Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2012, 15:23
Мнения: 16
Здравейте,пиша за 2 път във форума но го следя с интерес,нов сам в занаята и оттук научих почти всичко което знам за домашната ракия,не съм в БГ и използвам преводач за кирлилца,затова ако има допуснати грехки ви моля за извинение.Ще ви помоля за помощ.
на 20 октомври заложих 300 кг грозде с 21% захарност.добавих и 15 кг.захар с вода 1/4.По написаното във форума отделих чепките и изгнилите плодове.Сипах всичко в един бидон с доста голям обем,допреди 4 дни захарността беше около 11%,вчера измерих, поклазва че е около 1%.По инструкциите тук над биодна плая запалка за да видя дали изгасва пламъка-да,пламъцхето изгасва.?скам съвет от знаещите тук още колко и докога трябва да държа материала в бидона.Благодаря ви за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
По това пък, което аз прочетох тук, трябва да го преточиш в друг бидон и да го поставиш на воден клапан за тиха ферментация. Остатъка - за ракия.
Но да кажат по-знаещите от мен....

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Какво ще правиш? само ракия или първо вино после ракия.
Питам те защото ,ако правиш и вино :!: захарността е била малко :down: , поне 24 25% за вино.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
itev написа:
По това пък, което аз прочетох тук, трябва да го преточиш в друг бидон и да го поставиш на воден клапан за тиха ферментация. Остатъка - за ракия.
Но да кажат по-знаещите от мен....

До колкото разбирам всичкото е за ракия, така че няма нужда да се претака.
Щом запалката гасне значи ферментацията продължава, но явно скоро ще е готово.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако е за вино - оттакай и мести течността в друг съд да си доферментира - гледай да не е много студено - ако може 20гр. да е за още поне седмица, после както дойде.

Ако е за ракия - изчакай да покаже под 0-та захаромера. Пробата дали гори пламък е вярна само ако направиш така : отваряш бидона и разбъркваш като проветряваш бидона. След това затваряш за малко и след 15-20 мин. отваряш и вкарваш пламък - ако гасне - има още малка ферментация. И трябва да се има пред вид че в джибрите има натрупан въглероден двуокис - дори и след края на ферментацията той пак се отделя по малко и прави уж някаква шапка, както и спомага да гасне пламъка. Просто трябва да се прецени дали вече е от натрупания или се създава нов газ.

Виното ще ти е слабичко обаче, предполагам че за ракия го гласиш ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 09:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2012, 15:23
Мнения: 16
victoryvt написа:
Ако е за вино - оттакай и мести течността в друг съд да си доферментира - гледай да не е много студено - ако може 20гр. да е за още поне седмица, после както дойде.

Ако е за ракия - изчакай да покаже под 0-та захаромера. Пробата дали гори пламък е вярна само ако направиш така : отваряш бидона и разбъркваш като проветряваш бидона. След това затваряш за малко и след 15-20 мин. отваряш и вкарваш пламък - ако гасне - има още малка ферментация. И трябва да се има пред вид че в джибрите има натрупан въглероден двуокис - дори и след края на ферментацията той пак се отделя по малко и прави уж някаква шапка, както и спомага да гасне пламъка. Просто трябва да се прецени дали вече е от натрупания или се създава нов газ.

Виното ще ти е слабичко обаче, предполагам че за ракия го гласиш ?



Благодаря ви за всички съвети,да за ракия е...няма откъде да закупя дожди и затова не покачих захарността....не знам обаче кога да отделя ширата и да я вкарам в казана


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2012, 15:23
Мнения: 16
MONI BARONA написа:
Какво ще правиш? само ракия или първо вино после ракия.
Питам те защото ,ако правиш и вино :!: захарността е била малко :down: , поне 24 25% за вино.


Няма да правя вино....за ракия го глася,за 1 път е и дано успея.благодаря ви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2012, 15:23
Мнения: 16
itev написа:
По това пък, което аз прочетох тук, трябва да го преточиш в друг бидон и да го поставиш на воден клапан за тиха ферментация. Остатъка - за ракия.
Но да кажат по-знаещите от мен....

Няма да правя вино....за ракия го глася,за 1 път е и дано успея.благодаря ви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Не зная защо бързаш толкова. Само 12 дни са минали. Минала е бурната ферментация, сега е тихата. До колкото зная, за гроздовото джибре, трябва поне 35 даже 45 дни да минат. Сега го затвори плътно и изчакай. Аз така правя. Даже някои колеги чак напролет го варят и не са се оплакали да им е пуснало малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
genatafi написа:
Не зная защо бързаш толкова. Само 12 дни са минали. Минала е бурната ферментация, сега е тихата. До колкото зная, за гроздовото джибре, трябва поне 35 даже 45 дни да минат. Сега го затвори плътно и изчакай. Аз така правя. Даже някои колеги чак напролет го варят и не са се оплакали да им е пуснало малко.


Колега,почти всичко което си написал не е вярно!Ако го затвори плътно,а има ферментация,какво ще стане с бидона след 35-45 дни?Аз пък имам колеги,които варят напролет и се оплакват от кисела ракия!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Ами може да не е вярно, но по въпроса за готовността на джибрите за варене има много митове - да угасне пламъка, да се махнат мушичките, да спре да бълбука материала при почукване на бидона и тн. Аз зная, че щом захаромера покаже 0 процента захраност, значи е готово. Повечето казват, че трябва да мине определен период от време, но това май е свързано с количеството на материала, с температурата външната и много други фактори. Кой ли е най-добрия показател ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:44 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
За ракия показанието на захаромера - 0 е най-добрия показател! Даже и на 1 да се вари все същата работа... Някой път накрая ферментацията тръгва супер бавно и тоя 1% има да се сваля седмици - няма никакъв смисъл да се чакат такива неща ако е за ракия.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
genatafi написа:
Ами може да не е вярно, но по въпроса за готовността на джибрите за варене има много митове - да угасне пламъка, да се махнат мушичките, да спре да бълбука материала при почукване на бидона и тн. Аз зная, че щом захаромера покаже 0 процента захраност, значи е готово. Повечето казват, че трябва да мине определен период от време, но това май е свързано с количеството на материала, с температурата външната и много други фактори. Кой ли е най-добрия показател ???



Така вече съм съгласен-захаромера(захаромерите)на нула и вариш ракията.Хубаво е да имаш и добър термометър-мериш температурата на ферментация и околната температура(в повечето случаи първата е по-висока,защото при ферментацията се отделя топлина).Но да чакаш 35-40 дни за да свариш ракията,само защото някой така е казал е несериозно!Още повече да вариш напролет недобре консервирана джибра!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Миналата есен варих ракия от грозде. Купих 100 кг поморийски мискет. Смлях го в 220 л бидон добавих 25 кг захар, разтворена в 75 л вода. Сложих му 500 гр хлебна мая (по указание на казанджията). Захарност не съм мерил. Сега разбирам, че е грешка. Ферментация около 25 дни. Варене в селския казан. След отделяне на 4-5 л първак и събиране до 38гр, добив 35 л ракия, 50 градуса. След това в тази ракия насипах 1 кг стафиди. Киснах ги около 15 дни. засилиха аромата на грозде и оцветиха ракията леко. Получи се малко помътняване от стафидите, но всичко се утаи и след преточване ракийката си е бистра. За консумация се разрежда с дестилирана вода до 40-42 гр. Ракията е много приятна за пиене. Ще се радвам да прочета вашите мнения. Допуснал ли съм и други грешки. Какво да поправя и т. н. Тази есен смятам отново да варя и то двойно количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
Миналата есен варих ракия от грозде. Купих 100 кг поморийски мискет. Смлях го в 220 л бидон добавих 25 кг захар, разтворена в 75 л вода. Сложих му 500 гр хлебна мая (по указание на казанджията). Захарност не съм мерил. Сега разбирам, че е грешка. Ферментация около 25 дни. Варене в селския казан. След отделяне на 4-5 л първак и събиране до 38гр, добив 35 л ракия, 50 градуса. След това в тази ракия насипах 1 кг стафиди. Киснах ги около 15 дни. засилиха аромата на грозде и оцветиха ракията леко. Получи се малко помътняване от стафидите, но всичко се утаи и след преточване ракийката си е бистра. За консумация се разрежда с дестилирана вода до 40-42 гр. Ракията е много приятна за пиене. Ще се радвам да прочета вашите мнения. Допуснал ли съм и други грешки. Какво да поправя и т. н. Тази есен смятам отново да варя и то двойно количество.

Едва ли моето мнение ще хване ред а ма;
1; хлебна мая,... допустимо /заради хранителните вещества/ но с комбинация с винени дрожди.
2;Много захарност, до 20 21% е нормално за ракия, за да може всичко да ферментира.
3; спирай събирането на 45-50 градуса, нищо се не губи после за следващото варене, а ма имаш качествена ракия.
Поздравления за налагането на ракията със стафиди, ефекта е невероятен :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима