Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 26 Юни 2017, 16:51 Дата и час: 26 Юни 2017, 16:51

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: grozdova djibra..
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008, 10:30 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
Здравейте,



Днес смятам вече да източа виното от пласмасовия бидов в дървеното буре и нали сме на принципа нищо да не се изхабява , ще ви бъда благодарен ако ми кажете колко вода и захар трябва да прибавя към остатъка от 100 кг каша след източването на виното и трябва ли да прибавя мая и други прибавки ?



Лек и приятен ден на всички!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008, 13:25 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 991
Местожителство: София
Мммм не съм "спец" по плодовите, но да се включа :)
вода, колкото трябва за да се понапълни бидона. Захар, толкова, че да докараш захарност към 18-20. Ако искаш, можеш да сложиш дрожди, но не мисля, че е задължително.

С две думи, нищо не казах, но имаш материал за размисъл :)
Успех!

п.п.
във форума темата беше коментирана. Можеш да погледнеш мненията на alambik

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: grozdova djibra..
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008, 19:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1243
Местожителство: Дупница
Спазвай правилото да налееш толкова вода, колкото вино си източил! За захарността си прочел в горния пост...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2008, 12:43 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 264
Местожителство: Хасково
Нищо не слагай! В зависимост от качеството на материала при това ще получиш около 10 л. перфектна гроздова.

Изпратено след 15 минути 59 секунди:
Жоро , тази година сварих 11 казана с най-различен материал. Имах Вашия случай . В 100кг джибра имаше още около около 20л вино което оставих. Разредих материала с 30л вода и изцедих само течността. Гъстото накрая го сложих в чувал от зебло и го провесих за пълното изцеждане. Получи се 90-100 л течност / казанът ми е 100 л/ Получих 9 л. ракия която отстъпваше по качество само на мускатовата.
Но ако искаш да произведеш количество слагай захар .На 3л вода 1 кг захар и чакай да преври отново - и в казана.
Наздраве!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 09:39 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
Отново здравейте , радвам се че ми отговорихте . Бай Драгане съжалявам но аз изпреварих твоя пост и прибавих 10 кг захар разстопен в 30 литра вода и корегирах на 17% захарността . разбърках добре и затворих здраво бидона.В този занаят сам новобранец чичо ми подари дъбово буре и ме зарази и аз за да не го засрaмя си купих и меден казан . Сварих от ябълки и сини сливи . От ябълките излезе мека ракия с по добър вкус от сливовата но с по нисък градус и напълно нормално в по малки количства .
А тази гроздова джибра смятам след втория ден да започна да разбърквам всеки ден в продължениъе на една седмица . И после да я оставя около 15 дена и като захарността спадне към 0 да сваря. Прекарвам накрая всичко през сито и като пресовам остатъка слагам в казана . Ще ви бъда благодарен ако имате нещо за прибавяне .
Пожелавам ви безпроблемни дни!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 14:47 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 264
Местожителство: Хасково
Наздраве!
Я ми кажи как направи ябълковата , че имам много ябълки / поне 100кг/и се чудя какво да ги правя. Като четях мненията на колегите от сайта, ми се вижда сложно.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз правя пропорция 1кг. захар 4л. вода едно пакетче лимонтозу 10гр.
Този разтвор теоретично трябва да има захарноост 20 процента. Лимонтозуто се слага за подобряване киселиноста на материала.
Когато сложиш вода и захар в джибрите и тогава мериш захарноста не може да се докара точно концентрацията защото в тях има вече готов алкохол, когато не се прицини добре захарноста при 13-14 алкохолни градуса ферментацията ще спре и ще остане не ферментирала захар. За това аз в бидона първо слагам разтвора вода, захар и лимонтозу /20%/ и след това доливам джибрите.
Тази година направих бъркоч джибри от 150кг. грозде, като от тях са взети 60л. гроздов сок за вино, 30кг. захар 30 пакетчета лимонтозу 120л. вода. Превряха сега чакам ред за казан, когато има резултат ще пиша.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008, 21:05 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Не хабете лимонтозуто, то се разгражда! Ябълките са достатъчно кисели, а и гроздето(джибрата) си е кисело! Заливайте и се не бойте, мерете захарта да е до 18-22 и това е! При студено време и високи захари може да не стигнете до края и да имате загуби от захари - пари!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008, 22:59 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 529
Местожителство: някъде в Хейтърландия
alambik написа:
Не хабете лимонтозуто, то се разгражда! Ябълките са достатъчно кисели, а и гроздето(джибрата) си е кисело! Заливайте и се не бойте, мерете захарта да е до 18-22 и това е! При студено време и високи захари може да не стигнете до края и да имате загуби от захари - пари!

Така е,миналата година ми спря ферментацията заради студа,и варих(поради ред причини) тази година на 25.08 08г.,мислех че ще има загуби но не ,дори бих казал даде много добър рандеман което ме учуди.Мисля да го пробвам пак този вариант.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Аз използвам следните рецепти :
- когато не точа вино от гроздовите джибри и искам да сложа захар за повече ракия при варенето , на 3 литра вода слагам 1 кг захар
-когато източа виното и слагам захар , съотношението е 4,2 литра вода и 1 кг захар.
Така посочените съотношения ги спазвам за да протича правилно ферментацията и не се забавя.
Ако сложа 3 л вода на 1 кг захар след като съм източил виното / ширата / ми се е случвано до юни месец виното в джибрите да сладнят и не може да ферментира докрай. Това си е загуба и е добре да се спазва пропорцията.

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима