Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 00:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Бих намалил водата със 70л.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
ilu6a написа:
Бих намалил водата със 70л.

+
На 50 кг. смлени ябълки бих сложил 15 кг.захар с 50 л. вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Моля за извинение, този пост не е бил за този сайт, поради което го коригирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2015, 16:53
Мнения: 17
Имам няколко ябълки за които мисля, че са около 100 годишни и по тази причина не дават плод всяка година както и да е, тази година се отрупаха и реших да сваря ракия с част от тях. Нещо като експеримент защото тук в Норвегия е пълно с ябълки има и сливи, а и много джанки та може и да си заслужава да усвоя известни умения.

Взех казанче назаем от приятел и ето какво се получи:
100кг. ябълки
100л. вода
20кг. захар
получих 12л. ракия на 60гр.
Мако над литър първак за изхвърляне.
Патоки не съм мерил, но и почти не ги събирах. Този казан малко след 50гр. рязко отсича на опашка.

Сега чета за отлежаването, разреждането и съхраняването.
Резолтатът е добър както на мирис така и на вкус, има подчертан дъх на ябълки. Интересно какъв ще е вкусът след отлежаване.
Направих някои снимки и след като ги обработя ще ги постна за да онагледя процеса.


Последна промяна calvadosa на 25 Окт 2015, 10:31, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2015, 16:53
Мнения: 17
Ето и малко снимки.

Прикачени файлове:
IMG_2289 copy.jpg
Прикачени файлове:
IMG_2208
Прикачени файлове:
IMG_2212
Прикачени файлове:
IMG_2213 copy.jpg
Прикачени файлове:
IMG_2215 copy.jpg

Прикачени файлове:
IMG_2281 copy.jpg
Прикачени файлове:
IMG_2283 copy.jpg
Прикачени файлове:
IMG_2279


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна calvadosa на 25 Окт 2015, 10:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Друже... следващия път да намалиш водата, или да увеличиш захарта. А ябълките как ги подготви, зелени ли са били че толкова малко си изкарал.. то даже захарта нещо не си изкарал от казана... Ябълките ги пресова още в началото или в края. Че от тези снимки ми се види че е било в началото , а е трябвало да е в края... тогава само люспи остават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2015, 16:53
Мнения: 17
Ябълките бяха узрели и сладки. В началото ги смлях, а в кая ги цедих. Като литри материалът беше около 105. Ябълките нямат много сок, а съм изгубил и при цеденето.
Мисля, че ферментацията не бе приключила макар и да получавах 0% захарност клечката гореше и на вкус материалът беше горчив все пак при разбъркване чувах тихо шуптене? Държах материала 20 дни на 23гр. С. Когато го подготвях счупих "захаромера" и нямаше откъде да купя друг до понеделник, а беше петък- та сложих захар на око.
Благодаря за съвета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 07:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз ползвах пектин разграждащ ензим в началото. После дрожди за фруктоза. Ти дрожди слага ли? Малко си изкарал, ако са били сладки със сигурност са били над 10 гр. захарност. На мен ябълката ми е давала 12-14% при все това че я обираме още недоузряла а и сортовите ни са киселкави...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2015, 16:53
Мнения: 17
Да сложих "Turbogjær" би трябвало да се преведе като турбо дрожди. Явно материалът не е бил готов или съм го истървал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Здравейте колеги и колежки.Тази година съм я отдал на експерименти,затова съм отворен на всякакви мнения,съвети,препоръки и т.н.След малко отивам да взема 600кг.ябълки,които в събота и неделя трябва да обработя.Та имам фуражомелка имам и машина за резанки имам преса имам захаромер и ph метър и мазе в което подържам 21-22градуса.Ще пиша и снимам всички процеси ще докладвам ежедневно.Та въпроса е вие как бихте процедирали?????Забравих да кажа че имам и дрожди за трудна ферментация и храна за тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Тук многократно е писано, че пектин съдържащите плодове, при ферментацията образуват и метилов алкохол. Един от начините е, да се редуцира пектина е с ензими / както каза stefannankov/ но от къде ще ги намериш е друг въпрос... По-лесното решение е да ферментираш и дестилираш само сока. Така намаляваш в пъти пектина и от там и метила. Виждам имаш необходимата техника и можеш да пресоваш кашата и да изкараш сока. А от него и натам - серниста к-на, после след 2 часа - захар / до 19-20% на целия сок/, активатор, дрожди...
Аз поне , ако имах повече ябълки тази година, щях да направя така.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Намилаш. Ензим за разграждане на пектин. При такива количества не ми се иска да ти споменавам ама има качени във форума 2 публикации че сваряването на ябълките намалява метиловия алкохол. След ензима веднага дрожди за фруктоза. Яко бъркане докато захаромера удари дъното и вариш с внимателно отделяне на първата фракция, а паточната я отдели на малко по-високи градуси (зависи какъв казан ще ползваш).
Ако имаш някакви дюли може да омесиш, но и чисто ябълковата има много добър аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Kолеги за домашни условия тези ''шпагати'' са не уместни.
има само един вариант за горе долу удачен резултат, а именно;
Вариш материала, събираш всичко и после преваряваш по ''установения ред''.
''установения ред'' е......
Отделяне на първеак 1% от общия обем.
Събиране на средна фракция(за пиене) до 45алкохолни градуса.
отделяне на паток....
Пс това е за хората с Аламбици(об. казани) тия с колоните е малко по друга процедурата....
Да ползваш ензими и други 'тарикатлъци'' се изисква познания и опит, които трудно може да се постигне за кратко време,... така че по процедурата :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Благодаря ви за съветите,и аз мисля така да направя първо да изстискам сока,КМБС,захар и дрожди.Относно сулфитирането слагам КМБС на всяка кофа още докато тече от пресата,защото ми се е случвало да забравя и като се напълни кофата вече е станало на бира и то от тази тъмната.Ако е грешно поправете ме.Захарта също я слагам още докато се пълни кофата,по лесно се разтваря пък и всичко става наведнъж.Кофите са ми по 20л.и на всяка кофа слагам по 2кг.захар и накрая коригирам в общия бидон ако се налага.За пектиноразграждащите ензими четох и ми се видя доста сложно и реших че несъм задобрял толкоз,съответно несъм си поръчал а пък днес и утре трябва да обработя ябълките.А за варене на това количество и дума да нестава трябва да си взема отпуска.Миналата седмица пробвах един крушовоябълков материал на три кофи каша сложих захарта сметната с добавянето на вода и добавих две кофи вряла вода,разбърках по набързо и затворих бидона плътно да се запари,и след два часа беше станало консистенция на сладко и миризмата също.Но несъм сигорен какво ще стане с аромата затова експериментирах с количество за един казан 300л. и ще разбереме след дестилация.Защото опита е с еднакъв материал разликата е само че единият е запарен а другият е солфитиран.Относно казана на който варя е рефлуксен на кооперация бенковски 300л.Отивам да действам че бая работа ме чака,ще пиша стъпка по стъпка какво съм сътвори,ще приложа и снимков материал та ако бъркам някаде да ме корегирате.Благодаря за отзивите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 23:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Не слагай КМБС.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима