Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 17:58 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Naskohondata1 написа:
msergiev написа:
Наско , добави "содената ракия" към останалия за дестилиране материал и дестилирай !!! Ще почерпиш друг път...

Марио,Благодаря ти,но ще почерпя истинска ракия!Каква е равносметката....20 л ракия отидоха по дяволите....не помогна и преварката и нищо.Здраве да е!има някакъв голям проблем с тази сода тук,явно концетрацията е в пъти повече От продаваната в Бг.Мислех да напълня някое буренце,но се изплаших да не се умиришат.засега няма да я хвърлям,но едва ли някога някой ще я пие,само за есперимент може би...


Наско , ако и това не е помогнало , то значи че средата е останала доста алкална... Можеш да направиш последен опит да премахнеш содения привкус без да слагаш активен въглен или силикагел като този път добавиш към "содената ракия" някаква нелетлива киселина - тоест винена или лимонена и след това да превариш отново ! Ако и това не помогне - активен въглен или силикагел , ама след това няма да е ракия...
Слушай , да вземеш да ми донесеш 100 грама от тази ракия , че ми стана любопитно !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 07:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Евала на Марио!!!! :respekt: :gott: Сложих винена киселина 10 гр на литър и кадънска кълка.Резултата е смайващ....абсолютно никакъв соден вкус,освен аромата на кадънска кълка :megagrin: Който си знае си знае,трябва доста да черпя зимата :zauf2: Вероятноста содата която ползвам да е амонячна е 100%.Неутрализацията и със винена киселина беше напълно успешна.Това ще го принтирам и ще си го закача в спалнята :megagrin: Още веднъж голямо Благодаря на Марио!!


Последна промяна Naskohondata1 на 30 Юли 2011, 08:31, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 07:55 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
:lab:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 23:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Нова доза стафиди 27.2 кг+57 литра дестилирана вода=захарност 20%.Предишният път сложих 60гр винена киселина,но сега не.....В една друга тема се коментираше колко лимонтузо да се слага...7гр на 10л вода или.. Там пакетче на кг захар...Последният път като сложих ,киселинноста беше 4.38,а сега без да сложа е 4.26...мерена при захарност 0 в края на бурната и в двата случая :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 05:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Наско. Не стига че захарта при теб е по евтина ами и стафидите, но за сметка на това сега тук върви гроздобера и можеш да си намериш грозде по 50ст.
Това е добре че не си сложил лимонтозу, стафидите би трябвало да съдържат киселина, пък и имаш pH метър.

Naskohondata1 написа:
В една друга тема се коментираше колко лимонтузо да се слага...7гр на 10л вода или.. Там пакетче на кг захар...


При правене на плодови джибри плодът си има необходимата киселинност но като се добави вода и захар, фактически водата е с pH 6-7.
А благоприятната среда за дрождите е pH 3,5-5,5 е те за това се добавя лимонтозу. Илуша беше направил опит със Софийска вода и лимонтозу и се установи че за 10л. вода са необходими 7гр. лимонтозу за да се вкара в нормите киселинността на Софийската вода.
Подчертавам че това е за София при pH на водата около 6 във Варна водата е с pH 7 но мисля че 1-2 грама не са фатални.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 15:50
Мнения: 7
Здравейте!
Тъй като гроздето е още далеч, сливите са зелени, а ракията ми е на резерва, реших да заредя една доза стафиди.
Прочетох всичко във форума, търсих в Интернет, но мисля, че ми трябва точна информация.
Искам, ако някой е варил да сподели:
- какво точно е съотношението стафиди/вода и захар, но мисля че дозата 2 кг. стафиди 14 кг. захар и 14 л. вода е несериозна, аз искам ракия от стафиди, а не от захар
- как точно се забърква "кашата", киснат ли се стафидите предварително, или се смесват направо с водата, колко дни се бъркат
- колко дни се чака преди да се свари материала
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Колко е голям казана на които ще вариш, да ти направа калкулация за една доза?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 15:50
Мнения: 7
Благодаря за бързата реакция!
Казана е около 120 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Zhivko написа:
Благодаря за бързата реакция!
Казана е около 120 литра.

За такава доза бая стафиди ще ти трябват, около 15 кг за качествен материал.
Не знам дали ще можеш да си го позволиш, но все пак ето ти калкулация.
За 100л. материал:
15кг. стафиди.
22 кг, захар.
2-3 пакетчета лимонтузо
80л. вода
дрожди+активатор.
Стафидите се накисват с 4-5л. вряла вода за едно денонощие, след което може да ги пасираш по желание, не е задължително.
Разтваряш захарта и лимонтузото в 80л. вода на 30 градуса,
прибавяш към стафидите в подходящ съд/ бидон/. и посяваш дрождите по уписанието.
Сега за дрождите/маята/ е писано много във форума но накратко.:
Дрождите се слагат в подсладена вода 200мл.на 30градуса,. да се дехидрират за 30 минути, след това се прибавят към 2 литра от материала в по голям съд за около 30-40 минути. Така наречената ''закваска'' се прибавя към целия материал в /бидона/.
Другото мисля че ти е ясно, бъркане, воден клапан, и дай Боже казан :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 15:50
Мнения: 7
Много точно описание , благодаря!

Ако не съм досаден само няколко уточнения:
- да ми препоръчаш дрожди/активатор и количеството им
- колко дни да бъркам материала
- колко дни приблизително да стои преди да се пристъпи към варене


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Zhivko написа:
Много точно описание , благодаря!

Ако не съм досаден само няколко уточнения:
- да ми препоръчаш дрожди/активатор и количеството им
- колко дни да бъркам материала
- колко дни приблизително да стои преди да се пристъпи към варене

Аз пазарувам от тук http://vinarko.com/magazin една опаковка за 100л.
Бъкане първите 3-4 дена до когато трае бурната ферментация, после слагаш воден клапан, http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F
Зависи от температурите фернентацията продължава м/у 14 и 20 дена може и по рано,
най сигурно е като измериш захарността с захаромер/виномер/, ако е '0'% вариш

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 15:50
Мнения: 7
Изключително точен и изчерпателен отговор.

Много, много ти благодаря!
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Много добре те е посъветвал Мони, но искам да ти спестя малко захар-нали е съпа в БГ :explode:
Нормално стафидите са с 60% захарност-тук го пише на етикетите, а ето и вики http://en.wikipedia.org/wiki/Raisin. Дори да са дмашно приготвени пак ще е около тези 60%. Пробвал съм с Щатски, Турски и Ирански, на етикета го пише и аз съм измервал. Само Турските сушени кайсии не отговарят на етикета и то само една определена фирма.
Та ето какво излиза с елементарна сметка:
15кг стафиди дават 9кг захар + 22кг захар = 31кг захар в тази джибра. Ако сложиш 80л вода се получава почти 28% захарност.
Бих ти препоръчал да сложиш 15-16кг захар максимум. Ще се получи 23-24% захарност на джибрата. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
plamm написа:
Много добре те е посъветвал Мони, но искам да ти спестя малко захар-нали е съпа в БГ :explode:
Нормално стафидите са с 60% захарност-тук го пише на етикетите, а ето и вики http://en.wikipedia.org/wiki/Raisin. Дори да са дмашно приготвени пак ще е около тези 60%. Пробвал съм с Щатски, Турски и Ирански, на етикета го пише и аз съм измервал. Само Турските сушени кайсии не отговарят на етикета и то само една определена фирма.
Та ето какво излиза с елементарна сметка:
15кг стафиди дават 9кг захар + 22кг захар = 31кг захар в тази джибра. Ако сложиш 80л вода се получава почти 28% захарност.
Бих ти препоръчал да сложиш 15-16кг захар максимум. Ще се получи 23-24% захарност на джибрата. :thumbs1:

Съмнявам се да извадят толкова захарност но; да намалим захарта на 20кг. и запазим 80л + 5л за накисване.
Ако прецежда материал преди варене ще остане около 83 литра материал,
Така че да мери захарността и да добавя вода до 21-22 процента захарност е по удачен вариант.
Пс каза че казана е 120 л.. А и прецедените стафиди може още един път да се заложат за ферментация.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Да ама не ..... този вариант с добавянето на водата го премислих ама не става заради обема на казана.
20кг захар са 12.5л +15кг стафиди(горе долу 15л по мой практически опит) = 27,5л (захар+стафиди) +85л вода = 112,5л , ако прецежда не знам какво ще остане, ама трудно ще го свари целия материал на един път ако го изстиска с преса.
Абе "Мони" нали се учих от теб на тези работи.....я наздраве :prost2: То като погледна, не си заслужава тази математика да спестим на колегата десеттина лева от захар.
По скоро е образователно :klatsch: - като хоби и за това как трябва да се изпипват нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима