Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 18:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Еми добре,но снощи изцедих 160л.сок и вече му сложих КМБС. Но според мойте сметки ще излезе още два пъти по толко демек още 320л.който ще цедя тази вечер а може би и утре вечер и няма да слагам КМБС но оттук почват въпросите, какво да слагам,колко или нищо.Ако може малко повече напътствие все пак съм новобранец.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Да вмъкна малко първоначална информация,ябълките са два сорта некъкви дивачки от троянския балкан по точно с.Чифлик,не са пръскани с препарати със сигорност за аромата,като бяха в пикапа на два метра от него миришеше на ябълки,като ги мелях ми се стори че неса чак толкоз ароматни но пък са доста сочни и захарност 9% дори клони към 10% доколкото мога да измеря с този захаромер но приемаме 9% и са много здрави почти няма гнили от 9 чувала съм махнал пет ябълки.Ще кача и снимки като се науча как


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2016, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Да пораздвижим темата.Стотина килограма смлени ябълки с 20 кг. захар.
Чудя се,аз ли съм най деен във форума?Никой ли не е почвал да слага зимнина? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 07:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Вчера и аз взех ябълки за ракия но имам два въпроса към вас.
Искам да сложа по 10 кг захар на 100 кг ябълки и се чудя дали не е много. Искам да стане ароматна ракия, а не само спирт. Къде е златната среда за съотношението ябълки/захар?
Втория въпрос е за захрното съдържание. С рефрактометър премерих 13,5% и повечето хора с които съм говорил смятат 100кг по 13,5% и получават приблизително че в ябълките има 13,5 кг захари. Според мен тази сметка не е вярна защото това е захарност на сока, а не на цялата каша. Ако от 100 кг източим 40 литра сок, на тези 40 литра се смятат 13,5%, прав ли съм?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 08:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vsd написа:
Ако от 100 кг източим 40 литра сок, на тези 40 литра се смятат 13,5%, прав ли съм?
Зависи от ябълките какъв сорт са
vsd написа:
Искам да сложа по 10 кг захар на 100 кг ябълки и се чудя дали не е много.
А ми не е много,дори ще е малко гъсто ''джибрето'.
като се има в предвид че вложената вода и захар ще е 30 литра,

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Мони, ябълките са флорина, това за 40-те литра го написах като пример, нямам идея колко сок ще излезе. На 400кг съм сложил 17 гр Lafazym Extract, надявам се да помогне. Ще пресовам преди варене, така че ще се вари само сок.
Пил съм 2-3 пъти домашна ябълкова и аромата на ябълки беше доста далечен, миришеха на ракия, но ако не ти кажат че е от ябълки, не можеш да познаеш. Иска ми се моята да не става такава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
vsd написа:
Ако от 100 кг източим 40 литра сок, на тези 40 литра се смятат 13,5%, прав ли съм?

Нищо не смятам.Аз правя нещата малко пооооооо-елементарно.В момента имам 170 л.готов материал от ябълки.Ябълки,захарен сироп 4-1 и те тва е.Не е имало грешка в годините.Ще пиша колко съм изкарал.Когато го сваря,много ме мързи :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vsd написа:
На 400кг съм сложил 17 гр Lafazym Extract, надявам се да помогне. Ще пресовам преди варене, така че ще се вари само сок.
Е така е добре, но мери захарността при приготвяне на бидоните, да е някъде 21% (не повече)на всеки бидон. Успех.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима