Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Не знам каква е логиката...Тази рецепта я четох в една книга от агро аптеката.Мисля,че рецептата беше за круши.Предполагам така се отделя чист плодов сок преди фрементацията де е започнала.Сокът който отделх от 20кг ябълки беше 3литра :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2014, 00:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Поредният въпрос от новобранец:Приятел ми даде около 40 кг. ябълки,накълцани с машина за цвекло,добавих вода и захар
1 - 3,5 и вече почти месец материяла не може да падне.Ферментира все едно че вчера е заложен.Приятеля свари неговата на 18 ден.Паднала с 0 захарност.?????????????????????????????????????????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
vnnaidenov написа:
Поредният въпрос от новобранец:Приятел ми даде около 40 кг. ябълки,накълцани с машина за цвекло,добавих вода и захар
1 - 3,5 и вече почти месец материяла не може да падне.Ферментира все едно че вчера е заложен.Приятеля свари неговата на 18 ден.Паднала с 0 захарност.?????????????????????????????????????????

:help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дай някакви данни де - с каква захарност си стартирал, каква е сега, каква е температурата вътре в бидона, на какво мирише, какъв вкус има и т.н. ...
Иначе все едно "Помощ, мама е болна !" , ама от какво, как, кога , защо ....

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Старт - 22,в момента 4-5,температура в бидона 23 гр.Има ферментация все едно е заложно преди 2 дни.Лъха на спирт,на
вкус е екстра.Притеснява ме дългата ферментация,дали няма да има загуби?Ясно е че рано или късно ще стане,но какво ще излезе?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Чакай да спре да пада захарността - ако два дена последователно показва едно и също - вариш.
Предполагам до максимум седмица ще е за казана.
И имай пред вид че в материала има разтворен въглероден двуокис, който ще продължи да излиза и след края на ферментация като така ще те лъже че тя продължава. Показател за края е само захаромерът - за предпочитане е да слезе до 0.
Предполагам че твоя приятел е ферментирал на по-топло или е сложил по-малко захар. Или пък е ползвал дрожди и активатор ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Наистина неговата е ферментирала в остъклено слънчево помещение,а моята в хладна стая.
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2014, 10:35
Мнения: 4
Колега нов съм в форума, но по въпроса за ябълковата ракия мога да споделя много.
1. За ябълката е необходимо много вода, едно към едно + захарта, демек ако имаш 50кг ябълки и им сложиш 5 кг захар водата е 15л за захарта и 35л за плода.
2. Ябълката трябва да е смелиш на пюре за да може да протече ферментацията.
3. Температурата на околната среда трябва да е поне 16-17градуса защото под тази процеса ферментация спира.
Ако е под тази температура пълниш шишета от м вода с вряла вода и ги пускаш в бидоните.
4. Обикновено ферментацията свършва за 9-10 дни, при нормална температура 20-22градуса ако е по-топло може и за една седмица.
5. Следиш джибрата много внимателно започне ли да изплува вода отгоре веднага вариш защото ще изтървеш алкохола
и после е безсмислено да се вари, няма да излезе почети нищо.
Надявам се да съм ти бил полезен, ако те интересува нещо по-конкретно питаи.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
batango7311 написа:
Колега нов съм в форума, но по въпроса за ябълковата ракия мога да споделя много.
1. За ябълката е необходимо много вода, едно към едно + захарта, демек ако имаш 50кг ябълки и им сложиш 5 кг захар водата е 15л за захарта и 35л за плода.

На 50кг ябълки слагаш 50л вода и 5кг захар, правилно ли съм разбрал :?
И колко захарност получаваш на общия материал?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
И на мен ми е чудно.Всички плодови ракии ги правя по един начин.До сега не съм имал провал.Захарноста на плода не ме интересува,правя сироп вода-захар 3,5 към 1 и наливам при плода до желаната гъстота.Плода смлян в машина за месо в един цех или на колегата в една в една старамащина за рязане на цвекло.Елементарно Уотсън. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 20:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
правя сироп вода-захар 3,5 към 1

Това означава сироп с 22°Bx - разтворът е прекалено слаб, за да настройваш захарността с него.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 20:50 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
5. Следиш джибрата много внимателно започне ли да изплува вода отгоре веднага вариш защото ще изтървеш алкохола


Добре, де навсякъде чета, че плодови джибри трябва да се варят веднага след превиране. При условие, че бидона е уплътнен добре /найлон на капака, добра скоба/ би трябвало алкохола да остане вътре.
Варил съм сливи и акация /поотделно/ месец след като бяха готови и резултата надмина очакването ми!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 21:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
"Изтърваването" на алкохола е мит.

Вярно е, че вследствие продължаващото образуването на съпътстващи вещества, включително метанол, качеството на пращината се влошава с престояването. Може просто да се вкисне и тогава целият материал отива фира.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
SiteAdmin написа:
vnnaidenov написа:
правя сироп вода-захар 3,5 към 1

Това означава сироп с 22°Bx - разтворът е прекалено слаб, за да настройваш захарността с него.

Не разбирам.Имаш в предвид че захарноста на плода е ниска и концентрацията на рзтвора не е достатъчна ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2014, 20:34
Мнения: 1
Местожителство: Петрич
Добър вечер
като нов във форума първо да поздравя всички
тъй като нямах никаква информация как се прави ракия от ябълки си направих експеримент
заложих 50кг ябълки,100лт вода и 9кг захар
днес я сварих и извадих 10 лт ракия на 60 градуса
тръгна малко над 70 и на 50 я спрях ,става въпрос на преварката
та се чудех дали е нормално
и тъй като имам промишлени количества ябълки мисля утре пак да заредя некой друг бидон
и на първо време някой да ме посъветва дали да запазя съотношението
само да вметна,ябълките са от старите български сортове и не се пръскат
благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима