Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Ами тя идеята е следната, тъй като казана ми е 80л. след изваряването на сока допълвам казана с вода и преливам вече пълния на 80л. казан във пластмасов бидон.Така че аз 80 те литра от казан ще ги докарам като количество.
Два казана х 80л са 160л течност, горе долу така съм си ги сметнал, за да мога след втората ферментация да заредя още 2 казана за дестилация :)
А защо използвам винасата, причината е че във горещата винаса директно изсипвам захарта и я оставям да изстива като през това време си зареждам втората партида за варене.
Миналата година го направих този номер и всичко си мина по мед и масло, грешно ли е да се използва винасата за повторна дестилация на джибрата ? :?
Как е по-правилно с вода или ...

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 16:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
forski написа:
А защо използвам винасата, причината е че във горещата винаса директно изсипвам захарта и я оставям да изстива
грешно ли е да се използва винасата за повторна дестилация на джибрата ? :?
Как е по-правилно с вода или ...

Така си спестяваш сулфитиране.
Аз съм правил такива опити...но самия дестилат го слагах към други готови джибри за повдигане на градуса...иначе на вкус -ми беден и блудкав...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
А, колега Форски, сега разбрах кое и как всъщност правиш. А дали е грешно да се използва така винасата, не знам честно да си кажа. Аз я изхвърлям и си действам класически: вода, топля я, разтварям захарта, разхлаждам с колкото вода трябва или изчаквам да изстине и бухам в джибрето. Добавям и рехидратираните дрожди. Не сулфитирам. Дори не добавям и лимонтозу. (това за джибре от грозде).
Винасата ми миреше кофти на кисело и преварено вино.
Всъщност какво печелиш ти от нея, освен че е топла и евентуално има 1% алкохол останал неизваден?
И какво губиш? Дали няма някакви вредности, останали вътре и ти при втората преварка ги концентрираш още и рискуваш да преминат и в дестилата?

Към Илюша
"Така си спестяваш сулфитиране.
Аз съм правил такива опити...но самия дестилат го слагах към други готови джибри за повдигане на градуса...иначе на вкус -ми беден и блудкав..."

Най-вероятно имаш предвид че добавяш Патоки към готовите джибри, а не винаса (остатъка в казана)или?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Честно да ти кажа миналата година го направих по-този начин, като в казана с винасата долях вода за да го допълня и после в бидона и захар.
След като залях джибрите и ферментацията си мина нормално, пак превряха за около две седмици, дестилирах и си текна хубава ракия без никаква забележка.За вредни остатъци във винасата които да преминат в дестилата не съм се замислял, моля ако някой има инфо по-въпроса да казва дорде е време :D
Абе с две думи получават се нещата и втората ракия никак не е лоша, поне аз кусури не и намерих, след това стандартната процедура, отлежаване, аериране, оцветяване и т.н.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 22:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
lhristov написа:

Към Илюша


Най-вероятно имаш предвид че добавяш Патоки към готовите джибри, а не винаса (остатъка в казана)или?

Не нямам това предвид, а че винасата е вряла и практически почти стерилна...няма микроорганизми и като се добави захарта в тази вряла субстанция те се "очиства " от по лабилните микроорганизми ,което е и целта на сулфитирането-...защото дори и захарта(разтвора) е добре да се сулфитира преди ферментация...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Ясно. Така написано всичко е ясно. Благодаря, Илюша.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, тъй като този уикенд ще дестилирам материала имам един въпрос свързан с постигането на по-добър аромат на самата ракия.
До сега винаги съм дестилирал само сока изстискан през мрежа от джибрата, както повечето колеги споделят при дестилиране само на сока без джибрата се получава дестилат с по-остър вкус.
Тази година преварка не мисля да правя, та в този ред на мисли ако при първоначалната дестилация в изцедения сок се добавят 2-3 кофи джибров материал това ще помогне ли по-някакъв начин за постигане на по-добър гроздов аромат на крайния продукт?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 12:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Мисля ,че част от отговора на въпроса ти се крие в това ,че едни от най-качествените и скъпи дестилати са винените.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
ilu6a написа:
Мисля ,че част от отговора на въпроса ти се крие в това ,че едни от най-качествените и скъпи дестилати са винените.


O.K. съгласен съм, да разбирам че е по-добре да се дестилира само и единствено сока без никакви добавки към него :?: :roll:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 12:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
да,аз така мисля...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, закиснах джибрите повторно, като на 160-180л. винаса + вода добавих 40кг. захар.Така направения захарен сироп налях в каца с изцедени джибри.
Прави ми впечатление че ферментацията върви доста слабо, няма го това бурно кипене което е характерно при започнала първоначална ферментация.Материала е закиснат вече втори ден и се е образувала шапка само че както казах ферментацията върви доста слабо.Въпроса ми е ако размия малко мая за хляб в хладка вода и я добавя дали ще има някакъв ефект за засилване на ферментацията?
Да речем 4 пакетчета Йоткер че такава имам под ръка?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По-скоро - добави активатор и разбъркай здраво да влезе кислород, после вече няма да бъркаш толкова. То дрожди трябва да има много от първата ферментация, не погледнах дали си писал дали културни или диви си ползвал.
При мен втората ферментация мина скорострелно - за няма и 3 дена - 0 захарност, но още има шапка и бъркам когато се присетя. Довечера ще мерна захарност, че ми се счупи ш*бания цилиндър и сега слагам една длан отдолу, ама тече да си е... такова.
А, сетих се нещо - винасата е доста кисела. Да не би да е станало много кисело сега и затова да върви мудно - което не е лошо, освен че ще се проточи много, но пък няма опасност от вкисващи бактерии.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги имам проблем с повторната ферментация, миналата седмица захарноста беше 16% тази седмица я меря и е паднала с 2% ( 14%) за десет дена е паднала с 2%
Нещо не върви както трябва, температурата в помещението е 18-20 градуса, уж има някакъв процес на ферментиране но се оказва че е много муден. Дайте идея как да ускоря нещата, с мая, със затопляне на джибрата, с някаква друга магия ?
Дрождите в материала са диви, култивирани не съм използвал !

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Това от винасата + захар и джибри беше нали ?
Ами киселинността как е ?
да не е много кисело и затова да върви трудно.
Вземай дрожди за трудна ферментация, активатор и загрей колкото можеш.
И все пак виж как е на киселина, ако е много кисело ще върви трудно ферментацията.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Винаса + захар + джибри + вода = неочаквано добра комбинация :D
Киселинноста не мога да я определя, на вкус не е кисело а по-скоро сладко, даже си мирише на захар!
На 160-180л. течност сложих 40кг. захар, да не съм го подсладил много ... ?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима