Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: спор с казанджия
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
Нещата стоят така. 500 кг. грозде с зах. 21% ,ферментирало ,готово за дестилация,приемем,че излезе 100кг. ракия.Ако същото това грозде го корегираме до 25 % зах. , с примерно 15 кг. захар,колко ще е повече ракията-12 кг. ли ,ако сметнем,че 1 кг.захар=800гр. ракия?Или 20-30 кг.повече ,както твърди казанджията,и че грозде с висока захарност дава много ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Според формулата на колегата victoryvt, за да постигнеш 25% захарност са ти нужни 26,66 кг захар.
Ето и формулата: (105+х)/(500+х)=0,25
105 кг захар от 500 кг грозде с първоначално захарност 21%.

Ти прецени, колко ракия ще излезе от допълнителните 26,66 кг захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да - тя формулата не е моя - на физиката е :megagrin:
На 500 кг. грозде с 21% захарност ще му трябват 26.7кг. захар да стигне 25%
От 1 кг захар трябва да се получат точно 0.510 кг 100%-тов алкохол на теория.
Или 0.68 л. 100%-то алкохол.

На практика да приемем нещо по средата 0.57 - 0.58 , ако го изчислим за 40% алкохол за пиене - се получава 1.45л. ракия
Ако махнем от тях първака и патока - да приемем 1л. за краен резултат.

Та според мен, а и според много други дестилатори - колкото захар имаш или добавиш - толкова литра ракия ще извадиш или доизвадиш.

Има един друг момент обаче - гроздето не е 100% течност, така че да вземем пред вид и рандемана на сок от 500кг. грозде колко е и тогава да смятаме захарност и алкохол. Според мен при 60-70% рандеман ще имаме от 500кг грозде - около 300 л. течен материал + 200 кг. мокри джибри или да приемем че ферментируемия материал е около 400л. със захарност 21% - тогава до 25 % ще трябват грубо 20 кг захар.
Получения виноматериал след ферментацията ще даде 420*0.25*0.57=60л. 100%-тов алкохол , 80 % от него ако е средна фракция - 48л. на 100% или 120л. на 40% ракия.
Т.е. отговорът на въпроса "Колко ракия ще пусне 500 кг. грозде с 21% захарност и с добавени 20 кг. захар" е 120л. на 40% ракия и още първак и патоки които не ми се смятат сега. Но важното е че отговорът минава през разсъждения за рандеман на сок и КПД на дрожди, за които можем само да предполагаме.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима