,иначе активатор сложих диамониев фосфат,не съм сулфитирал.Чудя се защото утре и в петък съм свободен,след това трябва другата седмица евентуално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За 15 дена няма начин да не си готов. Дори и да има още малко - едва ли ще се усети на казана. И да изчакаш и да вариш - за мен е все едно, ти си решавай.
Ако няма да вариш сега - вземи мерки да не влизат виненки, затваряй добре бидона и т.н. Щото са високи температурите и да не вземе да вкисва. Макар че не ми се вярва де. Но все пак ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Ами за сега няма нито една виненка,освен да изчакам до петък и на казана :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Колеги,днес сварих материала :)
Захаромера беше от малките до 60 градуса и потъна,не можах да разбера на колко тръгна :roll:

Отделих 1л първак
37л ракия на 52 градуса
10л патоки,не съм го мерил,започнах да го отделям като падна на 38 градуса
Мисля,че много добре излезе като количество,явно се дължи и на културните дрожди,които сложих.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима