Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Разбрах всичко.
Приемам действията ти за правилни, при тези обстоятелства.

Само за повечето захар не съм съгласен. Стафидите ще набъбнат в процеса на ферментация и дрождите ще преработят захарта вътре. Не се притеснявай за това. Не се престаравай в размачкването им. Рискуваш да не можеш да прецедиш после. Ако ще цедиш, де. Или да загориш...
Щом са с 19%, то са с толкова. ТЯ е там.

За стартера също не съм съгласен. Дрождите си имат крива и пик на размножаването. И като "изпапкат" всичко, или нямат витамини, минерали... какво става с тях... Логичното. :afraid:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
jiwano написа:
Само за повечето захар не съм съгласен.

Що бе Лъчо. 2 кг повече на 90+ литра да дигне захарността, колко да я дигне. :megagrin:
jiwano написа:
Не се престаравай в размачкването им.

Съгласен съм. Naskohondata имаше такъв проблем. В тази тема. Даже питаше за адреса на един съфорумник във варна , да му изпраща мармалада, който е направил :lachtot:
Ок спирам да бъркам, държа температура и се надявам на кучешките зъби на дрождите , да си свършат работата със стафидите.
Благодаря, :respekt: :respekt: :respekt:
:prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Долагам: Преди малко слизах да сложа стартера в бидоня/все пак минаха 7 часа от направата му/. Сипвах от много ниско и бавно :megagrin: Захарност - 15 %об на течността в бидона, НО...ферментацията беше започнала с дивите дрожди - съвсем леки мехурчета се пукаха на повърхността. Айде стига толкоз за днеска. Поздрави и нздраичката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
18часа по- късно реших да направя първото разбъркване след сложения стартер. Няма такава бурна ферментация. може да се каже, че до сега такава не съм виждал. Буквално ВРИ. Маса от надробените стафиди и цели такива се е дигнала нагоре и е образувала дебела шапка. Тръгнах да бъркам с кола - отдолу, под шапката - ври та се къса. В интерес на истината , докато влизах в мазето ме удари пак лек мирис на сяра - май е време за активатор, какво ще кажете? Нали съм си подготвен , взел съм си dynastart и fermactiveactivateur, шишенца от по 10 гр. от второто мисля да сложа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
dynastart не се ли внася заедно с подсладената вода в която се рехидратират дрождите?! Аз следя какво правиш с интерес и си записвам :) Другата година мисля да се пробвам и аз със стафидите, понеже тази Природата даде много плод и бидоните са постоянно заети я с круши, я с ябълки, сега са с дюли и само чакам още някой друг ден и ще освободят място за мушмулата!


Последна промяна ellecktro на 26 Ное 2015, 19:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Вярваш ли ми, че хал хабер син нямам за какво е династарт, просто го купих щото е активатор. Сега като чета в сайта на "винарко", въобще не пише какво съдържа. Борбата с миризата на сяра доколкото знам води посредством съединенията амониев сулфат, диамониев фосфат, които ги слагат профитата при недостиг на азот, който на дрождите им е много необходим и за да си го доставят трепят другарчетата си, ония гинат и после.....смрад. Дано не го четат това големите щото има много да ми се смеят после. 8-)
та затова мисля дъ ръгна от фермактиве активатеура.
А, и щом си решил да пробваш със стафидите, да ти кажа още от началото , че това е много плъзгава материя. Тези моите , чилийските бог ги знае с какво са пръскани и удурдисвани. Иначе на вид са много готини и на вкус - също. Но, аромат от тях не чакам, щото миришат на всичко друго , но не и стафиди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Пише си какво съдържа: "доставя крайно необходимите за мембраната елементи - стероли и гарантира нейната пропускливост, устойчивостта й на алкохол и по-висока ефикасност за транспортиране на захарта на последното поколение дрожди."
Пише и какво не съдържа: "Не внася усвоим азот. Ако гроздовата мъст е с недостиг, добавянето на неорганичен азот (чрез Thiazote PH или Диамониев фосфат) може да е необходимо в края на лаг фазата."
Това са цитати от описанието на продукта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Ето ти цитат на Flanker от една друга тема : Миризмата на сяроводород (развалени яйца) е почти сигурен признак за недостиг на усвоими азотни вещества. Не е свързано с температурата. Недостигът се коригира с добавяне на активатор по време на ферментацията, например на база диамониев фосфат.
Значи династарт не ни върши работа щото не "внася усвоим азот". Аз междувременно сложих 2,5 гр. от другия активатор
:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
"Препоръчва се използването на 10 до 40 гр./100 литра гроздова каша или мъст в зависимост от недостига на азотни вещества" ...... :?
Тези 2,5 грама за какво ще послужат....?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Слагам по малко и наблюдавам. Нали и стафидите са правени от сушено грозде. Требе да има хран. вещества в тях. Като се прави вино/ракия от грозде, слага ли се активатор? :)
Така оперирах с едно друго грозде дето се беше размирисало. Бам - 2,5 гр. активатор и спрЕ да мирише. За същото количество матрЯл.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Не ще да е на сяра тази миризма от моите стафиди. Нещо друго има. Иначе много хубаво врат. Температурата на шапката гони 21 гр., а околната 16гр. Миризмата е по-скоро на "повръщано" и въобще не ми харесва. Още от началото имах съмнение по отношение на аромата им, а сега вече хич не ми харесва. Плюс това , онова мазното което беше по зърната като ги купих сега като прибавим и аромата - направо ме е гнус да ги кусна. Знам как ухаят джибрите и на червеното и на бялото грозде, но тези стафиди направо ме утрепаха. Ква ракия ще стане, един Господ знае. Явно имам проблем с ароматите :?
Нищо, поживем, увидим! :prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
SO2 известен като Е220 се използва при сушените плодове. Интересно под каква форма и дали се използват и/или други консерванти, които биха могли да са причина за неприятната миризма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Благодаря бай танас-е. То в нета пише, че редко можеш да срешнеш сушени плодове без консерванти, ама кой да чете. Значи съм се прекарал. Сега ходих да гледам кашончетата/още не съм ги изхвърлил/. На етикета нищо не пише за консерванти, но за сметка на това пише, че са годни до 02/2015 г. :explode:

Значи, ако наистина е SO2, оттам идва първоначалната миризма на сяра, която усетих.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 16:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
http://agronet.bg/agro/lozarstvo/288-st ... dstvo.html ето тази статия обяснява как се правят стафиди! Написано е и за серния двуокис! Бях чел и една друга , но не можах да я намеря - в нея се казва че след като се изсушат , стафидите се напръскват фино с растителна мазнина за да не се слепват, което обяснява наличието на мазното петно на повърхността... И те така !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 16:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
На повръщано миришат например бутановата и валериановата киселини. Не ме питай как биха се озовали в стафидите :)

ПП
Аха, Марио разкри загадката - в гранясалата мазнина има бутанова киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима