Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Авг 2017, 00:33 Дата и час: 17 Авг 2017, 00:33

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Днес захаромера показа 30....нормално ли е :shock: ....към джибрите съм добавил 70л. захарен сироп (вода 70л,захар-21л.)....да не съм объркал нещо!?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2635
Местожителство: ''Survivor'' България
Да не си объркал захарометъра(виномера) със спиртомера....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Всъщност е Ареометър на Бабо....преди да отделя шарата захарността беше 15,джибрите съм ги пресовал здраво,но сигурно остава в тях захар.Колко вода да добавя и до колко трябва да се смъкне?Материала го подготвям за ракия.
Пак да напиша източена шара 70л,добавен сироп 70л (вода 70л/захар-21л,лимонтозу-70гр.)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2635
Местожителство: ''Survivor'' България
Ако всичко е така както казваш(в което се съмнявам) нужни са още 8литра вода.
Пак казвам съмнявам се защото в джибрата има и алкохол.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 12:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 156
Местожителство: София
kitaen написа:
Всъщност е Ареометър на Бабо


"Бабето" е с друга скала и да речем 20 захарност по BABO e около 22.9 Брикс. И аз го видях късно ...

Едит: Останаха ми 100КГ джибри не много мокри, колко ли сироп да направя, източено е окло 280л вино ?
70кг Захар и 210 литра вода ми се струва прекалено.
Знам че това по принцип е "правилно" но дали може съвет за по оптимално количество сироп с оглед на по читав изходящ материал за варене на ракия ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 21
Всички ли слагате по толкова много захар. След виното заредих за ракия. На горе-долу 300 кг материал(може и малко повече да е) съм сложил 24 кг захар

аз от 500 кг грозде изкарах 220 л вино, като съм сложил на това количество 6 кг захар.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1033
Местожителство: Плевен
GunGod написа:
Останаха ми 100КГ джибри не много мокри, колко ли сироп да направя, източено е окло 280л вино ?70кг Захар и 210 литра вода ми се струва прекалено.

На същото количество изстискан матрЯл добавих 25 кг. захар и 100 литра вода.Не забрявай дрожди.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 21:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1280
Местожителство: Дупница
Допълнителни дрожди не са нужни - те са си там , в джибрите!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 23:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 156
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
На същото количество изстискан матрЯл добавих 25 кг. захар и 100 литра вода.Не забрявай дрожди.

Заложих 39кг захар и 117л вода но на два пъти понеже времето все не стига. Измерих захарност малко над 16 след 2 дни.

msergiev написа:
Допълнителни дрожди не са нужни - те са си там , в джибрите!!!

Там са но се бяха "уморили" явно, два дни след озахаряването нещо се ослушваха. Не че бързам за някъде но сложих 30гр за ракия + активатор и след два часа вече работеха уверено.

Пропуснах да сложа лимонтозу, то само ако ще се вари ракия ли е? Сега да добавям ли ?
Първоначално второто залагане беше за ракия но след дегустация останах с много добро усещане. В първото се отключиха танини малко в повече и се замислям дали да не отделя и малко вино, на жената доста и хареса. :D

Едит:
Извинявам се за офтопика!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 816
GunGod написа:
но сложих 30гр за ракия

Би ли споделил какви.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 01:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 156
Местожителство: София
pentcho написа:
Би ли споделил какви.


Да разбира се, Actiflore BO213.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 01:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 816
Добре де, аз от години ползвам fermaktivе fсd. А на ВО213 единствено пише, че стават и за ракия. Тука нещо не ми стана ясно. Моля за обяснение....

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 02:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 156
Местожителство: София
pentcho написа:
Добре де, аз от години ползвам fermaktivе fсd. А на ВО213 единствено пише, че стават и за ракия. Тука нещо не ми стана ясно. Моля за обяснение....


Не мога да разбера за какво обяснение става дума. Защо съм сложил ВО213 или защо стават за ракия ?

Едит:
Инфо за лимотозу-то, или да меря PH първо ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 03:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 816
Не от теб обяснение колега :) Въпроса е, има ли специализирани дрожди за ракия, защото обясненията са за вино, и в един момент тези стават и за ракия. И каква е разликата за вино и ракия, че не я виждам аз. Защо за едните пише че стават и за, а на другите не.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2635
Местожителство: ''Survivor'' България
pentcho написа:
защото обясненията са за вино, и в един момент тези стават и за ракия.
Защото ракията се прави от вино :D Това е търговски трик за привличане на повече клиенти.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimovdid и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима