Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Здравей delig !
Аз също съм новичък в този занаят ама изчетох доста и благодарение на форума ( :respekt: Наско, Петио, Мони и др) стъкмих и заложих стафидите.
Моята пропорция е за 18-20л материал :
2кг стафиди, 3 кг захар,15л вода, 1 пакетче 7гр. др.Йоткер мая, една ч.лъжичка лимонтозу.=захарност 22%
Сега чакам - за 8 дена, захарността падна на половина и продължава бълбука водния клапан.Температура 19-22гр)
Мисля , че ако има откъде да си вземаш дрожди(ако си в БГ)-аз чак сега поръчах ЕС 1118 ше стане по добра и по бърза ферментация.
Следя темата с интерес и всяко мнение е полезно да се учим взаимно от грешките си и да ставаме по добри.
Така че споделяй :2thumbs:
Заложил съм почти същата пропорция сушени смокини и сушени койсии. Смокините вървят добре като стафидите, ама кайсиите на първия ден избиха въздушния клапан-толкова бурна реакция - сега за 8 дена захарността им е малко над 0. Някой ако има по гаолям опит ссъс сушени плодова да дава акъл :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 00:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Да напиша за резултата от мача - сушени каийсии!
Днес ги сварих - много мек и приятен вкус :klatsch:
200 мл отделен първак, 500мл патоки отделени след 45гр до около 35гр.
3л точно ракия на 58 гр. Ха наздравичка на всички които ми дадоха съвет.
След два месеца като поотлежи ще кажа и дали боли или не глава :prost:

п.с. Абсолютно същия резултат дадоха и смокините.Стафидите още бълбукат-не са готови.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 07:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво plamm, това от колко литра материал излезе.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:lachtot: Точно отгоре съм го написал ама нали си ми "Учител" ще напиша пак
2кг кайсии, 3кг захар, 15л вода общо материал около 18-19л. ама както вече писах :explode: първия ден изкипяха и избиха водния клапан-не знам дали има загуби от там ама съм доволен и на това.Като направя новата тенджера ще пробвам пак веднага.
Малко, много леко джибрата нагарчаше и сякаш и в ракията се усеща леко заедно с хубавия аромат на каисии.
Предполагам от Б1 витамин - той е много горчив като го близнах - сложих мисля 4 хапчета заедно с Др.Йоткер.
Ти кво мислиш по този въпрос. Вече се снабдих с ЕС 1118 дрожди/мая и няма да слагам Б1 :datz: и воден клапан в началото :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Питах приблизително колко материял си сложил в тенджерата, да сметна рандемана, защото може да вариш само течноста или да не сабере цялото количество.
Витамин В1 се слага за подхранка на дрождите може на хлебната мая може да се сложи и при култивираните дрожди. Като поръчва дрождите можеше да поръчаш и комплексна подхранка /амониевфосват, амониевсулфат и В1/.
Горчив вкус се получава при завършване на ферментацията на плодовете, който след време изчезва но е опасно пък да не вкисне. Така че всичко е ОК четири витамина не вярвам да вгорчат 20л. джибра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 30 Май 2011, 18:45, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Пламка, горе долу това е рандимана на кайсииките на кило захар литар ракия.И аз искарах толкова от моите.
За витамините, изключено е ракията да нагарча от тях. Другия път като правиш недей слага от тях и ще видиш разлика дали има.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2011, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Днес на 41 кг стафиди добавих 86 л вода,но не чешмена,а дестилирана.Чудя се,дали ще има осезаема разлика в дестилата или упражнението е било безсмислено?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 00:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
амии предполагам второто...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 00:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Както приказваха във филма за Джак Даниелс, че железните йони във водата предавали на дестилата по остър вкус, би трябвало да излезе по мека ракиика. Резултата ще стане ясен ако имаш база за сравнение, дестилат по същата рецепта но с чешмяна вода, със стафидите от същият сорт и еднакви дрожди, не маловажно е и температурата на ферментация да е еднаква. Би трябвало ферментацията при материала с дестилирана вода да тръгне по добре поради липсата на хлор който я забавя. Наско подкислява ли материала или стафидите създадоха рН в нормите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 01:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Както приказваха във филма за Джак Даниелс, че железните йони във водата предавали на дестилата по остър вкус, би трябвало да излезе по мека ракиика. Резултата ще стане ясен ако имаш база за сравнение, дестилат по същата рецепта но с чешмяна вода, със стафидите от същият сорт и еднакви дрожди, не маловажно е и температурата на ферментация да е еднаква. Би трябвало ферментацията при материала с дестилирана вода да тръгне по добре поради липсата на хлор който я забавя. Наско подкислява ли материала или стафидите създадоха рН в нормите.

джак даниелс знаят за какво става въпрос...иначе сложих 50гр винена киселина.Надявам се Илуша да не е прав!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 09:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
И аз гледах филмчето за Джак Даниелс,и после попрочетох кво толкова това желязо им пречи...Оказа се,че при озахаряването нишестето на царевицата при по-ниско съдържание на желязо не се образувало отуидзшфьаэтдиешж04шдинитроглубин....
баси -някво съедининие дето не може да бъде изписано :D :D и то придавало острия вкус...
А в случая на Хондата нямаме озахаряване на нишесте -та за това си мисля ,че няма да има значение водата каква е.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Стафидовият материал беше готов за варене,но......при отваряне на бидона ме удари натрапчива миризма на оцет...Аз държа шапката потопена с помоща на решетка направена От дъсчици и капак От бидон надупчен подобно на Илюша неръждавейката.за стафидите нямах подръка решетка(другите бидони бяха заети)която да им сложа и набързо сковах подобна на тези в бидоните с джибри.Но капака се е изкривил и стафидите са изплували и изсъхнали,една част отгоре бяха побелели.киселинноста беше 4.38 Рн,не е висока чак толкова,но за застраховка реших предпазливо да сложа сода бикарбонат...50гр на 30л течност.Резултата е плачевен,соден привкус.вторият път сложих 25 гр на 30л течност...пак същото.Похабих половината стафиди с тази сода :wallbash: другата половина ще варя без сода,материала е леко красатък,но няма никакъв дъх на оцет.Това е втори път когато си патя с тази сода...Сега изхода е преварка или захар,кориандър,карамелсушени стафиди,претакане...кофти,че е сода.Ако някой знае друго ,да даде идея


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 23:38 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
Вярно ,че при теб нещо с тая сода куца...дали пък да не е нещо по-концентрирана?Аз съм слагал по 5-6 пакета Йоткер сода на 130 л джибра и не съм имал соден мирис или привкус.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2011, 10:34 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Наско , добави "содената ракия" към останалия за дестилиране материал и дестилирай !!! Ще почерпиш друг път...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 05:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
msergiev написа:
Наско , добави "содената ракия" към останалия за дестилиране материал и дестилирай !!! Ще почерпиш друг път...

Марио,Благодаря ти,но ще почерпя истинска ракия!Каква е равносметката....20 л ракия отидоха по дяволите....не помогна и преварката и нищо.Здраве да е!има някакъв голям проблем с тази сода тук,явно концетрацията е в пъти повече От продаваната в Бг.Мислех да напълня някое буренце,но се изплаших да не се умиришат.засега няма да я хвърлям,но едва ли някога някой ще я пие,само за есперимент може би...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима