Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Здравейте!
Донесоха ми 2 бидона по 70 л пълни догоре със сини сливи. Явно са ги държали на слънце и е започнала кисела ферментация. Пуснали са сок вече. Като пробвам на вкус киселее според мен над допустимото.
Какво бихте препоръчали: :?
ВАРИАНТ А - сода бикарбонат , серниста киселина, захар, дрожди, ферментация. :prost:
ВАРИАНТ В - разходка до контейнера

Благодаря предварително!
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 18:29 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Сакън!!!
Никакво ходене до контейнера.Изпълняваш А вариант.
Аз също имам около 120 кг сини сливи за ракия ,но те вече са към края на ферментацията.Направи ми впечатление ,че на първия материал от 100кг джанки/афъски/ сложих 15 кг захар и станаха готови на 25-я ден , а на сините сливи сложих активатор плюс дрожди ,плюс 10кг захар и ще са готови тези дни т.е. за около 15 дни.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 22:34 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Нито един от двата варианта!
-то всяка ферментация изкарва на преден план киселините...
Разбъркай хубаво,виж дали има остатъчна захарност(премери),ако да то...
можеш да добавиш захар ,ще си караш на спонтанната ферментация да довърши започнатото.
Ако няма останала захар в тия сливи...на казана!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Иво, и на слънце да са - по-вероятно е да е почнала обикновена ферментация с диви дрожди. Може и да върви процес по вкисване, но той е неизбежен.
Сливите по принцип са си кисели на вкус, това да не те тревожи.
Вкисването може да стане преди всичко когато ферментират без бъркане на шапката и то ако са много горещи.
Сложиш ли сега серниста киселина или КМБС - ще спреш всичко, вкл. и оцетните ако си прав. Но ще замирише на сероводород (запъртъци) заради измирането на дрождите. Ако е в ранен етап - може да пробваш, но ако вече яко ферментират - недей.
Разбий ги с нещо, може и с мелачка за грозде но да може да й се регулират валовете - да не чупи костилки.
Друг вариант е с дебело дърво с пирони по периферията като таралеж. Мачкаш и бъркаш докато стане всичко еднородно.
Може и с дрелка и бъркалка - отрязваш спираловидните витки на бъркалката да останат горен и долен режещ ръб и въртиш в кофа по 5-6 кг. докато ги свършиш.
След като станат на пюре - активатор, за дрожди може и да няма смисъл - ако са се разбеснели дивите.
Бъркаш шапката редовно или я поливаш със сок от долната част на бидона (ако е с канелка)
Мери захарност - ако спада с по над 5% на ден си добре - за 4-5 дена трябва да слезе под 10. Захар добави по изчисления защото вече захаромера не казва колко е била началната, а само текущата захарност.
Тая година бяха доста захарни сливите - може би над 12% - (15-16) - ако приемем че са били 13% - то ако искаш да достигнеш 20% без вода - добави 8-9 кг. захар на 100кг сливи. Ако ще добавяш и вода - освен тези 8-9 - добави и 1/4 от водата (на 12л. вода - 3 кг. захар)
Т.е. ако искаш да добавиш 12 л. вода на 10кг. сливи - слагай направо 12 кг. захар и 12 л. вода на 100 кг. сливи.
Така ще имаш 124кг. каша със захарност около 20 %.
Ако си фен - след 2-3 дена бурна ферментация - прехвърли всичко без костилките в друг бидон, а тях дай на някой дето гледа прасета - ядат ги като пуканки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Здравейте!
Благодаря за оказаното ми съдействие, но се оказа ,че за сливите вече е късно за спасение. Занесох сок до лабораторията и ми казаха, че мога да направя превъзходен оцет ако поискам.
Замерх със захаромер 5 % захарност и 9% vol, със силно кисел вкус.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 15:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Извинявай но какво измериха в лабораторията при алк съд 9 и захари 5...малко някак ми звучи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Тези стойности аз ги измерих с битов захаромер/виномер. В лабораторията нищо не са мерили. Отпиха от сока за проба и казаха, че сливите стават за оцет но не и за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Егати и лабораторията. :o
9 алкохол и 5 захарност гонворят, че още малко и си готов за казана. Колко алкохол да очакваш от сливи без добавяна захар?
Махаш костилките, добавяш сода, дестилираш. После втора преварка и това е. Как ще изхвърляш толкова матириал. Грехота е. :motz:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Лъчо, тези виномери са ала-бала.
Ако го бяха дали този резултат от лабораторията - добре, ама не са се и опитали.
Та тъпия виномер има две скали - едната е за захарност и по нея показва като захаромер. Втората е за предполагаем алкохол, ако мериш вино и си го започнал от 24 или 26% захарност (не съм сигурен за едната от двете стойности, пише си в листчето му)
Т.е. - мериш захарност 5% - скалата за предполагаемия алкохол ти дава 9% защото 24-5=19 (толкова % захарност се счита че са изяли дрождите ако беше вино от 24 започнато) , 19*0.58=11% алкохол (константата 0.58 също е много спорна - може да е 0.51 а може и 0.64 - различни автори, различно пишат :) )
Понеже при наличие на алкохол и захар едновременно във виното - захаромерът лъже надолу - то явно скалата на алкохола е съответно променена : т.е. ако захаромер е потопен във вино започнато от 24 и показва 5% - то реалната захар е над 5 - да кажем 7-8 : тогава и изядените проценти не са 19, ами са 16 и от 16*0.58=9.2 !
Ето ти обяснение защо тази "гьостерица" наречена (гордо) виномер ти казва - имаш 9% алкохол.
В неговия случай - няма никакъв алкохол или поне не е 9%, освен ако не е свършила ферментация която е тръгнала от 24% - а това със сливи няма как да стане (максимално да е 16% и то някакви супер добре узрели сливи).
Аз много се съмнявам че ако се смели всичко и се добави захар и вода - ще стане каша и ще има ферментация, но за да е спокоен колегата - ок, нека са за хвърляне. Така и така ще е доста проблемна ракията от нея.

Моля някой колега горд притежател на виномер да го снима с двете му скали и ако е фен да направи един два опита като жертва 50 гр. захар и 50 гр. ракия - да го видим най-накрая какво точно показва и доколко и как може да му се вярва.
Опит : 50гр. захар + 150мл. вода - трябва да покаже 25% захарност (естествено алкохол 0, но това е друга тема)
втори опит : към сместа от първия да се добави 50 мл. първак с някаква висока стойност алкохол и да видим какво ще покаже тогава.
За по-голяма сигурност - да се мери тегло с електронно кантарче като се извади тарата на съдовете. Аз ще си ги обърна от грамове в мл.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
"Ето ти обяснение защо тази "гьостерица" наречена (гордо) виномер ти казва - имаш 9% алкохол."

Ясно, Виктори, разбрах за гьстерицата. Виждал съм ги и аз тези виномери.
Аз се впечатлих от лабораторията. Как може да "отпият" и да дадът отговор. Ква е тая лаборатория?

Но пък и 150 кг. сливи как се хвърлят. Ако ги беше купил по 50 ст., а?
Но, нейсе.
Ще вземе и захарта да отиде зян, ако сега реши да слага.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Аз ще го снимам довечера уреда и от двете страни. Проблема е, че нямам първак в момента. Ще пробвам с неразредена ракия пък каквото покаже.
Относно лабораторията - доволен съм от тях, досега не са ме подвеждали. И аз опитах от сока - много кисел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
А каква е идеята с първакра? :nixweiss:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
За опита който victoryvt предложи в поста по-нагоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Аха, той поста му е продължил. Не съм го дочел. Извинявам се. Абе на работа имаме супер хим. Лаборатория ма някак си няма как с такива опити да ги занимавам. :klatsch: А аз толкова финна везна нямам.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Това са снимките:
- черната скала е виномер от 0 до 12%
- бялата скала е захаромер от 0 до 25%
Прикачени файлове:
Image00002.jpg

Извинявам се за размера! Нещо обърках с компресията.
Направих набързо и експеримента:
- 100 гр. захар + 300 мл вода - изплува над скалата -около 28% захарност
- ракия имам на 58 по спиртомер
- добавих 100 мл ракия и се получи 2% алк. / 21%захарност
- добавих още 100 мл ракия и се получи 4% алк. / 16%захарност
- добавих още 100 мл ракия и се получи 6% алк. / 12,5%захарност


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима