Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 19:40 Дата и час: 20 Ное 2017, 19:40

Часова зона: Европа/София




 [ 138 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2007, 22:56 
Offline

Регистриран на: 26 Окт 2007, 11:35
Мнения: 1
Здравейте, имам следния проблем с пращината си. Не иска да превира. Сложих ябълките преди вече 2 месеца-200 кг ябълки заедно със 100 кг захар в съотношение 3:1 вода захар. Още в началото ми направи впечатление, че ферментацията протича доста по-бавно отколкото при други плодове(джанки, праскови..), но го отдадох на лошото време. Сега, след 2 месеца, според захаромера и моите наблюдения 1/3 от материала е готов, само че другата част все още има висока захарност- 4-10 градуса, а не дава никакви признаци на живот. Даже в част от бидоните плода е на дъното !!?? а все още има захарност. Досега такова нещо не ми се беше случвало. За информация няколко седмици след като сложих ябълбите сложих и джанки с 20 кг. захар пак 3:1 без никакъв проблем и са вече готови от 3 седмици. Дайте съвети какво може да се направи.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2007, 00:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
Хм, доколкото можах да сметна, може би лекичко си я преозахарил - ако ябълките са били сладки, пращината да ти е била с към 21% захарност. Ама това едва ли е проблем - не е толкова много, че да спре ферментацията заради нея. Най-много в пращината да остане остатъчна захарност от 4-5%.

Пробвай следното:
  • Забъркай 200g амониев фосфат - ябълките не са добра тор за дрождите и трябва да се подхранват. И прясна мая можеш да добавиш.
  • Пробвай на вкус или кипни внимателно в една епруветка с термометър малко от пращината, за да видиш колко спирт има в нея - може пък в някой бидон да си преозахарил повече и ферментацията да си е спряла нормално заради автолизата на дрождите. Ето тук можеш да видиш температурите.
  • Не я оставяй на много студено - идеално е 18-20°C
Стискам ти палци!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2008, 19:49
Мнения: 3
Здравейте,имам въпрос и аз:
В около 130 кг пращина от ябълки сложих около 15 кг захар с малко/няколко бучки/ мая,защото ябълките бе бяха идеално узрели.Още след ден два започна сравнително бурна ферментация,която вече тече 4-5 дни.Днес измерих захарността и беше между 10 и 12.Струва ми се доста ниска за количеството захар и за видимо бурния процес на ферментация. Каква би могла да е причината?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 08:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1021
Местожителство: София
Andro написа:
Здравейте,имам въпрос и аз:
В около 130 кг пращина от ябълки сложих около 15 кг захар с малко/няколко бучки/ мая,защото ябълките бе бяха идеално узрели.Още след ден два започна сравнително бурна ферментация,която вече тече 4-5 дни.Днес измерих захарността и беше между 10 и 12.Струва ми се доста ниска за количеството захар и за видимо бурния процес на ферментация. Каква би могла да е причината?


Мисля, че нямаш причина за притеснение. Първите дни ферментацията е най-бурна - съответно най-бързо пада захарността на материала.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2008, 19:49
Мнения: 3
Пак съм аз...ферментацията тече все така бурно,вече 2 седмици,а захарността спадна почти напълно вече...дали е готово за варене вече? Чувал съм,че пращината трябвало да "падне" на дъното,но от ябълки това е относително,защото материала е доста гъст.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2008, 08:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1021
Местожителство: София
Като падне на нула тигава. Ако можеш прецеди материала, за да вариш само течно. Ако не, много внимавай с огъня, че като загори става ... "оле мале"

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2008, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2008, 19:49
Мнения: 3
Не ми е проблем да го прецедя,но така не се ли губи все нещо?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2008, 16:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1021
Местожителство: София
За да не губиш, след като ги прецедиш, можеш в "гъстото" да сипеш малко вода, и пак да прецедиш

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2008, 08:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Преди две години се опитах да направя и аз ракия от ябълки. С чука една по една ги сплесках но като вряха имаше останали пърченца които не омекваха и май стана ракия само от захарта Вие как процедирате.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2008, 10:21 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Дядо ми ги смила с миксерна фуражомелка с едро сито. Всичко става на каша. По същият начин постъпва и с крушите.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2008, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Такава фуражомелка трудно се на мира, казаха ми за едни бъркалки за теракол /които се слагат на дрелка/ отдолу били с чашка която била нарязана като пасатор заточвали се режещите ръбове и така кофа по кова се пасирал материала, но преди това се начуквали ябълките.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2008, 21:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1021
Местожителство: София
На запад много хора си правят "сайдер" - ябълково вино да го кажем. След като смелят ябълките ги слагат в преса подобна на нашите преси за грозде. По този начин успяват да изтискат сока от по-големите парченца.

Поздрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Ябълкова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2008, 19:08 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Здравейте, имах малко ябълки и реших да пробвам да направя ракия, голям мерак си ми е, четох тък там но имаше различни мнения по въпроса за ябълковата (под малко ябълки наистина имам предвид малко 10кг). Намачках ги, нарязах ги и ги сложих в 2 туби от 10л мин вода :), сложих им по 1/2 захар и допълних вода горе долу 5 литра. Чудя се дали ще стане нещо за пиене от това :).


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2008, 20:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1021
Местожителство: София
Защо да не стане?!? Само гледай ферментацията да протече бързо и после внимавай с варенето, че много метилов алкохол Ако трябва добави малко мая, за да ускориш процеса... Инък на аромат ... какво да ти кажа... на някои им харесва, на други не, но... има една кръчма в София "При Миро" се казва, каква крушова и дюлева ракия има (сръбска) - нямам думи :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 10:10 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
Към Аз::



Подчертали сте ферментацията при ябълките да протече бързо , това има ли голямо значение ?Аз сварих ракия от ябълки и съм доволен от качеството , бях внимателен изхвърлих изгнилите части и семките ще внимавам вече и за метила :) .



Лек и приятен ден!


Върнете се в началото
  
 
 [ 138 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима