Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 15:19 Дата и час: 20 Ное 2017, 15:19

Часова зона: Европа/София




 [ 138 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Еми добре,но снощи изцедих 160л.сок и вече му сложих КМБС. Но според мойте сметки ще излезе още два пъти по толко демек още 320л.който ще цедя тази вечер а може би и утре вечер и няма да слагам КМБС но оттук почват въпросите, какво да слагам,колко или нищо.Ако може малко повече напътствие все пак съм новобранец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Да вмъкна малко първоначална информация,ябълките са два сорта некъкви дивачки от троянския балкан по точно с.Чифлик,не са пръскани с препарати със сигорност за аромата,като бяха в пикапа на два метра от него миришеше на ябълки,като ги мелях ми се стори че неса чак толкоз ароматни но пък са доста сочни и захарност 9% дори клони към 10% доколкото мога да измеря с този захаромер но приемаме 9% и са много здрави почти няма гнили от 9 чувала съм махнал пет ябълки.Ще кача и снимки като се науча как


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2016, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Да пораздвижим темата.Стотина килограма смлени ябълки с 20 кг. захар.
Чудя се,аз ли съм най деен във форума?Никой ли не е почвал да слага зимнина? :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 07:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 118
Вчера и аз взех ябълки за ракия но имам два въпроса към вас.
Искам да сложа по 10 кг захар на 100 кг ябълки и се чудя дали не е много. Искам да стане ароматна ракия, а не само спирт. Къде е златната среда за съотношението ябълки/захар?
Втория въпрос е за захрното съдържание. С рефрактометър премерих 13,5% и повечето хора с които съм говорил смятат 100кг по 13,5% и получават приблизително че в ябълките има 13,5 кг захари. Според мен тази сметка не е вярна защото това е захарност на сока, а не на цялата каша. Ако от 100 кг източим 40 литра сок, на тези 40 литра се смятат 13,5%, прав ли съм?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 08:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2739
Местожителство: ''Survivor'' България
vsd написа:
Ако от 100 кг източим 40 литра сок, на тези 40 литра се смятат 13,5%, прав ли съм?
Зависи от ябълките какъв сорт са
vsd написа:
Искам да сложа по 10 кг захар на 100 кг ябълки и се чудя дали не е много.
А ми не е много,дори ще е малко гъсто ''джибрето'.
като се има в предвид че вложената вода и захар ще е 30 литра,

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 118
Мони, ябълките са флорина, това за 40-те литра го написах като пример, нямам идея колко сок ще излезе. На 400кг съм сложил 17 гр Lafazym Extract, надявам се да помогне. Ще пресовам преди варене, така че ще се вари само сок.
Пил съм 2-3 пъти домашна ябълкова и аромата на ябълки беше доста далечен, миришеха на ракия, но ако не ти кажат че е от ябълки, не можеш да познаеш. Иска ми се моята да не става такава.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
vsd написа:
Ако от 100 кг източим 40 литра сок, на тези 40 литра се смятат 13,5%, прав ли съм?

Нищо не смятам.Аз правя нещата малко пооооооо-елементарно.В момента имам 170 л.готов материал от ябълки.Ябълки,захарен сироп 4-1 и те тва е.Не е имало грешка в годините.Ще пиша колко съм изкарал.Когато го сваря,много ме мързи :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2739
Местожителство: ''Survivor'' България
vsd написа:
На 400кг съм сложил 17 гр Lafazym Extract, надявам се да помогне. Ще пресовам преди варене, така че ще се вари само сок.
Е така е добре, но мери захарността при приготвяне на бидоните, да е някъде 21% (не повече)на всеки бидон. Успех.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2017, 01:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2017, 01:25
Мнения: 9
Здравейте,
Да попитам нещо- днес рендосахме около 20кг. ябълки в един бидон, обаче се оказа, че няма захар. Та, да попитам- ще може ли материалът да стой така да понеделник, когато ще купим захар или да няма как да стане.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2017, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2017, 01:25
Мнения: 9
Здравейте отново,
да попитам нормално ли е от 2 100-литрови бидона, пълни до около 80 литра(15кг захар, 45л вода и другото рендосани ябълки) да се изкарат около 23л ракия на 54 градуса или е малко? Понеже съм чувал, чв колкото захар е сложена, поне толкова литра ракия трябва да излезе?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2017, 20:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1386
Местожителство: Дупница
Не е нормално!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2017, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 921
По груби сметки, излиза много висока заложена обща захарност.
Как определихте, че материала е ферментирал напълно?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2017, 11:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 662
Местожителство: София
Колко да е висока общата захарност?
Естествено, важно е да се знае захарността и кг. на ябълките.
Но ако приемем 60 кг. със захарност 10, общата излиза 17-18 об.%. И си е екстра. Потенциален алкохол 9, аре да е 10 по 120 имаме 1200 алк. гр. общо.
А ако умножим 23*54=1242.
Както казва и Марио - Не е нормално (възможно)!

Някой нещо послъгва. Е, ако има и вложени патоки е друго...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2017, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2017, 01:25
Мнения: 9
"Не е нормално", т.е. твърде малко е изкараният материал, или твърде много :)
Захрността на единият бидон беше 25% а на другия 21%, като и двата бяха на 0% според захаромера, макар и не всичкия плод да беше паднал на дъното. Но беше се поизбистрил материалът и за това решихме да печем. Самият материал не сме го мерили колко кг. е, но по груби сметки около 10-15кг на бидон, настърган.

Това също не го разбрах"Някой нещо послъгва. Е, ако има и вложени патоки е друго..."? Патоки няма. Но изкарахме около 11л такива, коитоще са за следващия материал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2017, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 921
15 захар и 45 вода си заложил във всеки бидон, не общо в двата, така ли?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 [ 138 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима