Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 21:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Мерси, бате иво. Тъй и ще направя. Стафидите ще ги махна. Доколкото мога ще махна и мазния филм, който ще се образува върху отцеденото вино. И.... квот е рекъл дедо Боже. Днес температурите са : 15 гр. околна, 16 гр. В шапката. Дадох му малко топлина, мисля и малко активатор да сложа и до няколко дена ще има пряко предаване "от казана "! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2015, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Хм, ето ги и резултатите от джибрето от стафиди.
Първо прецедих стафидите както обещах. Не дочаках докрая ферментацията и без това тия стафиди ги бях "отписал", вече. Стигна до 2 об.%, но не ми се чакаше повече. Излязоха около 80 л.вино - горчиво с аромат, нямащ нищо общо с аромата на бяло грозде. Просто "някакъв" аромат. Сложихме в казана виното, заедно с 12 л. патоки от предишно варене на гроздови джибри, замазахме с тесто, запалихме и зачакахме. Продуктът тръгна след 2 часа/времето беше студено, около 1 гр. С/ на по - малко от 70 гр. Първакът , бистър, беше с някакъв мирис на сладкарска подправка, примерно на някаква дъвка за балончета или нещо от сорта. Отделих 800 гр., който директно замина в казанчето за водата, за чистачките на аудито. После започнаха дегустациите на т.нар. сирец. Ми, "няква ракия" без някакъв натрапчив вкус или мирис. На вид - бистър. Започнах да се обнадеждавам леко. Пресякохме на 42 градуса. Изкарахме 13 л. ракия на 50 гр. и 10 л патоки на "незнам" колко градуса. И без това реших, че повече няма да ги ползвам. Все пак съм ги запазил. Докато варихме ракията дойде един приятел, който ми предложи дъбов чипс. Веднага приех. Сложихме го направо в тубата с готовата ракия. Добавих и парчета от една дюла, намерена в двора на бабето - като се е почнало с експериментите.... За 2, 3 часа ракията се оцвети прилично. Днес, вече прецедена заминава в бурето, да видим там какво ще се случи, по-нататък.
Като цяло не съм доволен от експеримента си със стафидите, най-вече ако говорим за различните вкусове и миризми, които се появиха по време на ферментацията и дестилацията им. Иначе, ако се абстрахираме от тях, ферментацията премина като "по учебник" със съответните температури, дебелина на шапката и приключи сравнително бързо.
Ако реша пак да се занимавам със стафиди, бих обърнал по специално внимание на качеството им преди да пристъпя към действие. А, именно: 1.Стафидите не трябва да бъдат мазни, на пипане. Това, обикновено се дължи на разни мазнини, които използват производителите за да не се слепват зърната при изсушаването им и след това при ферментацията се превръщат в бог знае какво. 2.Миризмата на сяра/пресно сварени яица/, при мен се получи няколко дена след стартирането на ферментацията, най - вероятно показва наличието на
бай Танас : "SO2 известен като Е220 се използва при сушените плодове. Интересно под каква форма и дали се използват и/или други консерванти, които биха могли да са причина за неприятната миризма."
която след своето разграждане или преминаване в друг вид съединение ,получава миризма на "повръщано".
Ето и една статийка, доставена ни благодарение на любезното съдействие на мсергиев за допълнителните вещества, които биха могли да се добавят при обработката на стафидите в процеса на изсушаването им.
3.Бби следвало да се погледне и срока на годност на стафидите, при мене този срок беше изтекъл.
Наздраве и весели празници.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2015, 17:07 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Според мен ти заслужаваш званието: "Дебютант на годината" !!! :gott:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 13:33 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Е малко по-скромно трябваше да се усмихнеш де ! :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
@jiwano:

Нещо не разбрах - това само с 250 грама стафиди ли беше?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
deo71 написа:
@jiwano:

Нещо не разбрах - това само с 250 грама стафиди ли беше?
Не. Тези 250 гр бяха заделени за друг експеримент.

jiwano написа:
...... Междувременно ексериментът "кипна" сам. /Въпреки промиването с вряла вода на стафидите./ Съшия гаден мирис - значи не е от дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима