Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 13:02
Мнения: 7
:) Здравейте!!! Започнах да си правя домашен казан от неръждавейка. Към 103 литров. Мисля да реша проблема с подгряването, чрез четири нагревателя по 1000 W, монтирани в порцеланови изолационни пръстенчета а те в четири медни тръби по един метър, с диаметър 15 мм. монтирани на 1.5 см от дъното вътре в казана. По този начин целя да увелича медната повърхност в казана. Притеснява ме дали няма да има някакъв проблем с качеството на дестилата, тъй като материала който ще се изварява (само течност ), ще контактува директно с медните тръби в които са поставени нагревателите. За пояснение, медните тръби са херметичо обезопасени и при реотаните не може да достигне никаква течност. Ще бъда много благодарен на всеки, който ми даде съвет и сподели своя опит, защото е много глупаво тепърва да откривам топлата вода, а и в тази криза... Благодаря предварително! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 20:57 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
можеш ли да пратиш някаква скица на идеята ти ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Какво те притесняват медните тръби, нали всички селски казани са медни.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
atoluka написа:
...Мисля да реша проблема с подгряването, чрез четири нагревателя по 1000 W, монтирани в порцеланови изолационни пръстенчета а те в четири медни тръби по един метър, с диаметър 15 мм. монтирани на 1.5 см от дъното вътре в казана. По този начин целя да увелича медната повърхност в казана. ... За пояснение, медните тръби са херметичо обезопасени и при реотаните не може да достигне никаква течност. ...


Нагревателните елементи "домашно производство" ли ще са или закупени?

На мен поне не стана ясен монтажът при дъното на казана. Медните ли тръби ще свършват на 1,5 см от дъното отвътре? :? Ако може да скицирате идеята.

И мисля, че 4 kW ще му дойдат малко на тоя казан. Зависи дали няма други обективни елограничения на мястото, където ще го ползвате, но според мен, трябва да инсталирате поне 6 kW. Поне! Да не кажа 8 kW...

Ето малко информация за размишление, от първия ми попаднал сайт. Сигурно има и по-евтини. Не правате нагреватели-самоделки в домашни условия, ако нямате добър опит. И аз лично бих предпочел материалът на казана и нагревателите да е еднакъв или сходен, по причина на едни други сложни и не съвсем доказуеми съображения, с ключова дума - електролиза.
Също така съм сигурен, че увеличаването на нагревната повърхност няма да доведе до нищо съществено в случая. Дори на теория е точно обратното, ако целите по-бързо нагряване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 08:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
А защо не решите греенето с газов котлон 6 или 9 kW,пък и ще може да си ползвате казана и котлона за други цели :?: .Няма ток,няма нагреватели,лесно ще се измива казана,а с една голяма бутилка газ ще вариш два казана.
Това само като предложение :idea: ,
иначе от медните повърхности не се плаши,както е казал колегата "нали всички селски казани са медни".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 09:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Геца, аз варя на газ. С една бутилка успявам да добутам до 3 казана от 90л. полезен обем при това дестилирам с колона (поне в началото и в края), т.е. с колона има загуба на енергия за сметка на качество естествено.

Та моето желание пък е да минавам на ток. По следната причина - много ме е страх да оставям казана сам - дет се вика - до кенеф да ми се доходи - бързам да се върна че - я си представи да излезе спирт от някъде , да се запали и да взриви и бутилката и другата ракия, пожар ... и без това ме е страх да не ме нарочи някой комшия ...
А с тока - поне от пожар няма да ме е страх.
Още един аргумент - при сегашните цени на газ и ток - разлика няма. Даже на нощна тарифа на тока е по-евтино.
Е вярно че като врътна кранчето на горелката и развива над 6 квата (макар че го водят 9) но и на ток с две захранвания до 6 кв пак ще го докараме. Не знам само дали стария собственик не си е спестил някой лев и да е пуснал до гаража само 2.5кв. кабел, а и бушона не го знам кой е :lol: още не е падал.
На газ става ако си някъде на вила и не ти се занимава с дърва. Иначе мен ако питаш - вграден казан с отвор за източване и на дърва е най-доброто, но иска къща извън град.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 22:50 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
С 3-нагреватела за старите перални (перла ,рига и други).Те са кръгли и с малък диаметър.Избирай медни нагреватели.
Те са по 2 киловата.Лошото е ,че трябва да се пробие казана отдоло.
Инсталацията наистина трябва да е поне 4 квадрата.
Нагревателите се свързват с три различни щепсела , когато текне парцуцата се оставят само двата нагреватела.
На пълна мощност теква около 50 минути.
Казанчето трябва да е изолирано с нещо да не губи енергия.
Ако казана е кръгъл става с гипсокартон .Нарязва се на вертикални ивици на 2 сантиметра,но без да се реже до край.Пречупваш прорязаните ивици и завиваш казанчето. Стягаш с тел и готово! Гипсокартона не гори.
Аз поне така съм направил. :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Пералня Роса
Прикачени файлове:
products_5501_100511110716 (1).jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 00:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Цитат:
...Казанчето трябва да е изолирано с нещо да не губи енергия.
Ако казана е кръгъл става с гипсокартон ...

Не е добре с гипсокартон, защото той нищо не изолира. Най-добре с минерална вата. Тя също не гори, ама това едва ли е важно, щом казана е на ток.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 07:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 13:02
Мнения: 7
:) Здравейте отново!!! Благодаря на всички, които са изказали мнение по темата. Може би защото бях многословен, но мисля че идеята е малко изместена. Това което ме интересува е, дали няма да се получи по нискокачествен дестилат (ракия) след като нагревателите са вътре в казана, както е показано на снимката на Krass например, или ако монтирам нагреватели предложени от Qui-gon jinn. Виждал съм в сайта снимки на казани с български нагреватели от бойлери. В някои съседни на България страни обаче, изваряват на водна баня. Предполагам има защо... Наистина звучи малко самохвално, но нямам притеснения относно електрониката и електротехниката на това ниво. Нагрявам на ток защото използвам прецизни термодатчици на четири места в казана (подобие на ректификационна колона), които управляват нагревателите и по този начин във всеки един момент ще зная къде какво става по време на дестилацията. Температурата може да се регулира до десета от градуса. Това не може да се получи нито на дърва нито с газ. А казана има ушито "кожухче" да не му е студено. :) По магазините има толкова много видове, пожаробезопасни изолационни вати. Взети са сериозни мерки против загуба на топлина и разход на ток. Мощността може да се повишава до 5 KW. Ако има интерес към това творение, в скоро време ще мога да публикувам снимки и подробно описание. Ако някой е варил на ток с нагреватели в казана, или има информация, мого бих се радвал да сподели резултата :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега Аутолука - вече е коментирано какво НЕ може да се направи с поддържането на еднаква температура. Накратко - на един дестилационен апарат му трябва постоянна мощност, а не постоянна температура.
Това е така понеже за процеса на изпарение се харчи енергия за да излетят парите от течността. Освен това първоначалната смес в казана е с някаква концентрация на алкохол (10-15%) и тя кипи при около 93 гр. , с постепенното отделяне на алкохола концентрацията в сместта намалява и точката й на кипене се измества нагоре - доближава се лека полека до 100гр.
Всеки опит за контрол върху тази температура ще доведе до спиране на изпарението и накъсване работата на дестилатора.
Особено видно е в колонен режим - при мен от колоната спира да тече до 1 мин след спирането на подгряването на казана !
Единственото за регулиране е мощността - американските колеги много обичат да ползват електронни регулатори подобни на димерите. Така плавно си задаваш дебита на казана - отначало при протичането и първаците - слабо, после постепенно се увеличава и към края с патоките е на макс.
Разгледай кривите на дестилация - ще се убедиш сам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Имах казан с нагреватели на дъното и съветът ми е да избереш друг вариант.Винаги слагах само течност но една костилка да пропуснех и загаряше от долната страна на нагревателя.За да го изчистиш е нужно да свалиш нагревателя.Направи го поне 5-6 KW. Или го изолирай.Замисли се за вертикални сухи нагреватели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Krass написа:
Пералня Роса
Прикачени файлове:
products_5501_100511110716 (1).jpg

Моя казан е от три перални и четвърта(скосена) за капак,на дъното има монтирани два нагревателя подобни на този, който показва krass, разположени концентрично един в друг като вътрешния е огънат във формата на бъбрек общата мощност е 5кв и са на 25мм от дъното посредством завързани две медни тръбички под нагревателите.Казана събира 110литра,но го пълня не повече от 100(4-5 пръста от горния ръб).Случвало се е да загори по нагревателите от много гъсто джибре, почистването става като при празен казан включвам нагревателите за късо време и налепеното по тях обгаря и пада, следва хубаво измиване и уреда е готов за приключения.Изолацията само на казана е от пореста изолация за тръби дебелина 19мм. :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Съдът ми е 150л. с три награвателя х2 kW като от снимката. Наистина понякога загарят отдолната страна, но това е защото там по-трудно се чисти.(справка законът на Мърфи) :D Мия с водоструйката, но понякога се налага да се свалят, а след едни дренки двата бяха изгорели и вмирисали ракията. Добре че има силикагел.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 22:09 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
ДА,най-добре е със сухи нагреватели или котлон но киловатите са доста и е много трудно изпълнимо като монтаж.
Аз използвам малка далавера ,в казана имам подвижна цетка фи-200 мм. и дължина-600 мм. от перфорирана неръждаема стомана с отвори фи-5 мм. Така едрите парчета остават в цетката и не се допират до нагревателите .Така успявам да излъжа казанчето.
А що се отнася за качеството , не се променя стига да не загури. :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, bogdan_stg и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима