Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Сеп 2018, 22:07 Дата и час: 25 Сеп 2018, 22:07

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Прерових целия форум, но не открих подобна тема.
Значи отцедихме самоток от джибри, като двете заедно са стоели 24 часа на 22 градуса. След това в джибрите сме слагали по около 10-12 кг захар плюс 45 литра вода. Гроздовата мъст беше с 21 % естествена захарност, доколкото е останала такава в джибрите.
След захарта сложих инкогнито (дедото да не гледа) по около 10 гр. дрожди за червено вино на 100 литров бидон с джибри. Не бих казал че завряха бурно, но пък това е естествено понеже захарността на джибрите не е била много висока. Естествено джибрите се бъркат всеки ден по два пъти и така безпроблемно до 7-ия ден - на повърхността на единия бидон между двете бъркания се беше образувала бяла пелена подобно на плесен. Тя е много тънка- подобно на ципа, но е видима, на едно-две места имаше и нещо като бутончета образувано. Като се разбърка -два -три дни не се беше появявало, но вчера пак се появи. На вкус джибрата киселее, леко горчи и блъска на алкохол. В момента все още не е паднала шапката напълно, но пък и не прави сериозна шапка - може би 0,5 см. с тенденция към падане (това на 14-ия ден ферментация).
Джибрата се държи в подземен гараж, където има постоянна температура от около 22 гр. За съжаление в гаражът има влага, при големи дъждове се появява доста мухъл въпреки проветряването и др. мерки.
Можете ли да ме посъветвата какви мерки да взема? Дали въобще е редно да правя нещо?
на 07.10 съм запазил казан и ще ходим да варим, въпросът е дотогава да на развалим работата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 20:49 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колега,май това чудо прилича на болестта (цветясване) при виното.
Ако съм прав ,тези микроорганизми са от рода на дрождите!
Най-отличителната гадина се казва (микодерма вини).
Би трябвало веднага да реагираш,защото реакцията е разграждане на алкохола на оцетен алдехид и оцетна киселина,а после се разгражда до вода и въглероден двуокис.
За това единствената препоръка е да източиш виното в чист съд без да разкъсваш ципата отгоре.И побързай с варенето да не избяга алкохола.

Дано съм бил полезен.
Успех. :thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
1-ва грешка - много вода - правите сироп с малко под 20% захарност. Джибрите са мокри и след смесването захарността драстично пада.
2-ра грешка - добавянето на дрожди за вторичната ферментация е безмислено. Просто те няма да се задействат, защото в джибрата има развити диви от първата ферментация. Всъщност не е грешка, а просто безмислено - не е навредило, но не е и помогнало.
По-скоро е трябвало активатор да се добави евентуално, а също и лимонтозу за подкиселяване на средата (борба с бактериите и др. причини)
3-та грешка - дълго чакате - ферментацията е минала още в първите дни, след седмия вече няма полза да се чака - поради многото вода следва слабо алкохолна смес и от там - атака от вкисващи бактерии.
4-та основна грешка - липсва сулфитиране ! Ако беше материал само за ракия и то само за една ферментация - ок, няма сулфитиране понеже после щял бил да отиде в ракията серния двуокис, което аз не го вярвам напълно, но дори и да е така. Но за вино и втора ферментация - ако искаш да ти е мирна главата - сулфитирай си в началото, после няма какво да му мислиш.

Сега след като вече сте стигнали до там - две неща могат да се направят :
1. да се сулфитира за избиване на вкисващите бактерии (считаме че вече няма признаци на ферментация)
2. Да се ходи на казан по най-бързия начин.
3. Ако имате стари патоки над 20% алкохол да ги ливнете отгоре да консервират докато стигнете до казана.

Можете да отточите отдолу ако имат канелки или с тръба с дупки и маркуч. така джибрата ще е един вид филтър на ципата, но само ще намали броя бактерийни клетки и ще забави вкисването.

На казана - добавете по 100 гр. сода бикарбонат на 100 л. материал преди да затворите казана. Това ще неутрализира всички киселини, но по-важната е оцетната. Така няма да се продуцира етилацетат по време на дестилацията, който е доста вреден и трудно се разделя от ракията.
Ракията няма да е перфектна, но поне няма да е отровна.
И рандеманът ще е слаб. Не отлагайте варенето много.

За следващата година направете така :
1.Сулфитиране, ронкане, мачкане. По желание охлаждане и мацерация за 24 часа или :
2. След 2 часа посяване с културни дрожди.
3. След 7 дена ферментация - оттакане на младото вино и зареждане на бидоните със захарен сироп 1:3 захар:вода + по 1 пак. лимонтозу на всеки 10л. вода (за вашия случай на 100л. бидон - 15кг. захар и 45л. вода + 4 или 5 пак. лимонтозу)
4. След още 7 дена - дестилация на материала за ракия - за прдпочитане само течното.

Така ще имате и добро вино и добра джиброва ракия.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 06:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Благодаря за съветите. Вероятно ако се образува шапка ще гледам да я отстраня механично и тогава да се вари. Така или иначе през следващите 4-5 дена съм зает а за събота и неделя казаните бяха всите заети, освен този, който всъщност съм запазил (400 л с ректификатор с воден кръг).
Не съм съгласен с Виктор за 2-рата грешка - захарността за 24 часа не беше мръднала и грам, да не говорим че имаше някакви признаци за начало на ферментация, но и аз бях подготвил закваска от дрожди както за самотока така и за джибрите.
При самотока (виното) ферментацията протече повече от перфектно - на 4-ия ден захаромера удари дъното и преместихме течността в буре с воден клапан. Самотока дето го отделихме за бурето на дедото още си крета полека-лека (при него е без дрожди) и е с кисел вкус!
За останалите работи - съгласен съм, просто дедото е твърда глава, така му бил казал някакъв учител преди години, така си знае човека и си вярва че киселчока дето го пие е убуу нещо щот било домашно.Аз какъвто и съвет да дам не ще да слуша и това е. Напр. той си зарежда бурето още от самото начало с воден клапан и чака да стане. Резултат за 10 г. досега винаги е било резлива работа както и слабо газирана защото въглеродния диоксид просто няма как да се махне от течността той нито преточва нито нищо. Преди години забелязал че не му пука водния клапан и ми вика - "нещо става, дай съвет" - отидох аз до агроаптеката и се връщам с арсенала а той моля ти се взе че сложи едни дрожди в една чашка на слънце да ги оставел да види какво ще стане. След време уж я сложил в едното буре (в по-малкото, да не вземе да развали "виното") и каза че май по-убуу било виното в него буре, но оттогава насам никога не ме е молил да му нося дрожди или нещо друго.
Сега като казвам "дедо" - не е чак толкоз дрът, ама е бивш военен на 60+ години - вари го, печи го ... нема последствия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Да, видях после че си писал че 24 часа са стоели джибрите и течността. В този случай естествено има смисъл от дрожди.
А аз помислих че си направил пълна ферментация и си отточил вино.
Аз като видя думата джибри и се сещам за ферментирали джибри, даже не знам дали за в твоя случай не трябва да го наричаш с някаква друга дума това дето остава след оттакането на гроздовия сок.
Както и да е, дано излезе добро на казана, но ако е много кисело, не забравяй содата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Хм.. след премахването на онази ципка оставих джибрите неразбъркани 2-3 дни да видя дали пак ще хване бяла ципа - е не хвана този път. Като се влезе в помещението още от вратата се надушва - смърди на кисело и алкохол и то здраво.
Вчера се снабдих с ph лентички някакви Чешки за мерене на киселинност на вода. Чак като ги ползвах разбрах защо Виктор казва че са афиф работа -точно в диапазона дето ни трябва жълтия цвят е с такъв блед нюанс между 3, 4 и 5 че иди го хвани.
Според мен и джибрата и вината по ПХ лентичките са с киселинност някъде около 4, на вкус вината стават все по-превъзходни.
Интересен резултат даде бирата - потопихме лентичка в Шуменско светло - лентичката леко позеленя(с жълт основен цвят) което на моят тестер означава някъде към пх 6 - т.е неутрална към основна. Това може ли да е истина?„
С оглед на резултата можем ли научно обосновано да твърдим че 2л Шуменско светло ни неутрализира отвсякъде? :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Бирата трябва да е под 5 пеха и то близо до 4.
т.е. около 4 и ако е по-старичка да е под 4.
Аз имах един вайцен мой дето киселееше на вкус - той беше точно 4, а другите - 4.5, включително и комерсиални бири.
Моите пеха ленти са от 0.5 до 5.5 през 0.5 и що годе добре мерят , стига да не е червено-багреща течност както е виното или сливите.
Но в скоро време смятам да се снабдя пеха-метър и рефрактомер, пък ако ще да са и от Хонг-Конг.

Според мен при теб си върви вкисване и трябва да дестилираш своевременно.
А защо така ти мирише от вратата ми е чудно - капаците не ги ли слагаш на тия бидони ?
Не е нужно да е стегнат капака естествено, но нека е там леко завит.
Аз в момента имам 3 бидона сливи 1 голям с джибри за ракия, един малък в който тече ферментация за вино и един с вино на воден клапан - като вляза съвсем слабо мирише на джибри, но не и на силен алкохол или оцет.
Виненките съм ги ликвидирал с една-две капки НУВАН БИО.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Вчера варихме точно на 20-ия ден от залагането на материала. Дядото извади към 44 -45 л. ракия 62 об.%. и около 10 л. патоки средно с около 35 об.% от около 360-370 л. материал в който доналяхме около 8 л патоки с неизвестен градус от предна година.
Като се има предвид качеството на материала (джибри без много сок в тях) и добавената захар, мисля че пусна що-годе добре. Дядото сложи към 4 пакета сода, шупна малко материала, но общо взето бързо се разнесе пяната. Казана го бяхме попрепълнили от добавянето на вода, но щом при завирането не създаде проблем, не ще да имало чак толкова много киселини.


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: s v atanasov, Sailor и 28 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима