Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
:lachtot: Не разбира се! Вечер слагам топлата вода! Инхаче са си завити постоянно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:48 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1116
Местожителство: Дупница
Лимонената киселина няма да навреди , но надали ще помогне. Сложи доза грам на литър , но утре вечер преди да сложиш новата туба с гореща вода първо премери каква е температурата в долния край на бидона - отточи малко вино в една кофа и премери температурата. Ще го мислиме след като утре вечер докладваш .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
ОК! Ще го направя и ще докладвам! Благодаря за отзивчивостта! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 19:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Към 17:00ч сложих топла вода, като преди това измерих температурите: В първия бидон, в който захаромера показва 0 температурата бе 10градуса, а във втория, който е на 9 ден - 12, което явно не е добре! Може би да потърся дрожди за трудна ферментация за втория, а първия да вяра в други ден, на вкус е като вино, но сладни!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 20:24 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1116
Местожителство: Дупница
При тази температура която имаш в мазето - не повече от 10 С° , и на дрождите за трудна ферментация ще им е студеничко...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 20:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
През септември използвах тия дрожди за ферметация на 120 кг. мерло, защото и тогава ме притесняваше температурата - тогава се получи, но температурата бе към 15 градуса. Дават температурен диапазон 8 - 35 грдуса ! Нищо не ми пречи да пробвам и ще слагам и сутрин топла вода от бойлера и дано доизкарам ферментацията.

Fermactive FCD


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 20:41 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1116
Местожителство: Дупница
При това положение нареждам да си самоиздърпаш ушите заради това , че явно си имал възможност да го направиш , а си се ограничил до подгряване само вечер. :D

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 20:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
:datz: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
Да попитам и аз. От 250 кг мерло и мавруд, съм отточил 120 л вино, което вече нападам. На останалите джибри сложих 25 кг захар разтопена в 75 л вода и сулфатирах с 200 мл серниста, за да избия всичко вътре. Захарноста на целия обем показва 15%. Смятам да сложа пак от дрождите си за червено вино и да го пусна пак да ферментира за ракия. Мисля, че нищо не съм объркал.
Проблема е с другата дибра. От 300 кг алиготе отточих около 120 л вино( имаше бая кал и утаики). В останалите джибри от хаизлък :datz: , изсипах около 75-80 л стари компоти, за да поразчистя мазето на родителите ми, а и да не изхвърлям плода и захарта им. След обилно разбъркване и преточване, за да се уеднакви всичко итточих малко сок и измерих едва 5% захарност. Смятам да сложа 250 мл сернистак-на, имам династарт и дрожди за трудна ферментация, температурата не вярвам да е проблем, бидоните са с вата и нагреватели. Интересува ме колко захар ще трябва да сложа, за да не е киселяк и да излезе и ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 13:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Допуснал си грешки:
-Сулфитирането на първо място.Напълно излишно е.,
-не си добавял киселина...10гр винена на 20л от добавените ще е добре.
-захарта ти е малко и в двата обема-докарай я поне до 18-20%.Иначе рискуваш доста ,ако не можеш да дестилираш веднага след ферментацията
-дрождите са ти излишни...
-температурата ВИНАГИ Е ПРОБЛЕМ- и в двете посоки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
Значи сулфатирал съм само червеното, така че там ще трябва да сложа дрожди и колко-100гр лимонтузо ли. Бялото е само с компоти, ще добавя захар до 20% захарност и 130 гр лимонтузо ли. Мислех да ползвам дрожди, за по добър резултат, че старите са си свършили работата и са измрели, но така ще си ги спестя. За първия обем, къде съм сбъркал със захарта? Нали слагам 1 към 3 - 25 кг захар и 75 л вода, а джибрата е с 0 захарност и N алкохол, защото веднъж е ферментирала. Значи и тук гоним поне 20 захарност, както и при виното. За температурата писах, че не е проблем да поддържам на студа 15-20-23 градуса в зависимост от дрождите. Смятах да сулфатирам и втория обем с бялото, защото са стари компоти и не ги знам, колко са читави, но няма да го правя. Мислех след като мине бурната, да сложа всичко на воден клапан, че наистина след нова година, ако запечатат казаните... Илюша извинявам се за ламерските въпроси, но съм доста бос и затова питам, за да не оклепам всичко. Знам, че си капацитет и каквото кажеш, това ще направя.


Последна промяна kronosks на 03 Дек 2015, 15:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 15:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Виж ако добавяш 100л сироп то около 30-50максгр киселина са достатъчни-все пак имаш и джибра.
При условие ,че джибрата е не преобладава спрямо общия обем добавено, то нека сиропа да е поне 20% захарност. Така общата захарност вероятно ще е 16%(мери я)- и с остатъчния алкохол (който е останал в джибрата) накрая ще дадат общ %алкохол 11-12%...макар и това да е малко при условие ,че искаш да я пазиш повече преди варене.
Компотите ако никой от тях не е бил развален видимо-няма да ти направят проблем при ферментацията.
Дръж темп.спрямо указанията на първоначалните засети дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 13:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
За да реша проблема с температурата взех 150W нагревател за аквриум. Инсталирах го на 10.12 в 10л. бутилка до половината пълна с вода и го нагласих на 25 градуса С, но не даваше такъв ефект- още повече че тубата бе отгоре и имаше 10градуса разлика м/у дъно и шапка! На 13. 12 го нагласих нагревателя на 30 градуса С и на следващия ден измерих 15 градуса на дъното и 23 на шапката! Днес измерих захарността - 0, температурата бе 20 С, като преди да измеря разбърках материала и надух няколко пъти с маркуч! Интересното е, въпреки захаромера показва 0 и температурата е 20С, "виното" сладни доста!?! Затова ще го оставя още 2; 3 дни и ще махна нагревателя, ще му сложа КМБС и ще сложа обръча на бидона и след нова година ще го варя. Дори леко да сладни надявам се, няма да има големи загуби!!!
Весели празници! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 13:47 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1116
Местожителство: Дупница
На вино предназначено за дестилация не се слага серниста киселина или КМБС ! ! !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 16:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Идеята е, да не би случайно да вкисне и т.н., да съм по-спокоен, въпреки ниските температури!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима