Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Окт 2017, 23:56 Дата и час: 17 Окт 2017, 23:56

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 151
Здравейте!
Имам един въпрос. Вчера сложих материал от около 20-30кг. круши, смляни на пюре и около 150кг компоти. Тази сутрин измерих захарността на материала със захаромер - 16градуса. Та въпроса ми е - нужно ли е да добавям още захар? Целта ми е да получа по-добра ракия, а не голям рандеман.
Благодаря ви предварително!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Ако не е почнала ферментацията - малко е, ако е почнала - безмислено е меренето.
Та ако не е започнала все още добави захар до 20%, иначе пак ще стане, но ще е слаб материала и може да почне и да вкисва. Освен това при слаб материал трудно ще разделиш фракциите - ще протече слаба, бързо ще стигне до патоки и накрая може да се наложи и преварка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2713
Местожителство: ''Survivor'' България
nikolaypetrov написа:
Здравейте!
Имам един въпрос. Вчера сложих материал от около 20-30кг. круши, смляни на пюре и около 150кг компоти. Тази сутрин измерих захарността на материала със захаромер - 16градуса. Та въпроса ми е - нужно ли е да добавям още захар? Целта ми е да получа по-добра ракия, а не голям рандеман.
Благодаря ви предварително!

Направи поне 20-21% захарност, иначе ще тръгне много слабо после от казана.
За сведение 1 кг захар дига с 1%. на 100 л. материал.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 151
Не е започнала ферментацията. Сега приготвям мая тъй като крушите са малко и се страхувам да не би да не тръгне. Ще добавя захар за да достигна 20%.
Благодаря ви за бързите отговори!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 156
Местожителство: София
Колега nikolaypetrov, ако не е тайна с какво смляхте "крушите на пюре". А компотите?
Трябва да решавам радикално тоя въпрос за догодина, та все още събирам мнения.
И още, с каква гъстота е материалът сега? Опишете я някак, ако може...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Тази пролет млях миналогодишни ябълки с фуражомелка. Ф на мрежата около 2 см.Станаха на пюре.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 156
Местожителство: София
Krass написа:
Тази пролет млях миналогодишни ябълки с фуражомелка. ...

Това не е ли използване на "непропорционална сила"?! :shock:
Неприемливо по стандартите на международното право. :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Силата може да е непропорционална, но пък е от зелена енергия.Там където ми е вилата има 50MW фотоволтаици. Освен това и кабела на маторя е зелен :lol:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 151
Компотите бяха от кайсии, а крушите смлях с машинка за месо. Имам голяма, направена на ток, само ги режа на две и ги прави на пюре.


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Ivailo+-, jazzfen, jentaro, lhristov и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима