Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от стафиди
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2008, 21:05 
Offline

Регистриран на: 10 Ное 2008, 20:29
Мнения: 1
Уважаеми колеги,моля за съвет! Бих искал да получа рецепта за направата на ракия от стафиди!И по-конкретно ме интересува начина на залагане на материала и периода на ферментация,а също и температурата при която протича ферментацията!
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2008, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
2кг. стафиди 2 пакетчета мая от малките 14кг. захар 14пакетчета лимонтозу 56л. :
1. накисваме стафидите в 5л. гореша вода
2. като поизтине водата със стафидите разтваряме маята
3. в 11л. топла вода разтваряме 4кг. захарта и 4 пакетчета лимонтозуто
4. след 4-5 дена когато започне да ври материала добавяме разтвор 10 кг. захар, 10 пакетчета лимонтозу и 40 литра вода
5. боламача се разбърква всеки ден до спиране на ферментацията /при идеални условия 18-20 градуса температура на помещението за около 10-12 дни/
6. по възможност върим веднага след приключване на ферментацията.
7. след преварката добавяме 10 стафиди на литър ракия които престояват една седмица, може да се ползва и за джиброва ракия, разреждаяте след махането на стафидите.
/стафидите могат да се заменят с една кофа цвят от салкъм/рехаво запълнена/, два буркана доматено пюре, 5 кг. жито или ечемик, 4 крака от табуретка и др./

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2009, 20:57 
Offline

Регистриран на: 15 Юни 2009, 22:51
Мнения: 1
Здравейте.Нов съм.Искам да ви попитам става ли ракия от стафиди?При 75 кг стафиди колко вода и колко захар се слага и колко ракия ще излезе от това?Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2009, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Количеството ракия зависи от съдържанието на захар в стафидите.
Щом имаш такова голямо колличество не слагаи захар пробваи само със стафиди, но трябва да определиш сам съотношението на водата към стафидите, предлагам ти метод:
- една чаша от 300-400гр. взимаш за мярка. Първо пробваи една чаша стафиди две чаши вода слагаш ги в някъкъв съд удобен за пасиране и пасираш с пасатора, оставяш бъркоча за два три часа на хладно да се утай, след това мериш със захаромера захарноста трябва да докараш 20%. От показанията на захаромера ще прецениш сам какво да е съотношението на стафиди към вода.
Сложи жива мая за хляб две пакетчета по 40 гр. или 4 пакетчета мая на д-р Йоткер на 100 л. материал.
Когато слогиш стафидите в водата на третия четвъртия ден те набъбват трвбва да намачкаш зърната.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 02:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Здравейте!днес накиснах 26 кг стафиди във 65 литра вода,при захарност 20%.както каза Петьо Малчев,да чакам 3-4 дни да омекнат стафидите,и тогава да намачкам зърната.Кога да ръгна дрождите...сега или като омекнат зърната?Да ги мачкам ли или да ги пасирам?Благодаря предварително !!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 06:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Наско,
От мерак не се умира ама мъчи :lol:
По добрия вариянт е да ги пасираш, при накисването може и да вземат да ферментират с техни дрожди, ако не са обработени. Така че ако всвмат да бълбукат сложи дрожди, После да не е късно защото ще се образува алкохол и може култивираните да не могат да се развият.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 07:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ще направя както казваш,имам най-добрата мая lalvin ec-1118.така поне казват,пасирам ги и бутам дрождите?ако стане мармалад,давай си адреса във варна да ти го пращам!! :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 08:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То ако стане мармалад лесно ще сложиш вода. На какви пари са стафидите.
Като идея мога да ти предложа след като свариш ракията от стафиди не хвърляи винасата, сигурно от предните проби имаш доста алкохол, ако не си го хвърлил де, сложи в горещата винаса толкова алкохол колкото си изкарал и свари пак, мисля че неприятният вкус ще изчезне.
Също така в не качественият алкохол може да накиснеш стафиди дават цвят и аромат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2010, 04:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Благодаря на Петьо за съветите!!! :respekt: сварих стафидите,стана по добре от преди,да кажа много по добре.изкарах 8л 57% ракия и 3л паток,като на 30л казан слагах около 24л течност и хвърлях първак около 400гр на казан и спирах на 45 гр.имам за още едно варене,ама,Петьо много гъсто е ,няма как да го прецедя,та мисля да сложа гъстото в един тензух и да го закрепя в казана,а на дъното да сложа около 1л първак и вода,та се чудя....имам съмнение,понеже като ,че има лек дъх,не знам,правя една тенджера и ще пробвам снея,обаче серпентината ще е старата,и ако пак леко ми надъхва,ще я сменя.Админа спомена прди време за 15% разтвор да проверя дали не е от нея,и сега след варенето ще опитам с това.Казват че стафидовата е хубава,но не знам коя е по добра,истинската гроздова или,...... :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2010, 05:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Опитай се да прецедиш материаля, след това в сухото долей вода и пак прецеди. Пък първака от предни прерварки недей го слага губи се ефекта от отделянето му. За постигане на по-добро качество на ракията виж как съм решил да действам тази година viewtopic.php?p=7461#p7461

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2011, 18:55
Мнения: 3
Здравейте, колеги. Нов съм във форума и съм пълен лаик по отношение на варенето на ракия. Видях тази рецепта и много ми хареса тъй като е лесна за изпълнение и мисля да опитам. Имам обаче два въпроса.

1 От малките кубчета жива мая за хляб ли се използват за рецептата?
2 Съотношението на количеството стафиди, захар, вода и лимонтозу гарантира ли захарност на материала 18-20?

И накрая става ли хубава и ароматна тази ракия? :lol: :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2011, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
delig написа:
Здравейте, колеги. Нов съм във форума и съм пълен лаик по отношение на варенето на ракия. Видях тази рецепта и много ми хареса тъй като е лесна за изпълнение и мисля да опитам. Имам обаче два въпроса.

1 От малките кубчета жива мая за хляб ли се използват за рецептата?
2 Съотношението на количеството стафиди, захар, вода и лимонтозу гарантира ли захарност на материала 18-20?

И накрая става ли хубава и ароматна тази ракия? :lol: :lol:

Слагат се винени дрожди..не мая.мериш захарноста на стафидите и доливаш вода за да направиш 20% захарноста.ракията е много ароматна,но това си зависи пак от стафидите!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2011, 18:55
Мнения: 3
Простете невежеството ми, но какво са точно винените дрожди и откъде мога да си набавя?

А с мая няма ли да стане? Четох на няколко места, че и с мая може да се възбуди ферментация, като е добре предварително да се активира в малко топла вода с доста захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
delig написа:
какво са точно винените дрожди и откъде мога да си набавя?

Това са микроорганизми превръщащи захарта в алкохол . При този процес се отделя топлина и въглероден диоксид. Винени дрожди можеш да си купиш от всеки специализиран магазин или от интернет.
delig написа:
А с мая няма ли да стане?

Маята отново е същата "марка" микроорганизми ама малко по-различен "модел". Предвидени са за хляб все пак. Макар всичко, стават за активация на ферментация, но от колегите съфорумници съм чел, че някой път самият дестилат има вкус на мая.
delig написа:
предварително да се активира в малко топла вода с доста захар.

Да принципно така се активизират дрожди и това фактически е така наречената закваска. Само че захарта си има определени граници :) В зависимост от моделът дрожди захарността на разтворът ти трябва да бъде дадена. Има дрожди за висока захарност, за ниска захарност, а теа на маята и дивите си виреят най добре в разтвор около 22% захарност . За по специфичните дрожди си пише на опаковката .

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2011, 18:55
Мнения: 3
Благодаря! А какво количество винени дрожди е необходимо за рецептата от втория пост в тази тема - тази на petiomalchev с 2 кг стафиди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима