Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 23:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 20:13
Мнения: 4
Здравейте,

Абсолютен новак съм в тези начинания. Реших да си направя гроздова ракия. Гроздето е купаж от различни винарски сортове. Смлях го с бъркачка за цимент, и го поставих в бидони, които разбърквам. Ферментацията още не е започнала.
Опитвам се да измеря захарността, но джибрито е твърде гъсто и захаромера изобщо не може да потъне, опитах се да пресипя и прецедя определено количество, колкото да проверя захарността, но дори прецеденото е твърде гъсто.

Много ще съм ви благодарна ако някой ми каже какво би следвало да се направи в този случай. Как да преценя дали захарността е добре, и има ли проблем, ако захарността е по голяма от 24-25, например?

Благодаря за отговорите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
katerina2121 написа:
Здравейте,

Абсолютен новак съм в тези начинания. Реших да си направя гроздова ракия. Гроздето е купаж от различни винарски сортове. Смлях го с бъркачка за цимент, и го поставих в бидони, които разбърквам. Ферментацията още не е започнала.
Опитвам се да измеря захарността, но джибрито е твърде гъсто и захаромера изобщо не може да потъне, опитах се да пресипя и прецедя определено количество, колкото да проверя захарността, но дори прецеденото е твърде гъсто.

Много ще съм ви благодарна ако някой ми каже какво би следвало да се направи в този случай. Как да преценя дали захарността е добре, и има ли проблем, ако захарността е по голяма от 24-25, например?

Благодаря за отговорите

Опитай със рефрактометър,но ако е почнала ферментация,ще има разлика


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 20:13
Мнения: 4
Мерси,
макар че много ми се вижда като инвестиция за опит ... то да си разбираш от нещата и да си правиш ракии да ...
ама аз съм абсолютен новак, и ако не ми се получи сигурно ще се демотивирам за следващи опити ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 00:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ще се опитам да улесня нещата.първото нещо което трябва да се направи в случая е,да се измери захарността.Със рефрактометър или не,зависи от теб.Щом нямате възможност,трябва със захаромер или на опитване...но това е крайна мярка....захарност над 24-25 не вярвам да имате,но ако да,то това се усеща доста сладко на езика.Трябва също култивирани дрожди с активатор за тях и основните стъпки на ферментацията.Писано е доста,а и достатъчно да попрегледате разделите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега Катерина (или колежке) , меренето със захаромер става не в бидона, а в някаква чаша, мензура, цилиндър, шише или каквото се намери.
Ако е само гроздови зърна без чепките (както се препоръчва да бъде) трудно се вади сок наистина, но съвсем не е невъзможно.
Просто вземаш една цедка за чай или гевгир или сито за брашно - нариваш материал от бидона, вдигаш го нагоре и то почва да тече - събираш в чаша, буркан и т.н. и като събереш толкова колкото е висок захаромера - мериш.
Скалата на захаромера е обратна - колкото повече изплува толкова е по-голяма захарността, така че целта е да плува а не да потъва.
Ако захарността е над 22-23% - с дивите дрожди няма да стане - ще ти трябват културни от пакетче.
Сложи и активатор ако искаш, няма да сгрешиш.
И тези неща се подготвят предварително, сега след като всичко е в бидона бавенето във времето не е от полза - ферментацията ще стартира с дивите дрожди и после вече нищо не може да се направи.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 20:13
Мнения: 4
Много благодаря за отговорите,

В момента съм оставила да се цеди определено количество, и ще разбера
Предполагам че захарността е висока защото от 5 литра от ширата, си направих мармалад като сложих само 300 гр. захар.

еее ако ми потръгне, за догодина ще си закупя и рефрактометър.

Благодаря отново


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
По-лесно от това няма. Надупчи еднолитрово шише до средата, топиш го в бидоньо с гърлото надолу и после отвиваш капачката в някакъв съд и течността излиза. Ето го мойто.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима