Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:thumbs1: :prost:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
valko написа:
Колеги искам да попитам за захарта не знам дали някъде е писано ,но не всяка захар става за ракия.Познавам поне трима ,които миналата година бяха купили някаква евтина захар и нищо не свариха и после някой ми каза ,че ако искам да ферментира и да си нямам грижи да купувам само Горнооряховска "Сладея". Ако някой знае нещо повече нека сподели.

Купувал съм всякаква захар на прИмоция или не,от всички магазини големи и по-малки,проблеми не съм имал.В магазина на село на пакета и на стека със захар пишеше само "Захар кристална пакетирал еди кой си".Ама пак стана работата,така че действай,че застудява времето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2015, 20:50
Мнения: 5
Здравейте, имам уронен Маврут към 200 кг. на 21 % захар. Въпроса ми е колко захар и вода да сложа за качествена ракия.


Последна промяна mar80 на 03 Окт 2015, 07:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Не слагай нищо
Като ферментира и отточиш виното,тогава слагай захар за второ вино
Тогава ще имаш джиброва ракия от второ вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 07:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2015, 20:50
Мнения: 5
Ще правя директно ракия, без вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 08:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Щом целта ти е качествена ракия не добавяй захар. Даже качеството е по-добро при по- ниска захарност и по- висока киселинност, в сравнение с материал за вино.
Добавянето на захар всякога дава количество и отнема качество. Затова всеки решава за себе си.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Ako инвертира захарта качеството на ракията не се променя, тъй като
захарта не преминава в дестилата при варене.
Аз примерно на тия 200кг грозде бих сложил 20кг захар и 70л вода, след десетия ден на
правилно протекла ферментация бих добавил още 5-6 литра вода.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
mar80 написа:
Ще правя директно ракия, без вино.


Неизбежно е.
Първото, което ще стане е вино, което пък ще дестилираш.

:shock: Мони... писал си в 09:33...!
Какво по дяволите си искал да кажеш с "тъй като захарта не преминава в дестилата при варене."
И още "след десетия ден на правилно протекла ферментация бих добавил още 5-6 литра вода." Това пък защо?
Това "Аз примерно на тия 200кг грозде бих сложил 20кг захар и 70л вода" ми е ясно. 1 към 3,5 = 25 об%. Това е най-правилният начин(според мен), ако искаш количество. И аз така бих го направил. Без онези 5-6 литра вода.

mar80, Наско ти е казал. Не слагай нищо. Имаш перфектно грозде за качествена ракия. Просто: мачкаш, махаш чепки (или без), ферментираш до 0-ли, пресоваш и вариш вино(или не пресоваш, вариш заедно).

Ииии... ЕнджоЙ. Дет е вика.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
На 200 кг.грозде на 21 захар,бих добавил 5 кг.захар.ей така,в пращината,След ферментацията,пресовам,варя виното и от останалото си права второ вино със сироп 3,5-1 и дрожди.И пак си вара ракийка,щот вино не пия :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
lhristov, 1 към 3,5 = 25 об%.,тук бъркаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
lhristov написа:
И още "след десетия ден на правилно протекла ферментация бих добавил още 5-6 литра вода." Това пък защо?
Тайна.... няма да ти кажа, сети са сам :D
vnnaidenov написа:
На 200 кг.грозде на 21 захар,бих добавил 5 кг.захар.ей така,в пращината,След ферментацията,пресовам,варя виното и от останалото си права второ вино със сироп 3,5-1 и дрожди.И пак си вара ракийка,
А ми не е ли все тая дали ще я сложиш
тая захар в началото или после за второто вино(материал), само губене на време май... :D
lhristov написа:
Какво по дяволите си искал да кажеш с "тъй като захарта не преминава в дестилата при варене
MONI BARONA написа:
Ako инвертира захарта качеството на ракията не се променя, тъй като
захарта не преминава в дестилата при варене.
става въпрос за остатъчната захар.
От много захар ракията става много ''остра''(пиперлива), за това някои инвертират захарта
която влагат вджибрите за по добро усвояване и работа на ''гадинките''(дрожди).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Не е губене на време.Първата ракия ще е от вино,втората от захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
Не е губене на време.Първата ракия ще е от вино,втората от захар.

Що да е от захар, нали ти сам казваш че така ще направиш.Разлика има само ако ги пиеш по отделно :lachtot: ракия за мене и ракия за гости.....А ма ако ги направиш заедно всичката ще е за тебе :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
vinarka написа:
Дай малко пояснение за "инвертиране на захар
имаше такава тема ама не ми се търси сега.Аз примерно практикувам от миналата година с едно 'тенеке' в което завирам водата слагам(разтварям) захарта,подкиселявам с лимонтозу, оставям го да поври малко и
на другия ден го добавям към джибрите с другата необходима вода, това е....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 01:45 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Колко лимонтузо на 10л. вода слагаш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима