Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 13:37 
Offline

Регистриран на: 22 Сеп 2012, 13:12
Мнения: 2
Джибрите са от мерло. без да им е махана шарата. 24% захарност и с колко вода да се разреди. за получаване на оптинално. количество ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Заглавието едно, въпросът съвсем друг... Какво искаш да постигнеш, количество или подходящ градус? Не си писал колко са джибрите. Как да ти кажем колко захар или вода да сложиш.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 21:19 
Offline

Регистриран на: 22 Сеп 2012, 13:12
Мнения: 2
Пиша от телефон и ми. е малко. трудно. джибрите. са доста. около 400кг .и така колко захар и с колко вода да се сложи. за да се получи. максимално. ракия с добри. качества


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Колкото по-малко захар сложиш, толкова ще ти е по гроздова ракията. victoryvt беше писал някъде колко е максимума за хубава ракия без да се губи аромат. Виж неговите мнения. От друга страна брат ми би казал, че на 400кг. грозде 100 кг захар са малко :)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Слънчеви колега, кажи точно какво имаш че не се разбира -
1.400 кг. е било всичко и се очаква оттакане на виното и питаш колко захар и вода да сложиш на джибрите дето ще останат.
2.Или вече е отточено виното и имаш 400 кг. полусухи/полумокри джибри и питаш колко вода и захар да им сложиш ?
3.Или имаш 400кг. материал с начална захарност 24% който е за ракия и на който искаш да добавиш още захар и вода за да получиш още повече ракия ?

на 1 - би могло да се очаква да останат 200 кг. джибри и 200 л. вино да се извади - значи добавяш 200л. сироп от захар и вода в съотношение 1:3 (50 кг. захар + 150 л. вода)
на 2 - същото като 1 само че двойно - 100 кг. захар + 300л. вода
на 3 - няма формула - колкото повече захар и вода ръгаш - толкова по-малко вкус на грозде остава и ракията заприличва на водка. Опитай с добавяне на захар и вода в съотношение 1:3 пак - 50 захар - 150 вода примерно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
И аз имам едно питане.
Пиша тук, защото е ненужно да се отваря нова тема.

Ситуацията е следната. Сложих близо 200кг ронкано грозде за вино. След претакането оставих 120литра вино. Останалото количество джибри (мъст) събрах в един казан. По моя преценка е към 80 литра. Няма да правя второ вино, защото не ми допада идеята. Аз не знам как ще изпия тези 100литра, камо ли да мисля за още ;)

Питането ми е - на тези 80 литра мъст, колко литра вода да сложа и колко захар? А дрожди? Имам такива за червено вино, да ги използвам ли? И не съм ли закъснял - 2 седмици, пък и повече, седи затворено много добре в мазето?

Предварително се извинявам за, може би тъпият въпрос, но търсих поне 30 мин с търсачката и не открих точната процедура.
Благодаря предварително на взелите отношение!

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Отточил си 100л вино - следователно ще влееш 100 л. захарен сироп с 25% захарност (1:3 - захар:вода)
Или за в твоя случай - 25кг. захар и 75л. вода.
Дрожди нови не ти трябват - има ги развити в джибрата.
Стопли водата на 30-35гр. може и до 40, сложи захарта, разбъркай да се разтвори и влей всичко в бидона с джибрите, разбъркай и до 2 часа ще има шапка.
Добре е да се подкисели с 8 пак. по 10 гр. лимонтозу, както и да се помисли за влагане на активатор за дрождите, защото те са изяли всичките минерали при първата ферментация.
Това е, до няколко дена ще е превряло ако успееш да го държиш топло.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
Колега сигурно 100 човека да питаш ,ще има 100 мнения.Аз като слагам вода слагам толкова колкото вино съм източил и захар в съотношение 1 към 4 и се получава.Дрожди слагал ли си преди това във материала? 1кг захар 4 литра вода.

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Благодаря и на двамата за мненията. :prost:
Реших да сложа 20кг захар и 80кг вода. За да стане, както се каза по-горе в темата, повече гроздова...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ам хубаво, ама тя става от захарта, а не от водата.
1:4 -> 20% захарност като се смеси с мокри джибри с 0% захарност = 15% захарност примерно.
Като преври ще стане с алкохол под 10%, което пък ще е предпоставка да тръгне първака по-слаб, а от там и патоките ще дойдат по-бързо и в резултат ще имаш по-малко питеен алкохол.
Ако е 1:3 -> 25% захарност и като се смеси с мокрите джибри ще падне на 20, или 18-19% и ще има над 10% алкохол после.
Лимонтозу сложи ли ?
Активатор ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:? Ндааа...прав си...
Не съм правил нищо - джибрито е на село и като отида в събота ще свещенодействам.
То до тогава хептен ще застуди.... Що не го сложих веднага, да се .... ама мислех, че ще застудее и реших да го оставя за напролет.
Като активатор съм купил Dynastart. Надявам се ,че е верният продукт.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="victoryvt"]Ам хубаво, ама тя става от захарта, а не от водата.
1:4 -> 20% захарност като се смеси с мокри джибри с 0% захарност = 15% захарност примерно.
Като преври ще стане с алкохол под 10%, което пък ще е предпоставка да тръгне първака по-слаб, а от там и патоките ще дойдат по-бързо и в резултат ще имаш по-малко питеен алкохол.
Ако е 1:3 -> 25% захарност и като се смеси с мокрите джибри ще падне на 20, или 18-19% и ще има над 10% алкохол после.

Виктори, позволи ми да не се съглася маалко с теб.
Това, което трябва да се изферментира е именно и само захарта. Джибрето си е вече ферментирало и алк. в него е налице. Примерно 12%. Да, разбира се, като долееш сиропа със захарност 20 % и премериш, захарността ще е 15%, но както знаеш, това не е вярно. Захаромера лъже, щото има алк. и т.н.
Та... аз когато правя второ вино за Вино говоря, ма колко е вино ние си знаеме, доливам зах. сироп не повече от самотока, което съм отточил и със захарност, не по-висока от зах. на гроздето. и разбира се, активатор и гледам темп. общо да дойде 22-25 градуса.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Аз бих казал, че в джибрата няма захар (ако приемем че ферментацията е била приключила на 100%), но за сметка на това има алкохол. След приключване на втората ферментация при влагане на сироп 1:4 ще имаме общ алкохол около 12%.
Моля по-запознатите да ме поправят ако греша.
И аз бих добавил ДАФ за храна на дрождите.

edit: Колегата вече ме е изпреварил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
За ракия не повече от 20, 21% захарност. или 1кг захар към 4л вода.
Защото в джибрата има алкохол който ще се повиши с ферментацията :!: и ако има по голяма захарност пр. 1 към 3= 24 25% тя няма да може да приключи до край, с две думи;
Здравейте разходи :wallbash: нови дрожди активатори за трудна фер. и други.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тъй, ай пак да ви посмятам пък вие ще черпите ...
едно кафе ... някой път ...

200 кг. грозде са 180л. материал
от него вадим 100л. вино с алкохол да речем 14%
Остават 80 л. полусухи джибри в които има не повече от 20л. вино с алкохол 14%
Това значи грубо 18кг вода и 2 кг спирт
Добавяме захарен сироп 25% (1:3) в размер на 100кг.
Това са 25кг. захар и 75л. вода.

сега събираме двете води - 18+75=93 , аз предлагам да добавим и спирта вътре, защото е течен и с плътност под тази на водата.
общо 95кг.
захарта е 25 - общо течността ще тежи 120кг
25/120=0.208 или 20.8% захарност (захаромерът би показал 19 заради спирта, но не съм сигурен точно колко)

След ферментацията на тези 25 кг. захар ще имаме 14.5л. нов спирт, + 2-та стар = 16.5л. спирт
16.5/109.5=15% алкохол

С диви дрожди няма да стане може би, но ... аз ползвам питомни :)

Но то с диви и 14%-тно вино няма да стане де (дето се предполага че сме го отточили), тъй че ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима