Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Благодаря ти много колега, всичко е за ракия, вино не вадя :) :prost:
Аз по-принцип не затискам шапката, като заферментира както трябва ходя сутрин и вечер и само я потапам със съвсем леко разбъркване само горе да не изсъхва или да вкисва.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Да използвам и аз темата на колегата,как е най-правилно да се бърка материала,след като тръгне бурната ферментация,само шапката да се потапя или до долу,ако е без затискане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма правило, то в един момент отдолу е само течност. Няма нужда да я бъркотиш, тя сама се смесва. Затова и се ползва потопена шапка без бърникане. Всяко отваряне на капака води до опасност от влизане на бактерии от въздуха. Якото ръчкане също вкарва въздух вътре.
А всъщност въздух по време на анаеробния етап от ферментацията (след първия ден на ферментация) не е нужен изобщо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Ясно,благодаря само не мога да го измисля с какво да се затисне,някаква мрежа нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Продават се пластмасови решетки за бидони в различни размери. Отгоре върху нея можеш да сложиш няколко бутилки с вода. едновременно с това чрез тях можеш да стопляш или охлаждаш (в зависимост каква вода има в тях - топла или студена)
Може и в зависимост колко място имаш до капака да нагласиш някаква по-голяма от минер. вода и тя да опре в капака, който ще е леко завит колкото да държи бутилката да не излезе. Не трябва да се завива херметично, че ще се раздуе и може да се спука бидона.
Може и да си направиш сам подобно дъно от летви, но е проблемно сковаването - гвоздеите за железни !
По-добре да се вържат една за друга със сезал.
Можеш да вземеш една дъска ламинат, да я резнеш по средата със зеге или трион и да стане като кръст, после я разпробиваш с дрелка и затискаш с нещо.
Може и от две дъски ламинат на клик да се направи разглобяемо дъно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Kaкто предположи колегата victoryvt като се прибрах тази вечер и отидох да видя какво става ферментацията вече беше започнала :lab: :)
Та колеги, ако разчитате на дивите дрожди по-плодовете, имайте търпение поне три дни от залагането на материала и не бързайте да си поръчвате питомни дрожди и активатор през нета, че после ще се чудите какво да ги правите, точно като мен :lol:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
forski да не те лъжа ама и при мен така стана. Сулфатирах и след 6 септември всичко затворено и на 3 ден през ноща тръгнало виното да ме търси :), че минах без дрожди и екстри :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, да не отварям нова тема ще попитам тук, в сайта на vinarko.com видях че продават глицерин за омекотяване и уплътняване на вкуса на напитката.Някой използва ли глицерин да сподели дали има ефект от влагането му в крайния продукт?
И дали по-някакъв начин може да повлияе или по-скоро да навреди на вкуса и аромата на ракията?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Редовно омекотявам ново сварената ракия с глицерин, първо 0,5 мл глицерин на 1л ракия. Дегустирам, ако преценя че все още е остра, пак слагам примерно 0,3 мл на литър ракия . Така че не се притеснявай ,слагай глицерин и ще останеш доволен от резултата. Ако те притеснява нещо, пробвай първо с един литър ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
caribi написа:
Редовно омекотявам ново сварената ракия с глицерин, първо 0,5 мл глицерин на 1л ракия. Дегустирам, ако преценя че все още е остра, пак слагам примерно 0,3 мл на литър ракия . Така че не се притеснявай ,слагай глицерин и ще останеш доволен от резултата. Ако те притеснява нещо, пробвай първо с един литър ракия



Екстра, ще си взема глицерин и тази година ще третирам с него, само да уточним че глицерина се слага на края на процеса, след отлежаване, оцветяване и т.н. преди самото бутилиране ?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Да така е, аз слагам глицерина когато градирам ракията с последващо бутилиране :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги, имам един въпрос, имам около 200 кг. материал, грозде без чепки което е почти на финала и тази събота или неделя ще го мятам в казана.
След като дестилирам само сока още топлата винаса я пресипвам в бидон и добавям захар, джибрата е предварително отделена в друга каца и чака последващото и смесване с топлата винаса и захарта.
Та въпроса ми е на 160л. изварен гроздов сок колко захар да добавя за да стане на 20% захарност преди да го смеся с изцедената джибра за повторна ферментация?
Вода няма да наливам, говорим само за това което остава в казана след дестилацията, нещо ми се върти в главата за около 30-35 кг. захар но не съм много сигурен дали това е точното количество.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Х/(160+Х)=0.2
Х=0.2*(160+Х)
Х=32+0.2*Х
0.8*Х=32
Х=32/0.8=40

40 кг. захар на 160 л. винаса (ще я считаме за тежка 160 кг. понеже е с 0% захарност ако е минала нормална ферментация)

проверка :
40/200=0.2

Обаче като я смесиш с джибрата ще падне малко, но не е проблем.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 10:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Ее, Виктори цели уравнения написа. Та нали 40 кг. захар, разтворени 1/4 литра (кг.) вода дава точно 20% захарност. Та 40*4= 160 литра.
Но, не мога да разбера защо ще разтваряш захарта във винасата. Каква е целта? А не просто във вода и да залееш джибрата. А винасата да изхвърлиш.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Имаше един виц за един чужденец дето хвалел българите че са нация математическа, понеже и в градските кенефи било пълно с математически уравнения - Х, У, и някаква друга неизвестна променлива :megagrin:
Ами така се смята ... На ум колегата е сметнал 32-35, ама - както виждаш са 40.

Но друг е въпроса че от 200 кг. материал няма да има повече от 110-120л. сок за в казана. Отделно пък след варенето ще е спаднал поне с 20л.
Тъй че за 100л. винаса друг ще е отговора.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима