Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
При какъв най-нисък процент захарност почват да работят дрождите...и при какъв най-висок спират? Например при 12-13% захарност протича ли някаква ферментация. При 11-12-13 градуса температура работят ли, при 30-32 градуса загиват, нали така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами не ...
:)
Дрождите са различни - бирени, винени и т.н.
Има дрожди за бира, които ферментират при температури близо до 0-та, има други бирени - ферментират на температури от 15 до 25 гр.
Винените дрожди в по-голямата си част са с диапазон 15-25, но могат и до 30-35 както и малко под 15. Има и версии ферментиращи при 8 гр. макар и бавно.
Въобще, да се обобщава за всички дрожди не е редно.
При температури над 40 гр. няма ферментация. В този диапазон действат млечно-киселите и оцетните бактерии.
Дрождите имат и различна толерантност към алкохол - обикновено за бирените е 11-12% , има и до 15, винените в повечето случаи са 15-16 има и до 18.
Не може да се говори че дрождите ще се затруднят с високата захарност - те ще започнат да ферментират, но ще спрат когато алкохолът стигне границата им на толерантност.
Няма и минимален праг - бирата започва ферментация от около 10-12% екстракт, който не е и целия ферментируем- т.е. може да се разнява на 5-6% захарност.
Дрождите имат и различна поносимост към киселинността на средата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Благодаря за изчерпателния отговор. Да изплюя камъчето. След оттачане на второ вино съм заредил за ракия от мерлото. Какво правих, струвах, захар, сладко слагах, компоти, вода незнайно количество и накрая като мернах захаромера показа 13%. А нямах повече захар. Дрожди не съм слагал. Та какво да очаквам? Ще има ли ферментация? Ще има ли рИкия? Температурата е в апартаментска баня, може би 18-20 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 14:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ферментация ще има, а за дрождите ...
в тази книга се намират отговорите на всичките въпроси...
http://aph.bas.bg/www/book.php?l=b&id=350

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима