Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Окт 2017, 09:04 Дата и час: 17 Окт 2017, 09:04

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 22:59 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
Привет на всички :prost2: ! Миналата година по това време реших да направя ракия от грозде сорт- черна липа, по нашият край- в Добруджата така му викаме, имаме бяла и розова. На вкус и трите сорта са горе- долу с еднакъв аромат, но черната е с най- харктерен и тежък такъв, смея да кажа дори натрапчив. Та заложих си материала, ферментира, както си трябва и хоп в казана. Добих доволно количество с приличен градус, съобразно количеството на добавената захар, респ. количеството на материала, обаче: Ракията има толкова силен и тежък аромат на липа, че не може да се пие. Като парфюм е застава на гърлото. Градуса на дестилата е 55, наложен е с препечен дъбов чипс и от миналата година така си стои, не съм я бутнал. :help: Знае ли някой от Вас, за тази година какво да направя, за да не е толкова натрапчив аромата и да може да се пие. Мисля да смеся джибрата от Липа с друг сорт грозде. Има ли други чалъми за това и знае ли някой как се нарича този сорт грозде Липа или ............. Черни едри зърна и както казах характерен аромат, съдържащ се в ципата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1534
Местожителство: Wallis and Futuna
Преварка или я сложи в буре за месец ,два и виж резултата


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 761
Местожителство: около Пловдив
Липата си е липа, директен сорт с характерен лисичи тон като всички директни сортове(някои миришат на лайно, някои на ягода, липа и т.н). На някои хора тези аромати им допадат, на други им са натрапчиви. За да се ичисти този аромат може би ще трябва преварка на колона.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Активен въглен и в казана опять.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 23:39 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
[quote][/quoteАктивен въглен и в казана опять.

]То, май накрая така ще стане с тази от тая година.


Върнете се в началото
  
 
 [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: beff, BREAKER, kr1507 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима