Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега victoryvt , човека ще прави ракия, ти го караш да решава уравнения :megagrin:
Знам че начина по които ти казваш е най правилен,ще получи висок добив НО:
Трябват НОВИ ДРОЖДИ постоянна температура все неща които са свързани с пари и време,
ако нещо се обърка кво праим.....1към 4 е изпитан с времето и е доказал ефективност.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Което ще рече освен активатора, да бухна и дрождите, дето ги бях приготвил за виното от реколта 2013?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дообре дее, айде тури бистра водица 4 части вместо 3, да ти е мирна главицата :)
Дрождите за в резерв, криза е все пак.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
ОК! :) Това и чаках да кажеш ;) :)

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
itev написа:
ОК! :) Това и чаках да кажеш ;) :)

EЙ ,разтвори 1 кило захар в 4 литра и измери захарноста за всеки случи :D
да не изляза аз виновен после че от захар до захар разлика има :datz

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 24 Окт 2012, 17:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:D Няма, няма...
От тук не вярвам да получа съвет с които може да объркам нещо катастрофално. Аз през какви неща минах до сега....от чути от тук и там селски легенди, половината от които подло поднесени и съзнателно грешни...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
victoryvt написа:
Ам хубаво, ама тя става от захарта, а не от водата.
1:4 -> 20% захарност като се смеси с мокри джибри с 0% захарност = 15% захарност примерно.
Като преври ще стане с алкохол под 10%, което пък ще е предпоставка да тръгне първака по-слаб, а от там и патоките ще дойдат по-бързо и в резултат ще имаш по-малко питеен алкохол.
Ако е 1:3 -> 25% захарност и като се смеси с мокрите джибри ще падне на 20, или 18-19% и ще има над 10% алкохол после.
Лимонтозу сложи ли ?
Активатор ?

Хм,нещо теорията се разминава с практиката....отточих от 100кг грозде със захарност 28% 50л вино.Залях джибрата със 32 л вода в която е разтворена 7.5 кг захар. Имам почти 15% алкохол или да кажем 14.5%,при SG под 1000 или почти 0.990.ето доказателствата. http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... C7C2A9.jpg http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 144605.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Наско, виждам само хидрометър. Как измери алкохола ?
Аз смятам така - с 28% захарност си направил вино с 16% алкохол, след източването ако не си пресовал е имало да речем още 20л. течност с 16% алкохол (3.2л. спирт и 16.8 вода) добавил си 32л. вода и 7.5кг. захар.
След ферментацията захарта е дала 4.3л. спирт.
Общо имаш 7.5л. спирт и 48.8л. вода
7.5/(48.8+7.5)= 13.3%
Абе аз съм се замислил за домашен ебулиометър, ама да видим ...
:)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
victoryvt написа:
Абе аз съм се замислил за домашен ебулиометър, ама да видим ...
:)

Много скъп този ебулиометър,1600 лева.
няма ли да е по лесно с дрегер :megagrin: ченгетата тестват без пари :lachtot:
Майтапа се , :thumbs1:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е нали де !
Скъп, щото е ... френски.
Аз съм решил да го пресъздам в домашни условия.
Има една малка :lol: пречка - трбва ми супер прецизен термометър в диапазона 88-101 гр. Целзий.
Другото е една проста минидестилационна установка с миниколона, работеща в режим на пълен рефлукс.
Сравнява се температурата на кипене на водата с тази на мереното вино. Разликата в градуси и части от градуса дава алкохола във виното. Използва се един архаичен диск на Дюжарден, разграфен така че да дава от градуси директно проценти алкохол.
Действието с него е следното :
1. зарежда се с вода
2. завира водата и колонката влиза в равновесие.
3. от прецизния термометър се отчита стойността на градусите за завиране на чистата вода (99.3 примерно)
4. завърта се леко диска да рвни 0% с тази точка (99.3)

изпразва се от водата и се зарежда с вино (500мл.)
1. завира виното
2. отчита се температурата (90.34гр.)
3. по диска се определя алкохола ( 14.6%)

Аз пък понеже съм неук, ще взема да го направя 2 в 1 - едновременно да заври и водата и виното.
И вместо да меря два пъти с един термометър и да въртя архаични дискове - ще използвам два термодатчика в диференциален режим. И в изхода на операционния усилвател - 100мВ/градус разлика !
После един цифров преобразувател със запаметена таблицата от диска (а тя е известна отдавна - има графики, формула за интерполация и т.н.) и на дисплея излиза директно алкохолния процент.
Е, още не съм намерил термодатчик дето да има точност от 0.01гр., но ... който търси намира.
Айде наздраве !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 23:25
Мнения: 4
Помогнете и на мен с един съвет.Късно се реших да направя малко вино за първи път.Джибрите ми останаха около 80кг. и ми се струват малко за да правя ракия само от тях.Въпроса ми е :ако ферментират джибрите тази година и на пролет ги комбинирам при варенето с друг плод за по голямо количество на материала ще си заслужава или да го хвърлям още сега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 06:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2012, 07:13
Мнения: 12
Колеги искам да попитам за захарта не знам дали някъде е писано ,но не всяка захар става за ракия.Познавам поне трима ,които миналата година бяха купили някаква евтина захар и нищо не свариха и после някой ми каза ,че ако искам да ферментира и да си нямам грижи да купувам само Горнооряховска "Сладея". Ако някой знае нещо повече нека сподели.

_________________
Във виното е истината!
... Но само ако виното е истинско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Не знам откъде си колега, но в Перник всички дето варят ракия взимат захар от "Вучко-2". Звучи като тъпа реклама, но си е самата истина. До сега не съм чул някой да изпищи от некачествена захар от този опаковчик. Явно той я купува на едро от някъде и я пакетира в свои опаковки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз досега лоша захар не съм намирал.
И на 2.20, 2.00 , 1.89, 1.79 съм купувал - все е ставала.
Проблем може да има само с нещо нестандартно - подсладители, глюкоза, декстроза и т.н.
Декстрозата е глюкоза на прах произведена от озахаряване на зърно с ензими и после вакуумно изпарение на водата. Ако всичко й е наред - върши същата работа като кристалната захар, но с коефициент 0.8 от теглото.
Т.е. 10 кг. декстроза ще дадат алкохол колкото 8 кг. захар. (Тя и затова е по-евтина)
Проблем с нея може да има ако е бил изтърван процеса и е отишъл към неферментируеми захари , тогава ще се получи уж недовършена ферментация - захаромерът ще стои на 5-10% и ще си мислим че нещо сме сбъркали, а то просто няма какво да се ферментира, а има плътност.
Така става с бирите когато се оазахарява малца на висока температура - имат екстракт, а не правят алкохол.
Според мен лоша кристална захар няма - може да е заразена с нещо, може да е мръзна или каквото и да е друго, но си ферментира докрай.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
itev написа:
Не знам откъде си колега, но в Перник всички дето варят ракия взимат захар от "Вучко-2". Звучи като тъпа реклама, но си е самата истина. До сега не съм чул някой да изпищи от некачествена захар от този опаковчик. Явно той я купува на едро от някъде и я пакетира в свои опаковки.

Градски,като ходиш за захар при "Вучко" ще прочетеш на чувалчетата захар,"Сладея"-Горна оряховица.Действай смело и наздраве,пък може и да пиеме по...кафе,ако се срещнеме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима