Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Окт 2017, 12:58 Дата и час: 18 Окт 2017, 12:58

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Ами защото човека предложи да ми източи чист гроздов сок, инъче трябваше да си играя да роня и мачкам 400кг. грозде.
Само от сок без люспи и чепки няма ли да излезе максимално чист за дестилация материал?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Да го заложа в бидоните както всяка година, намачкано без чепки.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1115
Местожителство: Плевен
Ако заложиш само сок,ферментацията ще се забави,а пък и повечето аромати са в люспите.
А ако имаш машина,400 кг. не са кой знае колко.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 08:51 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
Няма да се забави,ако е без люспите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 08:53 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 09:20
Мнения: 1
Здравейте на всички
За пръв път ще се занимавам с това нещо така че след прочетеното измислих следното:
500кг. грозде само за ракия, смилане, махане на чепките и залагане в бидоните. При необходимост захар разтворена във вода 1/4 до 22-23 градуса.
Сулфитиране м/у 35 и 60 гр. КМБС. След 3-4часа слагам стартера от дрожди и разбърквам. Така всеки ден докато захарноста падне на 0. За казана взимам сода. Първите 1-2 литра ги отделям и варя до 50-52 градуса. Смесвам готовата продукция и ако се наложи след 1 седмица разреждам с дестелирана вода. Само не разбрах дали след КМБС да се бърка.
Това измислих, кажете греша ли някъде


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 09:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
Щом е за ракия,може да не ползваш КМБС,а да си направиш стартер по-голяма обем(посяваш дрожди в малък обем и чакаш да почне ферментация..6-7 часа ) ...за 500кг примерно 20-30л.
Целта на стартера е да внесеш голямо количество вече работещи културни дрожди и така да подтиснеш част от неефективните диви.
Но ако не ти се занимава,сулфитирай но с по-малки количества-при условие,че гроздето е здраво.
Не се сулфитира,тъй като при дестилация преминават сулфатите в дестилата...Разбира се след бурната ферментация няма останали много но все пак ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1115
Местожителство: Плевен
Да допълня:не ти трябва сода,ако не го вкиснеш де :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Аз пък за да ми е мирна главата винаги слагам содичка, дори да е супер материала и на вкус и на мирис... все пак киселина си има и тя няма работа в ракията.

Пречи ли на нещо добавянето на сода?

Ако не пречи - нито е инвестиция нито е проблем да се налага това като практика и хората да свикват да го правят - за тяхно добро.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1928
Местожителство: София
Виж "Колко сода да сложа преди варенето?"

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 567
Местожителство: Варна
Подаряват ми около 50 кг грозде, а преди 10-12 дни заложих грозде за ракия с последните дрожди които имах. Ако прехвърля от вече заложения материал една кофа (около 10 л), при новото грозде ще прехвърля ли достатъчно дрожди да започне и там ферментация или да купувам нови дрожди?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
Повече от достатъчно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2017, 08:21
Мнения: 20
Здравейте,

Не ми се пуска нова тема за да задам поредния новобрански въпрос и затова ще ползвам тази... ако съм объркал темата моля за извинение.
Като абсолютен новобранец във ферментацията се надявам да ми дадете съвет как да процедирам със залагането на гроздов материал от
домашните асми. До сега съм участвал предимно като чирак и не съм се месил в работата на старейшините и нещата се случваха по типична
дедова рецепта. Няма дрожди и ала бала, няма отделяне на джибри, люспи и т.н. Стига толкова увод... ситуацията е следната:
Този уийкенд ще си обрера асмите на село, които са поне 3 различни вида десертно грозде, комшията и той има домашна асма, която ми
завеща да я бера ако искам, ако не си остава за пилетата да го кълват... отново поне два сорта бяло и червено. Нямам си идея какви са
сортовете на лозите. От тук идва основния въпрос... Какви дрожди да ползвам? Не съм си имал работа с дрожди до сега, а виждам че има
разнообразие за бели вина, за червени вина, за трудна ферментация и т.н. При положение че ще се заложат няколко сорта и бяло и червено,
то кой вид доржди да използвам? :?:
Плана ми е следния:
1. По ред на номерата минавам да обера де що има грозде... очаквам между 200 и 300кг. общо количество.
2. Мачкане и отделяне на чепки до колкото успея.
3. Захар (сироп) според нуждите за достигане на 20 до 22%, а според количеството грозде може и да добавя няколко литра допълнително сироп,
но едва ли, защото количеството грозде се очаква да е пре достатъчно, а не съм сериозен пияч.
4. Сулфитиране... не ми се искаше да се занимавам и с това, но след дълго четене тук изглежда е най-добре да си се направи сулфитиране и
посяване на "културни" гадинки- дрожди. Тук приемам съвети дали съм се ориентирал правилно и дали се бърка при внасянето на Калиев
метабисулфит примерно... и след няколко часа дрождите. Каква е самата технология за сулфитиране?
5. Пускам гадинките в действие и се почва бъркане и чакане.
6. Пада на 0 захар и отделям течното от джибрите... вероятно няма да пресовам и ще върна сироп в джибрите за втори дубъл.
7. И при първия материал и при захаросаните джибри мисля да варя само сока, като при второто вече ще пресовам материала.
Синтезирам питанките от горе изписаното:
Какви дрожди е правилно да използвам за смес от различни сортове (бяло и червено) ?
Каква е технологията на сулфитиране... освен пропорциите, които мисля съм намерил вече във форума, а го пише и на продукта... само се
изсипва в материала или се иска леко бъркане...интензивно бъркане през тези 3-4 часа преди дрожди? :nixweiss:
Ако не стигна да варя веднага след падане на 0 захар, ще бъде ли проблем затварянето на бидона на воден клапан и престояване няколко
дни...примерно до следващ уийкенд да заредя казана? Или е по-добре да източа течното в туби и те на клапан или пълни и плътно затворени?

Надявам се да съм задал разбираемо питнките и да получа Вашето съдействие.

Поздрави :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 10:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1362
Местожителство: Дупница
Прочети НЯКОЛКО ПЪТИ тази тема: viewtopic.php?f=10&t=3061

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2017, 08:21
Мнения: 20
Благодаря за препратката... чел съм я и съм се пообъркал явно от многото информация, която намерих във форума.
От горния линк се разбира, че точка 4. Сулфитиране е преди точка 3. и след това всичко останало.
Остава въпроса с чисто технологичното изпълнение на сулфитирането... има ли специфика някаква, която трябва
да знам преди да омажа нещата :megagrin: Предполагам и на етикета на Калиев метабисулфит ще е указан
конкретния начин на употреба, но още не съм го виждал в ръка.
От прочетеното разбирам, че мога да източа "виното" и да го затворя на воден клапан до момента на варене.
Дрожди май ще разчитам в магазина да ми препоръчат.

... Ще ви държа в течение с първата ми "Лична гроздова драма" :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 155
До колкото разбрах, ще правиш само ракия.
Защо ще сулфитираш? Виж няколко поста по-нагоре.


Върнете се в началото
  
 
 [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: psholti и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима