Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
plamm написа:
Да ама не ..... този вариант с добавянето на водата го премислих ама не става заради обема на казана 120л където може да сложиш максимум 100л материал.
20кг захар са 12.5л +15кг стафиди(горе долу 15л по мой практически опит) = 27,5л (захар+стафиди) +85л вода = 112,5л , ако ппрецежда не знам какво ще остане.
Абе "Мони" нали се учих от теб на тези работи.....я наздраве :prost2: То като погледна, не си заслужава тази математика да спестим на колегата десеттина лева от захар.
По скоро е образователно :klatsch: - като хоби и за това как трябва да се изпипват нещата.

А бе Аз не съм математик но не се ли увеличава плътността и от там относителното тегло на водата а обема беше с нещо малко/ не съм сигурен с колко/.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Е нека да дадем поле за изява и на физиците :idea:
Тези прехвърляния от кг в литри и т.н. съм ги взел от форума и работят с много добра за практиката точност.
На 200л бидон, като зареждам и смятам, материала ми дава до 2-3л разлика и то защото всяка кофа с вода дето наливам не е перфектно точна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 15:50
Мнения: 7
:) :) :)
Благодаря най-вече на MONI и също на Plamm за точните съвети които ми дадоха за да си сваря ракията от стафиди!!!

Докладвам резултатите:
- стафиди (захарност според моите измервания 60%) - 25 кг., чувал закупен от борсата; (разделени в два бидона по 120 литра);
- захар - 25 кг. на "Захарни заводи";
- вода - 130 литра ( налята за достигане на захарност - 22%);
- лимонтозу - по 1 пакетче на бидон;
- активатор на дрожди - 1 пакетче;
- дрожди - 2 пакетчета.
Стафидите бяха накиснати за 24 часа с 15 л. вряла вода и разбъркани с бормашина само веднъж. След поставяне на активатора, лимонтозуто и дрождите още веднъж във всеки бидон. Бурна ферментация около 2-3 дни, след това бидоните бяха запечатани с тиксо и оставени с "водна възглавница" да ферментират до ~ 1,5-0 % захарност.
Варене само на течността, прецедена през мрежичка ( от стафидите смятам да варя ракия още веднъж).

Резултат - от първото варене - около 58 литра материал варен докато гори;
След преварката, след разреждане с минерална вода - 45 литра - 45 градуса ракия :dance: :dance: :dance: и 8 л. патоки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Браво :2thumbs: Сега следва оцветяване + овкусяване ;
Дъбов чипс Френски /има го по магазините/ и ако ти е останало една шепа стафиди,
всичко това в 'тензухче' и в ракията за 15-20 дена.Наздраве :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2013, 11:58 
Offline

Регистриран на: 07 Юни 2013, 08:30
Мнения: 2
Здравейте колеги. Моля за съвет. Днес видях сайта и разбрах, че съм объркал технологията. Понеже в началото незнаех колко захар да сложа при 30 кг стафиди разтворени в 120л вода. В началото разтворих 5кг захар на седмия ден прибавих още 6кг захар и като измерих захарността захаромера показа 6.5%. Днес е 11-тия ден от началото и мисля след 2,3 дни да прибавя още 12,13кг захар.Надявам се да се получи захарност около 20,22% захарност. Въпроса ми е дали ще се получи годна смес за дестилация и дали да ги прибавям тези 12,13кг захар за да не обърквам още повече процеса. Стафидите ги разтворих в топла вода и прибавих едно пакетче хлевна мая. В първете дни реакцията беше бурна сега след второто прибавяне на захарта също е така, но незнам защо захарността беше 6.5%, очаквах да бъде 10,11%. Дали,че процеса веднъж беше започнал. Който може да помогне със съвет, за което благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2013, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добавянето на захар по време на ферментацията не е проблем, но не можеш да мериш вече със захаромера !
Защото още на първия ден ферментация дрождите изяждат доста много от захарта. Ти добавяш още захар - мериш 6.5% и решаваш че е малко - добавяш още 12 кила и с ужас установяваш че тя пак е 6% :)
Единствения начин да прецениш колко да добавиш по време на ферментацията е да си знаел началната захарност преди ферментацията, а това май не е така ?
Тъй че по-добре помисли и реши дали не е достатъчно добавена захарта.
Какво ще стане ако прекалиш със захарта - дрождите ще вдигнат алкохола в кашата и в един момент ще спрат да ферментират, тъй като те си имат горна граница на алкохол след която спират и полягат на дъното или умират.
Кашата ти ще остане недоферментирала и ти ще загубиш парите за недоферментиралата захар, но нищо друго лошо няма да стане.
Е, най-много да карамелизира в казана ...
Всичко се смята на база захарност ПРЕДИ ферментацията, после вече и да мериш с рефрактомер, със захаромер - все тая - нищо вярно няма в показанията им.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2013, 15:06 
Offline

Регистриран на: 07 Юни 2013, 08:30
Мнения: 2
victoryvt написа:
Добавянето на захар по време на ферментацията не е проблем, но не можеш да мериш вече със захаромера !
Защото още на първия ден ферментация дрождите изяждат доста много от захарта. Ти добавяш още захар - мериш 6.5% и решаваш че е малко - добавяш още 12 кила и с ужас установяваш че тя пак е 6% :)
Единствения начин да прецениш колко да добавиш по време на ферментацията е да си знаел началната захарност преди ферментацията, а това май не е така ?
Тъй че по-добре помисли и реши дали не е достатъчно добавена захарта.
Какво ще стане ако прекалиш със захарта - дрождите ще вдигнат алкохола в кашата и в един момент ще спрат да ферментират, тъй като те си имат горна граница на алкохол след която спират и полягат на дъното или умират.
Кашата ти ще остане недоферментирала и ти ще загубиш парите за недоферментиралата захар, но нищо друго лошо няма да стане.
Е, най-много да карамелизира в казана ...
Всичко се смята на база захарност ПРЕДИ ферментацията, после вече и да мериш с рефрактомер, със захаромер - все тая - нищо вярно няма в показанията им.


Благодаря,колега!Сега съм по-спокоен,че не съм объркал тотално нещата.Като чета предни постове,разбирам,че захарта спрямо стафидите е около 1:1съотношение.Аз до сега съм сложил 11кг захар на 30кг стафиди в 120л вода.Стафидите са от борсата на 2лв кг и не са много качествени,мисля да добавя още 12,13кг захар.Знам ,че е налучкване,но при тази ситуация ще рискувам.Живи и здрави, следващия път ще меря захарността в началото.Още веднъж ти благодаря,и желая всичко добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2014, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Май 2013, 21:20
Мнения: 3
Здравейте колеги
Да се похваля и эа ракията от стафиди.
5кг стафиди 5кг эахар обща эахарност 25,60лт джибра
Ферментация 17 dena ,добив 10лт 51% 3лт паток на 30-35гр
Special thanks to plamm,victoryvt,lhristov


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2014, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:klatsch: Браво, да си я пиеш със здраве....като поотлежи. Как я намираш като качество, аромат...?Вярно че е още прясна но все пак?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2014, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Май 2013, 21:20
Мнения: 3
plamm написа:
:klatsch: Браво, да си я пиеш със здраве....като поотлежи. Как я намираш като качество, аромат...?Вярно че е още прясна но все пак?

Благодаря, ПРеварих я с анасон и след седмица ще раэреждам do 47 vol.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
И сега, какво? Гроздето свърши. Кой варил - варил. Идва време за ракия от стафиди,кайсии и други сушени плодове. В олх се подвизава една обява за стафиди по 1,80лв на кг. Човека не си вдига телефона. Пак ще му звъня. От Габрово е, не очаквам да ми върне обаждането. :megagrin: :megagrin: Ще видя как точно ще процедирам. Казана ми е 76 кг. Ще ми се ракийката да е по стафидова, отколкото захарна. Ще сложа и лимонтузу и дрожди, може и активатор. Чудя се какви дрожди биха били подходящи за "златната стафида", предполагам така се казва щото е от бяло грозде. Тази вечер ще разговарям с един приятел от Пловдив/там явно са най-добрите :gott: /, който всъщност е от Добри дол - Ломско, та той прави много хубава ракия от стафиди. Искам да събера повече инфо за новия си проект, който ще е 5 - ти поред, откакто се занимавам с ракиепроизводството. Благодаря предварително на всички които ще се отзоват. Материята не е много по-сложна от производството на ракия от грозде, но скромният ми опит показва, че риск да се изпорти нещо или да не тръгне както трябва е голям. :megagrin:
Поздрави и наздраве :2thumbs: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз ще следя проекта ти с интерес ,ако публикуваш впечатления!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Задължително. То ми е принцип да публикувам впечатления, за радост на админ-а :lachtot: :lachtot: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Поправка: златната стафида е свършила. Има само промишлени стафиди за ракия. на 1,80 лв килото. Който се интересува- има и фОрми за ракия. Докато се разберем с габровеца , че става въпрос за фурми, голЕм зор. Говорих с пловдивчанина с добридолски произход, според него се слагат стафидите във вода в съотношение 1/4. Мисля, след това да ги разбия с дрелката/както при гроздето/ и да премеря захарността. Да ги удурдисам до 22-24 % захарност с вода или захар и после да посея дрождите. Задължително да сложа винена киселина/лимонтузу/ и гаааз! :lachtot: Е тва е засега. Утре ще поръчам стафидите и дрождите/Винени дрожди Actiflore F33/ и действам!
:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
След дълго търсене, днес си купих 20 кг. от ето това
Прикачени файлове:
c3f8782715255589fdc670e47c744695791bb5eea05baeb2febfba62bb8ad90c.0.jpg

Все си мисля, че блестящо съм се справил дотук. Стафидите са чилийски. Качеството им е много добро поне на вид. Сложих 250 гр. стафиди в 1000 мл. вряла вода и пасирах хубаво - за експериментално измерване на захарността. Прецедих през гъста цедка.Показа 18 об% при 30 гр. температура. Сега го чакам да изстине. :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима