Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
MONI BARONA написа:
........П.с.; Вари само виното на ракия и ще видиш каква голяма разлика има от тази ракия варена с джибрите :2thumbs:


При мачкането на гроздето зърната ще се отделят от чепките. Ако мога преди варенето ще отделя семките и ципите. Тия дрожди за трудна ферментация имат ли си име или в магазините знаят какво да ми дадат като кажа "дрожди за трудна ферментация".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз пазарувам от тук; http://vinarko.com/magazin
доставя ги на място с куриер.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Жоро написа:
MONI BARONA написа:
........П.с.; Вари само виното на ракия и ще видиш каква голяма разлика има от тази ракия варена с джибрите :2thumbs:


При мачкането на гроздето зърната ще се отделят от чепките. Ако мога преди варенето ще отделя семките и ципите. Тия дрожди за трудна ферментация имат ли си име или в магазините знаят какво да ми дадат като кажа "дрожди за трудна ферментация".


За трета година ползувам старият си рибарки кеп. ;) Насипвам вътре, изстисквам и изхвърлям сухата част. Е, полусуха, но да не издребняваме, зависи от силата в ръцете. Сигурно има и други методи, но да споделят и други съфорумници...

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 19:44 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
kostakurta написа:
Да питам тук,защото има нещо писано,коете ме интересува.Навсякъде по дебелите книги пише, че материала, който ще се изварява на ракия, не трябва да се сулфатира.А гледам ,че някои го правят.Каква е вредата? Може би при нагряването се получават някакви гадости,които при виното липсват.Да неби пък да се получават някакви съединения,които атакуват медта и прецакват казана?Ако е второто , ще го преживея, ама ако е първото?

Не съм чел тези книги, но предполагам че става въпрос да не се сулфитира преврялия материал, както се прави при виното след края на тихата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
ihp написа:
За трета година ползувам старият си рибарки кеп. ;) Насипвам вътре, изстисквам и изхвърлям сухата част. Е, полусуха, но да не издребняваме, зависи от силата в ръцете. Сигурно има и други методи, но да споделят и други съфорумници...


Нещо такова съм замислил, но след ферментацията преди варенето в казана. Проблем ли е ако ферментацията протече със семките и ципите от зърната?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 13:04 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
В тоя ред на мисли да питам и аз нещо свързано с темата- някой махал ли е люспи и семки по време на ферментация? Смисъл проблем ли е това? Относно изстискването на люспите, някой беше споменал за мрежа от комарници, ама не помня как точно я ползваше ...

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Илиян написа:
В тоя ред на мисли да питам и аз нещо свързано с темата- някой махал ли е люспи и семки по време на ферментация? Смисъл проблем ли е това? Относно изстискването на люспите, някой беше споменал за мрежа от комарници, ама не помня как точно я ползваше ...
на petiomalchev поста... от 07 Дек 2010, 22:54

viewtopic.php?f=9&t=360&start=30

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 18:48 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Въпросът ми е следния:250кг.грозде(за ракия) с прибавени 20кг захар (1:4 с вода) разпределени в 3 бидона.Захарност м/у 20-22 в различните бидони.Купих дрожди,активирах по инструкция,обаче малко късно обърнах внимание,че дрождите са за м/у 50 и 200л. материал, а моят отива към 300л.Вложих дрождите в малък съд около 30-35 л. с идеята да направя "стартер".Утре като се уверя,че ферментацията на "стартера" е тръгнала смятам да го разпределя пропорционално по бидоните.Обаче се притеснявам дали ще е достатъчно и се колебая дали да процедирам така или да изчакам и да активирам още една доза дрожди.Щото в неделя няма от къде да си купя.Материалът е сулфитиран,пречи ли му ако престои така ден-два?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
nemo72 написа:
Въпросът ми е следния:250кг.грозде(за ракия) с прибавени 20кг захар (1:4 с вода) разпределени в 3 бидона.Захарност м/у 20-22 в различните бидони.Купих дрожди,активирах по инструкция,обаче малко късно обърнах внимание,че дрождите са за м/у 50 и 200л. материал, а моят отива към 300л.Вложих дрождите в малък съд около 30-35 л. с идеята да направя "стартер".Утре като се уверя,че ферментацията на "стартера" е тръгнала смятам да го разпределя пропорционално по бидоните.Обаче се притеснявам дали ще е достатъчно и се колебая дали да процедирам така или да изчакам и да активирам още една доза дрожди.Щото в неделя няма от къде да си купя.Материалът е сулфитиран,пречи ли му ако престои така ден-два?

За два дена може да тръгнат и дивите дрожди, така че слагай ги като написа, по равно в бидоните няма проблем. :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Слагай, не бой се.Като почне ферментацията, бъркай по често,за да вкараш въздух, и дрождите ще се размножат като ромчета от социални помощи. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 22:42 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Разпределих пропорционално "стартера",матр'яла ври и кипи както си му е ред... :megagrin:
Благодаря за мненията :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Според прогнозата се очаква затопляне за няколко дена и после пак студ. Няма да чакам по-вече. Утре съм на пазара и купувам 200 кила грозде и залагам за ракия. Всичко необходимо е приготвено КМБС, дрожди за трудна ферментация и 25 кг захар ако се наложи (или ако не се запълни бидона 220 литра е). В предвид очакващото се пак застудяване днес реших да взема и нагревател за аквариум (научено от този форум). Влизам в един зоомагазин и питам за нагревател. Девойката ми вади няколко и започва да обяснява кое как и защо. Аз и казвам, че няма да се използва по предназначение и получавам отговор: "Знам господине. За вино или джибри го вземате. Ние тези нагреватели по-вече за това ги продаваме от колкото за аквариуми." :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Жоро, за в джибрите не е толкова просто.
Ако го хакнеш директно - залепват се по него люспи и ги опича, а и може да изгори.
Ще трябва да приложиш някой трик - единия вариант е туба с вода долу ниско и в нея нагревателя, а нагоре тръба и излиза през отвор на капака.
Аз ползвах преди време по-простото - и без това си имам една тръба ПВЦ разпробита и отдолу запушена, с която вадя виното като вкарвам маркуча в нея и така смуча чиста течност.
Та пускам я вертикално да се напълни с течност и в нея влиза нагревателя. Така по него вече няма люспи и работи нормално. Вярно е че тръбата не отдава добре топлина, но като го сложа на 30 гр. - в тръбата е 30, а в бидона поне 19-20.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Ще го сложа в 3 литрова туба и кабела ще минава през капачката. Ще намеря начин да го уплътня.

Благодаря victoryvt!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Днес заложих материала за ракията. След смачкване на гроздето (димят) и малко баене със захарен сироп захарност 22% при 19 гр измерено с руски прибор дето мери и захар и алкохол. Сулфитирах с КМБС 12/100. След около два часа и половина -три започнах работата с дрождите. Първо в буркан докато напълниха буркана. После в кофа с гроздова мъст. След като мъстта се покри добре с пяна я излях в бидона. Изчаках по-голямата част от повърхността в бидона да се покрие с мехурчета, разбърках, сложих нагревателите потопени в трилитрови бутилки пълни с вода (голям зор докато ги накарам да потънат). Завих с наелон после с черги. Инструктирах баща ми за бъркането. Ще ви спестя целодневното му мърморене какви са тия глупости дето ги правя. Утре съм на полето, сеитба на жито (помагам на колега) и в събота пак на село, да видя каква съм я свършил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима