Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
msergiev написа:
На вино предназначено за дестилация не се слага серниста киселина или КМБС ! ! !


Когато правим вино слагаме серниста киселина или КМБС. После от същите джибри след повторна ферментация с вода и захар дестилираме ракия. Тогава не пречат ли сернистата и КМБС-то?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 22:00 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
Ами по принцип пречат , но в джибрите е останало малко от сернистата след като си източил виното.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 07:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
ОК, без КМБС !!! :smoker:
Весела Коледа!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 09:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 863
Местожителство: Плевен
По какъв начин пречи сернистата на материала за дестилат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
vnnaidenov написа:
По какъв начин пречи сернистата на материала за дестилат?
Използването на серниста киселина не се препоръчва, тъй-като при дестилация образува определени ефири с неприятен аромат и влошава качеството на дестилата. Освен това има данни, че при дестилация сернистата киселина се окислява частично до сярна, която "разтваря" метал, който прониква в дестилата. Друг минус е, че влияе на стареенето на дестилата и удължава срока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 13:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 863
Местожителство: Плевен
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Може ли съвет как да процедирам...ракия никога не съм правил.
Имам пресовани джибри,не знам колко кг са...половин преса....колко вода,захар да добавя да стане прилична ракия?
Джибрите-само люспи са от мавруд,ферментация 7 дни,но не е приключила и малко избързах според мен да ги вадя....зърното е още месесто....ферментацията е бавна...захаромера показва-15.
Доколкото разбрах вода се добавя колкото шира е източена и захар-1:3 плюс лимонтозу,но колко за моя материал и как се добавя!?
В пресованите джибри остават ли дрожди?Да добавям ли?
Активатор сложих последния ден преди да пресовам...да добавям ли?
И последно :D как се разбира кога материала е готов за казан!? :? Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 20:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 863
Местожителство: Плевен
4-1.Според сиропа,дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
И аз бих заложил на 4:1.
Аз бих добавил значително по-малко сироп от източеното вино - 50-60%.
Лимонена киселина 1 грам на литър вода.
Дрожди не са необходими, те са си там.
Активатор - ако има нужда - следи се до края на ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 07:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 863
Местожителство: Плевен
krasy7 написа:
Лимонена киселина 1 грам на литър вода.

Защо блъскате материяла с киселяк?
krasy7 написа:
Дрожди не са необходими, те са си там.

Поради застудяващото време,с добавени дрожди ферментацията ще премине по-бързо и сигурно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 07:58 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
За да се възстанови правилното ПеХа - за това се "блъска" !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 09:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 863
Местожителство: Плевен
Наблюдението ми е че,с нужда и без нужда се слага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 10:07 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
На круши се слага , когато добавиш вода към гроздето също се слага , когато правиш второ вино също се слага , когато годината е кофти и киселинността на гроздето не е в нормите също се слага... Има още много за допълване - това което написах е само един непълен пример!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Като започне ферментацията за ракия,процедурите същите ли са както при виното?....бъркане на шапката,претакване,аериране, и следене с захаромера?
Като приключи ферментацията мога ли да го преточа от джибрите или трябва да се вари с тях!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Същата! Единствено, ако замирише на запъртъци, сероводород - се добавя ДАФ, да се хранят гадините. Може и ензим да се сложи, но и без него - не е грешно.Извинявай, сега видях- претакването и аерирането ги забравяш, според мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима