Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 13:02
Мнения: 7
:) Здравейте!!! Благодаря за отзивите и съветите и специално на mraveca, lukas51, krass и kadios3. Интересувах се точно от това, дали има някаква разлика в качеството на дестилата, когато се загрява директно и индиректно. Зная че когато се загрява директно, има опастност от загаряне, но възнамерявам да изварявам само сок (вино). Направих си сполучлива преса и мисля че ароматите няма да се намалят драстично, ако не изварявам с плодовете. Предвиден е и начин, за периодично, на всеки две-три минути, разбъркване в казана. Тъй като варя само за лични нужди и не съм много голям пияч, 80-100 литра материал на година са ми напълно достатъчни. А удоволствието, човек да пие добра ракия, собствено производство от собствен казан, е наистина голямо. Дано да се получи. И все пак, опитът е най -добрият показател. Ако се наложи, в бъдеще може да сложа ново дъно и индиректно загряване. Приемам с удоволствие и нови мнения. Тъй като сезонът за варене вече започна, от сърце пожелавам на всички, да си сварят отлични питиета!!! :2thumbs: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Не знам защо си решил да вкараш нагревателите в казана? Това е свързано с доста неудобства :1.херметизирането при монтажа,2.цялата комутация /кабели,ключове и евентуално терморегулатори/е неразделно свързана с казана,което е свързано с проблеми при почистване и измиване на казана след употреба.3.нормалната работна температура на канталовите нагреватели е около 600 градуса и при високата топлопроводимост на медта на тръбичките в които е поставена спиралата контактната зона между нагревателя и материала ще е с температура около 400-500градуса.Значи ако в материала има твърди частици като люспи,семки,костилки и други загарянето ти е гарантирано,а миризма на загоряло е почти невъзможно да премахнеш от ракията. Затова ти предлагам лесен за изпълнение,надежден,лесен за обслужване и безконтактно нагряване на казана/гарантирано никога не загаря/. Изпълнението е следното:прави се метална тава с диаметър почти колкото е казана и дълбочина около 25-30мм.На дъното се поставя термоизолация 10мм.от азбест на плат или картон,меканит или друг изолационен материал.След това се поставят две или три спирали нанизани в керамични синци и се свързват към стандартен ключ за печка с който избираш необходимата мощност. С така описания "котлон"с три спирали:1000W.1200W.и 1600W.посредством 6степенен ключ нагрявам 80л.казан.За 1ч.и 15-20мин.тръгва след това минавам на най-малкия нагревател до отделянето на първака и след това в зависимост от материала избирам режим за средната фракция.Накрая за патоките усилвам за по-бързо.Целия цикъл при 80л.материал/непрецеден/трае около 5 ч.и разход на енергия 9-10KWh.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 12:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
а тези керемичните неща издържат ли товара от 100-150кг?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Казана ляга върху борда на тавата и между синците и дъното на казана има 7-8мм.въздушна междина,благодарение на която се осъществява безконтактно и равномерно нагряване на дъното.Забравих да спомена,че поради липса на открит огън използвам нещо като юрганче от бризент пълен с минерална вата с което завивам казана и печеля около 50 минути до първото протичане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Ето тук съм описал подробно моите перипетии.viewtopic.php?f=9&t=1380 Така и не смених изгорелия нагревател, защото все не остана време.Вече имам над 15 варки , и съм много доволен.Варил съм джибре гъсто като мармалад, и никога не е загаряло.Нагревател с керамични мъниста е много добро решение . И аз мислех за такова изпълнение, но имах под ръка други. Единственото което направих е термокожуха, който се нанизва като кюнец отгоре.Иначе досега обвивах горната част на казана с два ката по 50мм.вата.Понеже имах стъклена, такава ползвах.Ама колкото и да внимавам, после пак се чеша половин ден като маймун.Тия дни ще варя с новия кожух и ще пусна снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима