Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 11:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
В тази тема виждам сега, благодарили са ми. Ма защо, не помня. Явно мозък съм ръсил. Но пък не помня от стафиди да съм правил... Ма знам ли?

jiwano, като изстине, ще стане А баш. За количеството захар ти ще си решаваш. Ще гониш ли нещо аромат или количество.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Знае ли се когато зърното стане на стафида колко от теглото си губи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
бай Танас написа:
Знае ли се когато зърното стане на стафида колко от теглото си губи?

Отговорът на въпроса твой, не зная. Според мене е различно. Зависи от гроздето и от степента на изсушаване. Тия стафиди дето ги взех ми изглеждат доста "сочни". На женския пазар в Сф има едни за ракия - доста сухи. Не знам.
Та на въпроса. След изстиване на сока до 20 гр., премерих захрност - 19 об.%. След добавяне на 5 гр. захар/1ч.лъжичка/ към 130 мл. сок, захарността вече е 22об.%. Така вече ми е по-таман. Мисля да процедирам така: 20 кг стафиди със 80 л. вода трябва да даде 19 об.% захарност. С още 3 кг. захар, по горните сметки, захарността трябва да стане 22об.%. Това всичкото в един бидон от 120 л да го заложа. След ферментацията, дай боже, трябва да излезе/след прецеждане/ около 70 л. вино за дестилиране/казана ми е с такъв капацитет горе - долу/. :sauf: :sauf: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
jiwano, търговецът от Габрово как доставя стафидите - до София например?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Доставя ги с куриерска фирма. След като му предложих да ми изпрати обаче 20 кг. с опция преглед преди плащане - не се обади повече. Вземи си от борсата в слатина, там са с много добро качество и цената им е колкото да дойдат с транспорта от габрово ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 12:22 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Опа...имаше някой, опарил се от търговеца от Габрово...много пръчки и боклуци имало в стафидите!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Да, офертата му е от доста време, единствен продава стафиди в олх-то, не ще да праща актуални снимки, загубва интерес моментално като поискаш да прегледаш стоката преди да я заплатиш, въобще ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Някой знае ли защо се запарват стафидите за 24 часа свряла вода. Тука така го правят без да обясняват защо. Все едно е аксиома. За мен отговорите са три: 1. За да умрат вредните организми, 2.За да умре всичко заедно с дивите дрожди ако такива са останали и после да се даде път на посятите питомни дрожди. 3. За да набъбнат по-бързо стафидите. Седя си и се чудя :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 01:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Ами само и единствено заради 3. Не му се чуди. Идеята е да станат пак на грозде. :megagrin:
И всьо с начале. Сулфитиране, сеене... и т.н.

Опааа, така е при правене на вино. А тук говорим за ракия.
Значи комбинация от 1,2 и 3. Без сулфитиране да се дезинфекцира средата.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Нещо си противоречим или аз не съм на ясно. Гроздов материал когато е само за ракия не се сулфитира. Същият този материал когато правим вино го сулфитираме и след виното от него правим и ракия. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Така е.Правилно Жоро. То и lhristov това е казал, само че по малко по-друг начин. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
jiwano написа:
Сложих 250 гр. стафиди в 1000 мл. вряла вода и пасирах хубаво - за експериментално измерване на захарността. Прецедих през гъста цедка.Показа 18 об% при 30 гр. температура. Сега го чакам да изстине.


След изстиване на сока до 20 гр., премерих захрност - 19 об.%. След добавяне на 5 гр. захар/1ч.лъжичка/ към 130 мл. сок, захарността вече е 22об.%. Така вече ми е по-таман. Мисля да процедирам така: 20 кг стафиди със 80 л. вода трябва да даде 19 об.% захарност. С още 3 кг. захар, по горните сметки, захарността трябва да стане 22об.%. Това всичкото в един бидон от 120 л да го заложа.


На 24 .11. заложих 20 кг стафиди в 120 литров бидон със 80 л. хладка вода. Стафидите имаха нещо мазно по тях, сигурно обработени с някакъв препарат за да държат повече. Не съм ги мил.

Днес разбих хубаво бидона с дрелката. Без голям успех щото стафидите бяха набъбнали ама не много, та голяма част останаха на дъното - цели. Премерих захарността след първото разбиване - 10 об%. Явно наистина не са разбити всичките стафиди. Направих си "стартерче" . В 300 мл. вода от чУшмата, загрята на 30 гр изсипах 20 гр. дрожди и 100 гр. захар. Разбърках , да се разтвори захарта. Изтеглих 10 л от течността в бидона, която си стоеше на 10% об захарност и след като я загрях на котлона до 25 гр. сложих вътре захарта/5 кг/ и разбърках до разтваряне на захарта. След един час към тези 10 л. прибавих и 300 те мл. с дрождите и го оставих на 20 гр.околна температура. Лимонтузу за сега няма да слагам заради предполагаемата киселинност на стафидите. Активатор - също, би трябвало да има в стафидите. Сега чакам да видя какво ще се случи със стартера и като преценя, че е готов го ръгвам у бидоня - без да разбърквам поне 7-8 часа. Междувременно разбивам стафидите в бидона с дрелка и строителна бъркалка. Даже хванах та и позаточих ръбовете с флекса да стане като пасатор. И те така.. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Екстра стартер си направил, но не се ориентирах на колко си заковал началната захарност преди да тръгнат дрождите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Ами нищо не е заковал (премерил). Защото не е успял да размачка напълно стафидите и да премери. Но според експеримента му би трябвало да е отишъл на 23-4%. И смяташе да сложи 3, а де факто е хакнал 5 кг. кристална захар.

И за стартера: Ок, 20 грама дрожди в 300 мл.(аз слагам в 200) подсладена вода. Колко подсладена? Аз добавям една супена лъжица. 8-10 грама. Изчаквам 20-30 минути.
Пак казвам, Аз толкова подслаждам. Сега ако на тези дрожди инструкцията е друга, може. Но 100 гр. кристали на 300 мл. вода е много. Е, колко много - 25 % захарност. :D

Чета ето това:" В 300 мл. вода от чУшмата, загрята на 30 гр изсипах 20 гр. дрожди и 100 гр. захар. Разбърках , да се разтвори захарта."

И после чета това: " Изтеглих 10 л от течността в бидона, която си стоеше на 10% об захарност и след като я загрях на котлона до 25 гр. сложих вътре захарта/5 кг/ и разбърках до разтваряне на захарта. След един час към тези 10 л. прибавих и 300 те мл. с дрождите и го оставих на 20 гр.околна температура..."

Тук пък въобще не ми се смята захарността при която са отишли дрождите. И това ако не е стрес... :shock: За дрождите, де.
Ако правилно разбирам, ти си посял в тази кофа, не основното количество, нали? БидонЯ си го връткаш, за да разбиеш нещата.


Защо бързаш бе, jiwano? Защо не си разтвори стафидите, премери и тогава с дрождите.
Аз ги размножавам, като увеличавам обемите през 20-30 минути. Т.е. 200 мл., 500-600 мл. от джибрата вече и посявам. Или ако има и трета стъпка 5000 мл.

Уф, не знам дали разбираемо го написах. Ще ме извините.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Що бързам, що бързам. Щоту тумороу сабахлен отивам да нося третата ракия от червено вино на бабата да я печем.А не ми се иска да оставям нещата без надзор. Все пак имаше опасност да почнат да ферментират в тези 3-4 дни през които съм ги оставил да набъбват.Можеше да почне ферментацията и утре?!? Между другото чрез разбъркване с дрелката на бидона/стартера не е сложен все още/ успях да нацепя повечето от стафидите и захарността се надигна от 10 на 15 об% от предвидени 19об%. Стартера пък, си дига пяна и си шуми лекичко в една кофа покрита с тензух на 20 гр.околна температура.

Stranger написа:
И смяташе да сложи 3, а де факто е хакнал 5 кг. кристална захар.

Както си забелязал сложих малко повече захар/5кг/ и това е с цел да компенсирам ниската захарност на стафидите. Знаех, че няма да успея да ги направя на пюре/пасирам/. Пак ще слизам да ги бъркам, но не вярвам да успея да ги вдигна чрез разбъркване до 19 те процента захарност, която постигнах с пасатора при експеримента. Надявам се да почнат да работят утре заран дрождите като излея стартера в бидона и като изпапкат захарта - наличната15+ об.% и предварително сложената/5 кг/белким им останат кучешки зъби да почнат да "кльопат" и целите стафиди, които вече ще са се разбили достатъчно/нали 2-3 дена ще бъркам с дрелката/
jiwano написа:

Прикачени файлове:
c6ac1533d26ccd537ee989972bf901b5f543a52210d0bc6f25ae83ca6c6f6808.jpg


Я гле къв стартер


Екстра стартер си направил, но не се ориентирах на колко си заковал началната захарност преди да тръгнат дрождите?

STRANGER, ако нещо не е станало ясно от обясненията на lhristov за моите бози, питай, имам отговор за всичко. :megagrin: :megagrin: :megagrin:

Щом няма мнения : що така , що иначе - продължавам по плана :) :zauf2: :zauf2: :zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogdan_stg, nobreak и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима