Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Здравейте!
Имам един въпрос. Вчера сложих материал от около 20-30кг. круши, смляни на пюре и около 150кг компоти. Тази сутрин измерих захарността на материала със захаромер - 16градуса. Та въпроса ми е - нужно ли е да добавям още захар? Целта ми е да получа по-добра ракия, а не голям рандеман.
Благодаря ви предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако не е почнала ферментацията - малко е, ако е почнала - безмислено е меренето.
Та ако не е започнала все още добави захар до 20%, иначе пак ще стане, но ще е слаб материала и може да почне и да вкисва. Освен това при слаб материал трудно ще разделиш фракциите - ще протече слаба, бързо ще стигне до патоки и накрая може да се наложи и преварка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
nikolaypetrov написа:
Здравейте!
Имам един въпрос. Вчера сложих материал от около 20-30кг. круши, смляни на пюре и около 150кг компоти. Тази сутрин измерих захарността на материала със захаромер - 16градуса. Та въпроса ми е - нужно ли е да добавям още захар? Целта ми е да получа по-добра ракия, а не голям рандеман.
Благодаря ви предварително!

Направи поне 20-21% захарност, иначе ще тръгне много слабо после от казана.
За сведение 1 кг захар дига с 1%. на 100 л. материал.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Не е започнала ферментацията. Сега приготвям мая тъй като крушите са малко и се страхувам да не би да не тръгне. Ще добавя захар за да достигна 20%.
Благодаря ви за бързите отговори!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Колега nikolaypetrov, ако не е тайна с какво смляхте "крушите на пюре". А компотите?
Трябва да решавам радикално тоя въпрос за догодина, та все още събирам мнения.
И още, с каква гъстота е материалът сега? Опишете я някак, ако може...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Тази пролет млях миналогодишни ябълки с фуражомелка. Ф на мрежата около 2 см.Станаха на пюре.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Krass написа:
Тази пролет млях миналогодишни ябълки с фуражомелка. ...

Това не е ли използване на "непропорционална сила"?! :shock:
Неприемливо по стандартите на международното право. :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Силата може да е непропорционална, но пък е от зелена енергия.Там където ми е вилата има 50MW фотоволтаици. Освен това и кабела на маторя е зелен :lol:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Компотите бяха от кайсии, а крушите смлях с машинка за месо. Имам голяма, направена на ток, само ги режа на две и ги прави на пюре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима