Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Ами защото човека предложи да ми източи чист гроздов сок, инъче трябваше да си играя да роня и мачкам 400кг. грозде.
Само от сок без люспи и чепки няма ли да излезе максимално чист за дестилация материал?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Да го заложа в бидоните както всяка година, намачкано без чепки.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Ако заложиш само сок,ферментацията ще се забави,а пък и повечето аромати са в люспите.
А ако имаш машина,400 кг. не са кой знае колко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 08:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Няма да се забави,ако е без люспите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 08:53 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2015, 09:20
Мнения: 1
Здравейте на всички
За пръв път ще се занимавам с това нещо така че след прочетеното измислих следното:
500кг. грозде само за ракия, смилане, махане на чепките и залагане в бидоните. При необходимост захар разтворена във вода 1/4 до 22-23 градуса.
Сулфитиране м/у 35 и 60 гр. КМБС. След 3-4часа слагам стартера от дрожди и разбърквам. Така всеки ден докато захарноста падне на 0. За казана взимам сода. Първите 1-2 литра ги отделям и варя до 50-52 градуса. Смесвам готовата продукция и ако се наложи след 1 седмица разреждам с дестелирана вода. Само не разбрах дали след КМБС да се бърка.
Това измислих, кажете греша ли някъде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Щом е за ракия,може да не ползваш КМБС,а да си направиш стартер по-голяма обем(посяваш дрожди в малък обем и чакаш да почне ферментация..6-7 часа ) ...за 500кг примерно 20-30л.
Целта на стартера е да внесеш голямо количество вече работещи културни дрожди и така да подтиснеш част от неефективните диви.
Но ако не ти се занимава,сулфитирай но с по-малки количества-при условие,че гроздето е здраво.
Не се сулфитира,тъй като при дестилация преминават сулфатите в дестилата...Разбира се след бурната ферментация няма останали много но все пак ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Да допълня:не ти трябва сода,ако не го вкиснеш де :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 11:17
Мнения: 12
Аз пък за да ми е мирна главата винаги слагам содичка, дори да е супер материала и на вкус и на мирис... все пак киселина си има и тя няма работа в ракията.

Пречи ли на нещо добавянето на сода?

Ако не пречи - нито е инвестиция нито е проблем да се налага това като практика и хората да свикват да го правят - за тяхно добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Виж "Колко сода да сложа преди варенето?"

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Подаряват ми около 50 кг грозде, а преди 10-12 дни заложих грозде за ракия с последните дрожди които имах. Ако прехвърля от вече заложения материал една кофа (около 10 л), при новото грозде ще прехвърля ли достатъчно дрожди да започне и там ферментация или да купувам нови дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Повече от достатъчно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима