Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 21:49 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Здравейте!
Първо искам да изкажа благодарности, че го има тоя сайт- :respekt: ! Благодарение на информацията в него успях да сваря доста добра ракия от сини сливи като количество и градус, а според дегустиралите и на вкус ( е имаше и пропуски, но без тях не може)! За първи път ми беше, но всички останах доста впечатлени- сайта е мое тайно оръжие! Сега се обръщам с конкретен въпрос към вас- кой сорт бяло грозде е най-подходящ за ракия( вино няма да се прави) ? Наслушал съм се на мнения на разни "специалисти" доказали се само в консумацията, но не и в производството, а тук съм прочел много компетентни мнения!
Понеже проверката е висша форма на доверие да попитам и вас:
Сини сливи 250 кг (за съжаление не премерих захарта в началото) + 30 кг захар разтворена 1:1( слушайки не който трябва) с 30 пакетчета лимонена киселина ми беше материала и след варене на казан с две колони получих 1, 5 л на 80-82%, 44 л на 66% и около 7л на 37% (не ми се чакаше за още казано честно) добър резултат ли е?

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 23:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Според мен съвсем приличен резултат от 55 до 60кг захарност...взимам предвид и сливите с около 11-12% захарност.
По отношение за сорта грозде...ми вкусове разни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.bulphoto.com/event.php?eid=996&ln=BG

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 00:15 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Бяло грозде за ракия?
Брестовица -страхотен аромат и вкус.
Варенето на казан с колона.

Успех и наздраве. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 01:01 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Личи си, че съм новообранец в сайта, а и в занаята! Пропуснах да отбележа, че съм от Добрич и съм ограничен само откъм близките селища! Мислех си за едно грозде на което тук му казваме кастел- с много висока захарност е някъде около 24-26 би трябвало да е тая година и знам,, че от него става сериозно вино, ама никога не са правили само ракия от него, винаги вино и за ракия каквото остане, та ако някой има опит с това чудо да каже мнение, иначе съм отворен за всякакви предложения, затова и питам ;)
Благодаря на хората които са отговорили до момента!

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Кастел е директен сорт, но е селекциониран специално във Франция, той се различава от старите директни като Ноа, Отел и т.н по това, че има доста по-добри органолептични качества, което подсказва, че може да го използваш за ракия щом имаш под ръка.
Иначе класиката за ракиени дестилати е : димят, ркацители, юни блан(тези двата са за конячен дестилат), мускат отонел, перла и др.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 11:39 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
по нашият край най разпространен е червен мискет ,гроздето е с добра захарност 19/ 21 и се бере края на септември а последните години средата на септември :D ,перла имаше по сливенският регион и най хубавата ракия ,която съм пил е от този сорт но последните години от 2006 насам не съм попадал на това грозде.
никога не съм изварял ракия от червени сортове,каберне или мерло ,каква ракия се получава от това грозде.
последните две години се налага да изварявам ракия от десертно булгар и съм много доволен от получаващият се резултата :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 20:25 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Животът е странно нещо. Пуснал съм темата преди година и 2 дни, за съжаление миналата година не ми се случиха нещата и нямах възможност да правя ракия от грозде. Тая година обаче се оказва доста успешна засега- варих от кайсии, после от кайсии+праскови (скоро ще се пробва), а днес купих и 216 кг димят на 75 ст със захарност 22-23. Честно казано не е перфектно качество- имаше тук там недоузряло и малко нагнило(ама като си го бера аз няма да е така), уверяваха ме, че е на 24 захарност(тук малко ме излъгаха, наистина е малко), поне имаше мелачка и ми го смелиха, срещу заплащане естествено, но както казва един приятел- "Материала ти е в бидоните без да се изцапаш- това има цена!" . Сега баща ми иска да сложим 30 кг захар, аз мисля по-малко, но да речем се съглася въпроса е дали след като разредя захарта с вода 1:4 , и се получи консистенция грубо казано 150 литра, което е със захарност около 25, то няма ли да минем 300 литра общ материал като го изваряваме? Това би било проблем понеже казана на който ходим и не искам да го сменям е с капацитет 300 литра. Просто нямам идея като литри колко ще получа от гроздето- 216 кг, обаче махаме около 15 кг щайги(приспаднати още на кантара), никаква идея колко кг чепки са изхвърлени, още по-не знам колко са ме излъгали, губи ли се количество през ферментацията и колко пак не знам. Ще се радвам на съвети, предложения, предположения, мнения и препоръки!

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
30кг захар + 120л. вода = 150кг. но не е 150л. , а около 138л.
200кг. грозде с чепките - при мен поне два около 150-160л. смляна мъст без чепки (чепките са около 10% от гроздето, за сортове от типа на мерлото и кабернето)
Така че ако са ти го смляли и премахнали чепките би следвало да имаш около 150-160л. мъст, добавяш и 140л. захарен сироп и става точно 300л.
Обаче ти всичко ли ще вариш Или само течното ?
Ако е всичко - на ръба си, ако е само течно - има мегдан много.
Освен това не е задължително да слагаш 120л. вода - тя алкохол няма да направи.
Сложи 100-110, тъкмо захарността на сиропа ще се изравни с тази на гроздето.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
10% чепки не са ли малко множко.
При мен досега наблюденията са 3-5%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 20:27 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Честно казано ще се вари с люспите понеже нямам с какво да ги изстискам, чепките ги махнаха още като купувах гроздето.
Разредих я аз 1:4, пък дано всичко е точно, а и да не е няма да ми е за първи път- досега от трите ми ходения на казан ( смисъл самостоятелни) веднъж дойде точно, направо на ръба, а два пъти връщах материал- веднъж около 20 литра, а другият път към 90-100(просто грешка при запазването на казана).
Обаче мисля, че ако разредя 30 кг захар в 120 литра вода- няма ли да се получи смес със 25% захарност?
И ако е така дали няма да стане много сладко и ферментацията да се затормози?
От друга страна гледам страшно бурна ферментация се случва и се тревожа да не поизкипи. Оставил съм около 30-40% празни бидоните, ама то и с кайсиите така беше пък тръгнаха да ме търсят и след като включих още един бидон от 120 литра, на другият ден повториха упражнението, та сега имам едно наум.
Сигурно пиша смешни неща във вашите очи, ама по-добре да ми се посмеете малко, а не да ме е яд после.
Оценявам помощта която ми оказвате и съм благодарен за нея (особено на victoryvt ).

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
30kg захар и 120 л вода са 150кг разтвор. 30кг захар от 150кг е 0.2, умножено по 100 за проценти прави 20%. Или масата на захарта е 20% от разтвора. Ферментацията няма да се тормози.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 11:42 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
hellreiser написа:
30kg захар и 120 л вода са 150кг разтвор. 30кг захар от 150кг е 0.2, умножено по 100 за проценти прави 20%. Или масата на захарта е 20% от разтвора. Ферментацията няма да се тормози.


Мдам, като не внимава човек пише глупости, че и смята такива. Благодаря колега, че ми отвори очите в моята заблуда. Ей, затова обаче се пита- дори и с риск да си леко смешен понякога :)

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 11:15 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Колеги, изпаднах в следната ситуация- захаромера показва 0 във всички бидони, според мен ферментация вече няма, казано с други думи- мат'риала е готов за варене, обаче ще мога чак в понеделник да варя. Как е по-добре да направя:
1. да затворя плътно бидоните и да чакам така до понеделник
2. да затворя плътно бидоните и да чакам така до понеделник и добавя към тях около 11 литра патоки + 2 литра първак
3. да затворя плътно, ама от време на време да потапям "шапката"
4.да затворя плътно бидоните да добавя патоките и да потапям от време на време шапката

Просто засега не съм борави с грозде и нямам идея как става. При плодовете знам, че се слага патоките и не се пипа до деня за варене, ама тая шапка ма притеснява, та ще съм благодарен ако някой помогне.

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 11:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
точка номер 2 съдържа достатъчно мерки за запазване на материала.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима