Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Неприятно. Щото стафидите изглеждат примамлива суровина за производство през мъртвите периоди. Айде SO2 да кажем изкисване и изплакване, ама мазнината :nixweiss:
Има стафиди без консерванти (или поне за такива ги продават), примерно в диетичните магазини, ама цената :afraid: http://www.zoya.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D ... D1%8F.5514
Иначе от Султанина каква ракия става :breit:
ПП. Поне видяхме и 3-тия най-често използван консервант - Е501
"серен диосид, калиев карбонат или растителна мазнина, която да ги консервира"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 06:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
..


Последна промяна Naskohondata1 на 30 Ное 2015, 06:13, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 06:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Като чета за какво говорите...нямам думи
Поне 20 пъти съм правил ракия от стафиди,и никога не съм попадал в такава ситуация
Явно за бедните държави върви стока с ниско качество ,която по някакъв начин трябва да издържи много дълго


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 855
Местожителство: Плевен
Насе,що правиш ракия от стафиди?
При теб няма ли целогодишно плодове?
И ако си варил някакви екзотични ракии,трябва да споделиш :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Адаш, според мен проблемът идва от т. нар. "индустриални стафиди" които тук се продават под TM "Стафиди за ракия" . Не ми се вярва в US да има такива :roll:
Конкретно в случая на jiwano, който беше разконспириран от екип експерти 8-) проблемът е най-вече от мазнината и изтеклият срок на годност.
Ти от къде взимаш и на каква цена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Аз все пак оставих ферментацията да продължи естествения си ход, без много вмешателство от моя страна. Само потапяне ог време на време на шапката и разбъркване с дрелката за да нацепя зърната и да дам храна на дрождите. Мерих захарност 15 пр., температура на шапката - 21 гр, на околната температура - 16 гр. Стабилна ферментация.
Междудругото съм запазил 250 gr. Стафиди за апомат и вкус на бъдешата ракия, но очевидно няма да ги използувам по предназначение. Ако някой прояви интерес мога да му ги изпратя по пощата :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 14:19 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
Аз съм съгласен да ми ги пратиш , но пощенските разходи да са за твоя сметка ! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Марио, току що ти се размина със стафидите. :lachtot: Реших да си направя експеримент с тях. Изплакнах ги хубаво с вряла вода, без да ги пасирам. Ще им сложа захар/вода по горната схема и ще ги чакам да си ферментират с дивите дрожди, които са в тях. Миришат леко на опушено, на вкус са прекрасни. Да видим как ще се държат като аромат,скорост на ферментацията и пр. Ами ако гадната миризма се дължи на дрождите!?! Не знам, бъдещето ще покаже. :zauf2: :zauf2: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 20:41 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
След врялата вода с която си ги изплакнал не очаквай ферментация от диви дрожди! :P

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Да е вряла, колко да е вряла. 60 тина гр. - от бойлера. Ако нищо не се случи ще им ръгна зимафлоре рх 60, имам останали от един друг проект и те така... :lab:
П.П. Нали е за Хексперимент :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 20:52 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
Не чакай , ръгай ! Щото междувременно може да се намърда някой случаен нашественик .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 06:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Стафиди взимам зимата,за да не забравя хобито
Не са евтини,но пък вършат работа...Адаш ,забравих им цената,иначе е от restorantdepot.com
Верига,подобно на Метро,пазарува се на едро.Тези ,които взимам,не съм виждал по обикновени магазини


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Преди години мой приятел беше заредил стафиди. Не знам как е процедирал/ колко време ги е киснал,колко захар и т.н/ но материала беше готов за варене. Това което потече-черна мътна ракия, миришеше ужасно наподобяваше мазут. Иначе имаше приличен градус около-60.Казана едвам го изчистихме- черен, мазен, вонящ. Такова нещо никога не ми се беше случвало. Какво са им слагали на тия стафиди, какво са ги обработвали един господ знае.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Това , дето си го написал много ме озадачи. Моите стафиди вече се "оправиха ". Вече почнаха да миришат на джибри. Ферментират стабилно. При ок.темп. 16 гр. в шапката е 19 гр., захарността гони 3 об. %. алкохол. Сигурно, скоро ще варя. Мисля, да е без зърната -май достатъчно се компроментираха дотук. Ама ако взема да прецакам казанО -тона ще е върха на простотията.
За експеримента :
Два пъти неуспешно опитах да дехидратирам дрождите - нищо. Междувременно ексериментът "кипна" сам. /Въпреки промиването с вряла вода на стафидите./ Съшия гаден мирис - значи не е от дрождите.
Но ако изпортя казана с тия стафиди - не знам какво ще правя. :explode: :explode: :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Ми прецеждай и вари без тях-няма да загубиш нищо ,а според мен тъкмо обратното. Ако има останали някакви гадории в стафидите поне да ги разкараш. За експеримента- където казваш, че мирише гадно, като се замисля най-вероятно стафидите на моя приятел са били с доста мазнина. Явно при варенето/ не сме прецеждали/ се получи тая реакция и това мазало, което пак е в подкрепа за прецеждането. Така смятам, че и за казана няма да имаш притеснения, а и тия дни чакаме хубави резултати :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима