Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Georgi_Romeov написа:
Колко лимонтузо на 10л. вода слагаш?
Всичко зависи от съда в които ще работиш,колко захар ще инвертираш.
В моя случай около 8-9л вода 5кг захар и 1 чаена лъжица лимонтозу.
Вариш докато се по сгъсти малко течността в тенекето....
Пс. по принцип помага ми братовчеда които е пчелар .

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
От 300 литра джибри източих 150 литра вино, което е затворено на водни клапани. Въпросът ми е колко кг захар да сложа, за да получа отново 300 литра материал със захарност 20?

Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Благодаря за бързия отговор. Тук именно ми е колебанието - с 30 кг захар имаме 20 % захарност в добавения материал от 150 л. Това обаче го добавяме в още толкова - 150 л джибри със захарност 0%. Затова се чудя дали захарта не трябва да е почти двойно повече...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Stranger написа:
От 300 литра джибри източих 150 литра вино
Не казваш в колко бидона е било виното?
по принцип ако е било в 3 бидона аз бих процедирал така;
Рапределям джибрите по рарно в трите бидона и на всеки бидон добавям по
40л вода с 11 кг захар+2до3 пакетчета лимонтузо(не е задалжително).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Виното е в 1 съд 350-литров. Аз разсъждавам така - за да има захарност 20 % в 100 л мателиал - вода, джибри, без значение, защото захарността в тях все е нула - са нужни 20 кг захар. За 300 литра, по същата логика - 60 кг, но тук съветите на опитните колеги са за значително по-малко. Значи при мен нещо се обърква сметката, но не мога да разбера къде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 13:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
20 кг захар добавени в 100л правят 16%тов разтвор.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, проблем ли е ако се прекали с лимонтузото ... образно казано?
Аз знам че като заливаш с вода и захар изцедения плод за втора ферментация, на 10л. вода се слагат 3кг. захар и едно пакетче лимонтузо. До сега все така съм го правил, тази година пак така процедирах, ферментацията тръгна почти веднага и всичко изглежда че се развива както трябва, не ползвам питомни дрожди, разчитам да дивите по-плода!
Та проблем ли е лимонената киселина при ворото закисване, и каква е точната пропорция вода - захар - лимонтузо?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 10:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ти си я написал правилно :
На 10л. вода се слагат 3кг. захар и едно пакетче лимонтозу (винена киселина)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 18:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Здравейте! Един въпрос и от мен! Източих от 120 кг грозде (директни сортове )около 60 л. вино за ракия и заложих 15 кг. захар с 45л. вода. Минаха 25 дни и захаромера показва 0 , но "виното" все още сладни. В мазата ми е хладно 12 градуса и всяка вечер поставям в бидона 10л. туба с гореща вода и завивам с одеало, но последните дни няма промяна във вкуса. Явно няма да може да разгради захарта до край и тия дни ще го варя.
Проблемът ми е, че преди 8 дни направих същата операция с друг бидон и очаквам същото да се случи и с него. В тази тема ми попадна за слагането на лимонтозу и споменавате, че спомага за ферменацията (благоприятства).

Въпросът ми е : Може ли да добавя на този етап лимонтозу и приблизително колко?
Предварително благодаря!!!! :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
shubarkov написа:
заложих 15 кг. захар с 45л. вода
много е захарта
3 към 1-захар вода
shubarkov написа:
Може ли да добавя на този етап лимонтозу и приблизително колко?
не.... по скоро добави малко вода 3-4 литра(топла) и загрей малко джибрата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 21:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Аз Мони не те разбрах...3х15 не е ли 45л вода?точно колкото е сложил човека

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Аз Мони не те разбрах...3х15 не е ли 45л вода?точно колкото е сложил човека
А ми той е написал
shubarkov написа:
и заложих 15 кг. захар с 45л. вода
Това е едно кило захар с три литра вода.Горе долу това дава около 25 %
захарност......А ми много е за ракия....трудно ще ферментира с такава захарност без подходящите дрожди, време, температура.До колкото чета , търси ''бързия ефект''...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 22:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Да обясня действията си:
Джибрите, в които сложих вода(45л.) и захар(15 кг.) не са сухи, източих ги с продупчена pvc тръба и трябва да е останало около поне 10л. вино. А съотношението 1:3 го прочетох на доста места във форума и няколко пъти бе обяснено повече от подробно и логично защо.
Не търся бърз ефект, но не ми се иска да ги варя следнова година! А като попаднах на темата и в частност съветите за слагане на лимонтозу (за подобряване средата на ферментацията) ми стана любопитно!
Иначе всяка вечер слагам по 10л. туба с вряла вода и завивам с одеала, както писах одеве! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Та, да слагам ли лимонтозу или не!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:22 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
Първо да попитам - това че вечер ги завиваш с одеяло означава ли че сутрин ги отвиваш?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима