Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги, вчера обрах гроздето от асмите и тъй като тази година реколтата е доста лоша напълних една каца с около 150кг. материал. Гроздето го намачках и премахнах чепките, в кацата е само сок и плод, както казах количеството е около 150кг. тъй като ми се видя малко му долях около 60л. вода в която добавих 40гр. лимонтозу. След всичко свършено до тук измерих захарността и процента беше 16% захарност.
Добавих около 15кг. захар разтопена в топла вода и сега захарността на материала е 20%, имам още захар и се чудя дали да гоня 22% или да го оставя така?
Дрожди не съм слагал, разчитам на дивите които са по-плодовете, тъй като днес ферментацията още не е започнала мога ли да добавя още захар, това ще навреди ли по-някакъв начин на целия процес ?
Другия ми въпрос е колко дни след залагане на материала и не стартирала ферментация могат да се добавят дрожди ?
Mатериала е само за ракия, вино няма да се вади :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
20 захарност е перфектно, ако все пак искаш да си добавиш захарта нека да е в съотношение 1:4, недей гони 22% щом няма да ползваш дрожди

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Това добре а за лимонтозото, мнодо ли са четири пакетчета на 60л. добавена вода, да не стане някой коселяк да се чудя какво да я правя, на вкус сока е сладък и не се усеща кисела жилка ама все пак да питам ...???

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре е, няма нужда от повече. Ако беше да доливаш ферментирали джибри за втора ферментация - тогава може повече - по 1 пак. на 10л. вода.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Ферментацията все още не е тръгнала, та днес си поръчах дрожди и активатор, въпроса ми е след като ще добавям въпросните съставки мога ли да добавя още захар и да вдигна процентното съдържание от 20 на 22% захарност?
Гроздето и захарта са смесени в събота, кацата е в помещение с температура 21-22 градуса но нищо не се случва вече трети ден :?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Странна работа, ако не си сулфитирал не е нормално да не започне ферментация.
Айде ден, два добре, ама три дена ...
Най-много като ги получиш дрождите и то да е почнало :)
Иначе не пречи да се добави още захар след началото на ферментацията. Аз така си правих сливите - след като почна да ври през ден добавях част от предвидената захар. За 4 дена падна под 5 %. Сега вече на 7 дена няма признаци на ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 10:04
Мнения: 4
И аз направих като @forski преди 12 дни, в началото няколко дни беше бурна ферментация, от седмица почна да затихва и сега съвсем слабо работи, но захарността е 16%! С два захаромера измервам - единия 16, другия 15...Какво става от тук нататък...? Ще има ли нещо за варене или...за изхвърляне?!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Че ти ако сега си на 16 от колко си тръгнал ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 10:04
Мнения: 4
victoryvt написа:
Че ти ако сега си на 16 от колко си тръгнал ?

22% - температурата е постоянна 25-26%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
То по-закона на всеобщата гадост довечера всичко ще ври и кипи а утре като дойдат дрождите ще ги изхвърля в кофата :D
Материала в момента е със захарност 20% нарочно не го товарих до 22% защото не бях предвидил да слагам дрожди, ако до утре нищо не се случи ще му сложа захар до 22% и ще посея дрождите и активатора.
От магазина в Пловдив от който си поръчах дрождите момчето ми предложи дрожди за трудна ферментация +активатор,надявам се че всичко ще мине както трябва !
Не съм сулфетирал но то реално няма никакви признаци на развитие на дрожди в кашата, утре като ги сложа ще пиша пак какво се е получило.
За 200-220л. материал човека ми каза да затопля малко гроздов на около 25-30градус сок и да разтворя дрождите в него, също така към дрождите да добавя и половината активатор и да излея всичко в кацата.След два три дни се добавяла и останалата част от активатора.
Има ли значение в какво количество гроздов сок ще разтворя дрождите и активатора, примерно в литър или два?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 11:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
С дрождите ще получиш подробно обяснение как да ги рехидратираш - обем, температура и т.н.
Какъв активатор си поръчал?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Още на втория ден бурна ферментация трябваше да падне с 10% ! Или поне с по 5 на ден за два три дни.
Нещо не ти е била бурна ферментацията.
Дрожди какви ? активатор нещо ?
Бъркане, шапка ?
Ако сега е на 16% сигурно сладнее доста и маскира киселината. Не е лошо да се премери пеха.
Ако не е под 4 - дрожди нови за трудна ферментация, активатор и леко стопляне, бъркане един ден и газзз.
Иначе ще почне да вкисва.
Ако е под 4 вече ще трябва лечение.

@форски - няма да хвърляш нищо, дръж ги в хладилника дрождите и ще ги ползваш догодина или за ракия после (кайсиева,джанки,сливи)
Активатора може да се употреби и за дивите. Добавянето и на два пъти и на веднъж да е все става.
Има смисъл да ги разтвориш дрождите първо в 1:10 дрожди / вода, след 10 мин. полученото го ливваш в съд с шира (2 литра примерно)заедно с малко активатор, след час - доливаш още шира и след още час-два сипваш т.н. активатор отгоре на материала без да бъркаш. След като даде признаци на ферментация - бъркаш. Така им даваш оптимален старт - ще могат да се размножат екстремално и ще имат сили да довършат ферментацията навреме.
Стартерът може да се прави стъпално - тогава е съвсем максимален броя клетки :
1. 1:10 дрожди вода (рехидриране) за 10-20 мин. (ако се забавиш - мрат от глад :) )
2. полученото отива в 2 литра мъст и започва да се размножава там още 1-2 часа че и повече.
3. добавя се още 10 пъти повече мъст и пак 2-3 часа или докато шупне здраво.
4. 20-те литра шупнала мъст се добавя към основния материал (200 л.)
По принцип дрождите се развиват спрямо обема на средата - прието е 10-кратно увеличение като оптимално спрямо виталността на дрождите.
Така в бирените фабрики от една епруветка правят тонове дрожди за заквасване на многотонни ферментори.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Mи не знам какъв е активатора, обясних на човека от магазина какъв е случея и той ми каза че ще изпрати подходящ за дрождите активатор :nixweiss:
Не съм много наясно с видовете дрожди и активатори, за сефте ще ги използват тази година!
Човека каза че ще ми изпрати дрожди за трудна ферментация и 40гр. активатор за тях който да вложа на две части.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
victoryvt написа:
Още на втория ден бурна ферментация трябваше да падне с 10% ! Или поне с по 5 на ден за два три дни.
Нещо не ти е била бурна ферментацията.
Дрожди какви ? активатор нещо ?
Бъркане, шапка ?
Ако сега е на 16% сигурно сладнее доста и маскира киселината. Не е лошо да се премери пеха.
Ако не е под 4 - дрожди нови за трудна ферментация, активатор и леко стопляне, бъркане един ден и газзз.
Иначе ще почне да вкисва.
Ако е под 4 вече ще трябва лечение.

@форски - няма да хвърляш нищо, дръж ги в хладилника дрождите и ще ги ползваш догодина или за ракия после (кайсиева,джанки,сливи)
Активатора може да се употреби и за дивите. Добавянето и на два пъти и на веднъж да е все става.
Има смисъл да ги разтвориш дрождите първо в 1:10 дрожди / вода, след 10 мин. полученото го ливваш в съд с шира (2 литра примерно)заедно с малко активатор, след час - доливаш още шира и след още час-два сипваш т.н. активатор отгоре на материала без да бъркаш. След като даде признаци на ферментация - бъркаш. Така им даваш оптимален старт - ще могат да се размножат екстремално и ще имат сили да довършат ферментацията навреме.
Стартерът може да се прави стъпално - тогава е съвсем максимален броя клетки :
1. 1:10 дрожди вода (рехидриране) за 10-20 мин. (ако се забавиш - мрат от глад :) )
2. полученото отива в 2 литра мъст и започва да се размножава там още 1-2 часа че и повече.
3. добавя се още 10 пъти повече мъст и пак 2-3 часа или докато шупне здраво.
4. 20-те литра шупнала мъст се добавя към основния материал (200 л.)
По принцип дрождите се развиват спрямо обема на средата - прието е 10-кратно увеличение като оптимално спрямо виталността на дрождите.
Така в бирените фабрики от една епруветка правят тонове дрожди за заквасване на многотонни ферментори.





След процедурата от пример 1, кога наливам цялата смес в кацата с материала?

1:10 дрожди / вода, след 10 мин. полученото го ливваш в съд с шира (2 литра примерно)заедно с малко активатор, след час - доливаш още шира и след още час-два сипваш т.н. активатор отгоре на материала без да бъркаш. След като даде признаци на ферментация - бъркаш.

Това всичко се прави в отделен съд (примерно леген) след като сипя отгоре целия активатор без да бъркам, и след като даде признаци на ферментация и започна да бъркам, след колко време тази смес се изсипва в кацата с материала?
Сори за тъпите въпроси ама ми е за сефте тази процедура :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Активаторът го слагаш целия предимно в общия материал и то след като си създал стартера.
За самия стартер ти трябва пропорционално съвсем малко активатор.
И да - в отделен съд - кофа леген, вана.
Смисъла е да не се стресират дрождите от големия обем на бидона. Макар че и просто да ги наръсиш по повърхността без да бъркаш пак ще имаш резултат.

първо ги рехидрираш с малко вода 40гр. дрожди на 400мл. леко топла вода (35-37гр.) колкото да станат от сухи на течни.
не повече от 10 мин. седят там (макс. 20 мин.)
после следва в кофата 2 л. мъст и изливаш дрождите с малко активатор
след час -два в кофата имаш шупнала мъст - добавяш още 20 л. мъст от бидона във ваничката или легена (не е фатално и да е по-малко)
чакаш пак да шупне и тогава изливаш всичко в бидона без да бъркаш.
Сипваш и активатора, изчакваш още час-два да заферментира и разбъркваш леко, след няколко часа или на сутринта - бъркаш вече до дъното.
Заферментира ли силно - затискаш шапката и не бараш, слагаш някакъв найлон, или капака леко но не херметически завит.
От там насетне - ако е за вино - следиш температура , ако трябва стопляш, ако трябва охлаждаш. Претакането охлажда и същевременно аерира.
Което значи че по някое време прекаленото аериране ще пречи.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима