Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 11:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 11:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Здравей JOROTR,
по западни форуми и сайтове съм чел, че ферментацията трябва да бъде бърза за да се редуцира отделянето на метилов алкохол.
Това особено важи за плодове, които съдържат повече пектин - ябълки, круши. Не съм се задълбочавал над "проблема" защо и как с ускоряване на ферментацията се намалява отделянето на метилов алкохол. Приел съм го като даденост :)
Предполагам alambik като специалист би могъл да ни обясни :lol:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 12:23 
Offline

Регистриран на: 03 Юни 2008, 11:19
Мнения: 9
Blagodarya za otgovora Az , shte gledam da uskorya fermentatsiyata /povishavane na okolnata temperatura /
Vsichko dobro !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Относно отделяне на метила и тежки алкохоли от който боли глава, четох в руските сайтове че те преди втора преварка по химически методи правят очистване на материала някой на 6 литра 40% алкохол добавяли 1л. мляко и преваряли втори път, други слагт пепел от бреза и след като престои 3 дена прицеждат и преварят втори пит, трети слагли 2гр. на литър калиев перманганат и след това 3 гр. на литър хлебна сода след престояване няколко часа прецеждали през филтър с активен въглен и тогасва преваряли втори път, но и при първата и втората преварка отделяли първака. Четох за очистване на тежките алкохоли, като на лулата която излиза от казана слагат буркан около 1.5-2л. пълен една трета с вода, от бурка излиза втора тръба която отива към охладителя.
Един приятел ми беше казвал че на чучура от където тече ракията закачали шише от минерална вода литър и половина на което гърлото е изрязано до скоса в което пълнел с вода 1/3 и ракията течала витре като се препълни почва да тече в кофата на дъното му се обра зувало мътна пихтиеста течност. Но за ефективноста на тези методи по добре да се вслушаме в мнението на alambik

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 22:13 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
значи ще стане нещо но може да е опасно така ли? Какво точно трябва да сложа да се намали метила, или това се прави вече при варенето. Благодаря :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По-зле няма да стане но по-добре незнам. В форума някъде четох че пектина от ябълките взаимодействал с метила но дали е така.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
Здравейте колеги ракиджии!

За първи път правя ябълкова ракия. Наложи се да сложа сега, че изпихме другата преждевременно. :zauf2:

На 21 Март сложих 4 бидона - 300кг ябълки, изчистени от семки и дръжки, намачкани, със съответните пропорции вода и захар. Захарноста я докарах до 16. Добавих и хлебна мая да стимулирам начало на ферментацията.
В мазето в момента постоянната температура е 12 градуса. Ферментацията тръгна, върви и в момента, но е слабичка. Безпокоя се дали не върви твърде бавно. Да не взема да се уредя с излишно количество ябълков оцет накрая! :explode:
В момента захарноста на ширата/сока е около 10. Бълбукат леко бидончетата, като отвориш те удря миризмата и виждаш мехурчета.

При тази температура от 12 градуса, ще може ли да преври, някой знае ли? Някакъв съвет, мнение от някой който е минал по-този път?

Живи и здрави наесен, ще се запасим с повече гроздова, там е ясен процеса. Въпроса е как да спасим сега тази и да оцелеем до есента! :nixweiss:

Поздрави!
Санде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 14:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ще успее предполагам да преври-щом и в момента работи,завивай бидона...
Все пак ако се постопли ще е по-добре ,затопляй помещението или съда от време на време...
Хлебната мая си е за хляб-следващия път ползвай дрожди за затруднена ферментация,те могат да работят и при такива температури сравнително добре.Можеш да добавиш активатор ,той ще ускори процеса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
ilu6a написа:
Ще успее предполагам да преври-щом и в момента работи,завивай бидона...
Все пак ако се постопли ще е по-добре ,затопляй помещението или съда от време на време...
Хлебната мая си е за хляб-следващия път ползвай дрожди за затруднена ферментация,те могат да работят и при такива температури сравнително добре.Можеш да добавиш активатор ,той ще ускори процеса.


Благодаря за съвета!
Сега предполагам е вече твърде късно да добавям дрожди.
Откъде мога да купя активатор? Не съм ползвал, дори чувал. :datz: Карам по сравнително простички методи досега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 16:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=3
ще ти трябват 6 по 10гр...като 4 от тях ще ги вложиш веднага във всеки бидон ,а след 10-тина дена останалите 20гр като ги разделиш на по 5гр ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
ilu6a написа:
http://www.shop.bulgariandrinks.com/magazin?page=shop.product_details&flypage=vmj_hunk.tpl&product_id=19&category_id=3
ще ти трябват 6 по 10гр...като 4 от тях ще ги вложиш веднага във всеки бидон ,а след 10-тина дена останалите 20гр като ги разделиш на по 5гр ...


Благодарско!
Поръчах както посъветва 6 активатора. Щом ги получа ще действам както съветваш.
Почнах да завивам и бидоните с един найлон и едно одеяло отгоре. Дано спасим ситуацията! :prost2: Ще черпя ако стане!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
Забравих да спомена, че 1-2 пъти на ден разбърквам бидоните. Така винаги съм правел с гроздето. При ябълките има ли значение?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
sande написа:
Забравих да спомена, че 1-2 пъти на ден разбърквам бидоните. Така винаги съм правел с гроздето. При ябълките има ли значение?

Даваи бъркаи.... може и водна тапа да сложиш за по сигурно......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 20:15 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
А каква трайност имат пакетираните дрожди и активатори- искам да взема по-голямо количество наведнъж за да не си играя всеки път с доставки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2011, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2011, 13:50
Мнения: 8
ZMeyGorianin написа:
А каква трайност имат пакетираните дрожди и активатори- искам да взема по-голямо количество наведнъж за да не си играя всеки път с доставки?


Активатора който получих е със срок на годност то Юли 2013, т.е. 2 години. Така че изглежда човек може да се запаси ако иска. Най-добре е ако имаш въпроси да се обадиш на самата фирма. Аз говорих с тях, без да правя реклама, спечелиха ме с изключително отношение. Много стабилна фирма. :2thumbs:
Нямаха точно активатора който ми беше препоръчал колегата, но ми изпратиха Fermactive Activateur (производител Франция). Разтворих и сложих по 10 грама в бидоните, разбърках хубаво. Сега остава само да се моля това да проработи. :gott:

И правенето на ракия хич не е проста работа, особенно като правиш някой по-специфичен вид за първи път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
Относно възможностите за получаване на ябълкова ракия какво мислите за следното:
1. Има хора, които са си изработили преса за смачкване на плодове. (факт)
2. Други хора носят при първите чували с плодове, в случая ябълки, и след няколко минути (5-10) си тръгват със съответното количество съдове пълни с ябълков сок. (факт)
3. Сварява се ябълковия сок, т.е. нагрява се до точка на кипене, или почти. След като се охлади се налива в туби /или други съдове/ и се съхранява на сравнително хладно място.
4. След като се съберат поне 170-180 литра сок се пълни бидон 200-220 литра, част от сока се загрява като преди това му се добавя захар за получаване на обща захарност 18-22%, добавят се и винени дрожди по съответния начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима