Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 22:12
Мнения: 6
за първа година реших да сваря и аз ракия,дядо ми ми завеща неговия казан и така събрах малко материал от круши и ето ме тук д Ви искам съвет. 2-ва бидона са от по 80л.Сложил съм по 8кг захар разредена с по 10л вода.Вече седят 3-та седмица,като 2-ра единият е със захарност 5%,а другият с 10%.да ги чакам ли още или да ги варя?има малко разлика между залагането на материала вединия и другия и така си обяснявам разликата в захарността.моля даите ми съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, малко късно питаш.
Ябълки и круши ги дават да са с до 10% захарност, но да кажем че тая година са стигнали 12.
60 кг при 12% захарност са 7.2 кг. захар от плод + 8 кг. захар от магазина дава 15.2
общо с водата 78 кг. (приблизително - ако е вярно че е 80л. материала ти в бидона)
15.2/78=19.5% захарност в началото.

Ако са били с под 10% захарност ще излезе че началната ти е била още по-малко.

Но да предположим че е 19.5 което е добре.
За да спре на 10% вече не е добре - опитай на вкус как е - киселее ли много ? Ако да - може би има започнало вкисване, ако не - виж температурата (дали не е под 18 гр. вече ?) - стопли до 25-30.
Ако не помогне това - търси дрожди + активатор, друг е въпроса дали си струва парите. Може да пробваш и с мая за хляб от тези на кубчетата - по 2-3 кубчета на бидон, стопляш, добавяш маята, бъркаш и поддържаш топло поне два три дена и тогава мериш захарност - ако пада - чакаш докато спре да пада.
Иначе тоя с 5-тте % може и така да го вариш, но опитай и там да свалиш още.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 22:12
Мнения: 6
Благодаря ти колега за съвета.Отначало материала беше с по 16-17% захар,а сега като наливам в чаша с маркуче да меря захарноста този с 10% чак сладни сока,а този с 5-те се усеща спирта и малко като че ли киселко.Още докато ги отворя ме лъхва един силен задушлив вуздух,та чак се задавям.мисля ако до 1-2 дена не спаднат 5-те захарн. ще го варя, както ти ме съветваш.А другия с този сладък сок ???Държа ги и двата в гаража,не сам мерил температурата там, но ще сложа един термометър.Аз сам пълен новак и само чета сега по вашите теми и съвети за тези танкисти с маята и др.неща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Този силен задушлив въздух е именно въглеродния двуокис който се отделя при ферментацията и е примесен с алкохолни изпарения !
Ами значи тя си върви !
Топли и чакай да свърши.
А тези 16-17 % дето ги цитираш - кога са мерени : при смачкване на плода преди добавяне на захар , след добавяне на захар или някъде след започване на ферментацията ?
Щото ако са били преди добавяне на захарта имаме наличие на данни за друг проблем !
:megagrin: (Изказах се като ш*бан политик - многословно и неразбираемо)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 22:12
Мнения: 6
Тези 16-17% ги измерих няколко дни след като сложих захарта,но мисля да те послушам и да сложа мая.моля те да ми кажеш как се слага-разтваря ли се във вода или само се загрява и се сипва.пък ако стане нещо,живи и здрави може да ни се пресекат пътищата и ще почерпя от новашката ракия.в търново не ходя често но ми харесва много,а и съм живял там.е там съм пил 40 годишна ракия-не уиски,а елексир.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж колко е температурата първо в тоя гараж. В моя хем че е подземен не е над 18.
Мери в бидона колко е - ако няма 18 - стопляй и я поддържай така докато доферментира.
За съжаление както разбирам не си мерил преди ферментацията захарност, което не помага никак. Тъй че ако спре ферментацията поради висок алкохол , ще трябва да я рестартираш с винени дрожди и активатор.
Най-добре с дрожди FCD - за трудна ферментация - имат ниска долна температура.
Засега се подсигури относно стоплянето на материала, след още няколко дена ако няма падане на захарността - действай с дрождите и активатора.
Топленето си остава.
Само гледай да не претоплиш над 40гр., най-много до 30.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 22:12
Мнения: 6
мерси колега.гаража ми е подземен и температурата днес беше 15гр.,но това е през деня, а през нощта сигурно пада още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима