Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Рибарския кеп не знам колко е скъп, но аз последно прецеждах гроздова мъст с гаца. Продават се различни размери, аз ползвах такава дето е с относително едро око в която слагат чушки. По-широк чувал по-добре. Изливаш с една кофа вътре като гацата е в бидон или леген докато вече не можеш да сипваш в гацата. Стиска се отгоре, свивате долния към горния край и след тази операция шлюпките вече са почти сухи, ако изтискването трябва да продължи - просто цопвате вече полусухото в един леген и му играете един крак с гумен ботуш. След това вече е сухо на таблетка , може би не толкова колкото с преса, но няма да има голяма разлика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Днес ходих да си нагледам продукцията. Температура на джибрите в бидоните 24 гр. Захарност 18. Работят животинките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Днес (15 дни след залагане на материала) захарност 5. В бидоните се поддържа постоянна температура 22-23гр. Нормално ли протича ферментацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
Днес (15 дни след залагане на материала) захарност 5. В бидоните се поддържа постоянна температура 22-23гр. Нормално ли протича ферментацията?

На вкус как е?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Точно като "делибуран". Усеща се алкохол като вино (че и по-силно), но и сладни още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Остави ги да работят още 5 дена- още 5 л. ракия ще добавят, не бързай,
алкохола от гроздовата ферментация не излита толкова бързо както на екстракта на плодовите, и преди Коледа да я вариш- загуби нямаш, бидона разбира се захлупен
или джибрите извадени в завързани найлонови чували могат да изкарат до пролетта..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Забравих да добавя! :datz: "Ври и кипи" още. Шапката си стои от горе. Баща ми ги разбърква редовно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Другата седмица към края трябва да си за варене. Най-късно още една седмица...
Иначе нормално , ненормално --- каквото си могъл си направил и то както трябва. Ако си ползвал дрожди на Ванков заради КМБС в началото са малко по-бавни сякаш, спрямо Зимафлора дето го взех от Винарко, но все пак трябва да си свършат работата при тия условия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
stefannankov написа:
Рибарския кеп не знам колко е скъп, но аз последно прецеждах гроздова мъст с гаца. Продават се различни размери, аз ползвах такава дето е с относително едро око в която слагат чушки. По-широк чувал по-добре. Изливаш с една кофа вътре като гацата е в бидон или леген докато вече не можеш да сипваш в гацата. Стиска се отгоре, свивате долния към горния край и след тази операция шлюпките вече са почти сухи, ако изтискването трябва да продължи - просто цопвате вече полусухото в един леген и му играете един крак с гумен ботуш. След това вече е сухо на таблетка , може би не толкова колкото с преса, но няма да има голяма разлика.

За пър ви пък тази година изпробвах метода на victorvt. Балгодарен съм му, че сподели с нас. Елегантно, леко... Тръба ПВЦ 110 мм, дължина един метър, надупчена с бургия 3 мм в участък около 45 см (постигнах го за около 30 минути при разстояние между дупките 5 мм), затворена от долния край след загряване с пистолет за горещ въздух. Потапяш в бидона и се чува един приятен звук от пърнене с течност... Викторе, да си жим и здрав! От 120 литров видон с джибри източих виното за тиха ферментация за около 20 минути, без усилие!

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Имам едно буре в което ферментират зърната заедно с чепките(второ вино със захар и вода)
за ракия, та въпросът ми е:
Дали да изтискам с мрежа само сока да варя или и от чепките и люспите ще пусне нещо и
дали само пращината ще избие(като пари) още един казан в повече, ако я варя и нея?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
При условие че има чепки бих казал че е добре да се вари без тях. Ако е само зърна и сок - хора и мнения разни, но Барона например (пък и не само той имам доста приятели дето твърдят същото) вари само сок след като пресова сока от гроздето, докато много хора вярват че зърната пускали аромати.
Аз лично съм на мнение че понеже алкохола е разтворител няма какво да се губи ако се пресова добре материала - всичко нужно трябва да е в сока. За съжаление обаче досега не съм имал възможност да пробвам тая теория, просто защото варя в комбина, като другата част от комбината "вярва" че захарта оставала по семките и трябвало да се вари всичко... :verzweifelt: :skeptisch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@ihp :
Благодаря за поздравленията, но метода не е мой, видял съм го и аз тук от форума.
Вече не помня кой му е автора или може би е колективно творчество.
Моята тръба е фи 50, но отчитам че 110 би била по-добър вариант и ето че ти го потвърждаваш !

Същата тръба с дупките мушната в бидон с джибри може да се ползва и за подгряване като в нея се пусне аквариумен нагревател с терморегулатор.
Без нея мушнат небрежно в джибрите изгаря, защото по него се залепват люспи.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
stefannankov написа:
При условие че има чепки бих казал че е добре да се вари без тях. Ако е само зърна и сок - хора и мнения разни, но Барона например (пък и не само той имам доста приятели дето твърдят същото) вари само сок след като пресова сока от гроздето, докато много хора вярват че зърната пускали аромати.
Аз лично съм на мнение че понеже алкохола е разтворител няма какво да се губи ако се пресова добре материала - , като другата част от комбината "вярва" че захарта оставала по семките и трябвало да се вари всичко...

Благодаря- значи без чепки- ОК,
за люспите и семките ще преценя- ако има място, ако не ги изстисквам колкото мога и ги изхвърлям щом не е категорично да се варят,
едва ли досега след месец киснене да не са си дали ароматите- все пак това не е варене на чай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 12:46 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
За пър ви пък тази година изпробвах метода на victorvt. Балгодарен съм му, че сподели с нас. Елегантно, леко... Тръба ПВЦ 110 мм, дължина един метър, надупчена с бургия 3 мм в участък около 45 см (постигнах го за около 30 минути при разстояние между дупките 5 мм), затворена от долния край след загряване с пистолет за горещ въздух.

Не се ли запушват дупките по някое време и как ги чистиш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
ZMeyGorianin написа:
Цитат:
За пър ви пък тази година изпробвах метода на victorvt. Балгодарен съм му, че сподели с нас. Елегантно, леко... Тръба ПВЦ 110 мм, дължина един метър, надупчена с бургия 3 мм в участък около 45 см (постигнах го за около 30 минути при разстояние между дупките 5 мм), затворена от долния край след загряване с пистолет за горещ въздух.

Не се ли запушват дупките по някое време и как ги чистиш?

Не стигнах до сериозно запушване, поради голямата площ с дупки виното нахлу много бързо в тръбата. Понеже имах съмнение в първия момент за запушване завъртях няколко пъти тръбата по оста. След изваждането й действително имаш заклещени семки в дупките, но това бяха 8-10 дупки. Не споменах в предишния си пост, че най-долните 15 см от тръбата остават ненадупчени (семките основоно са утаени на дъното), след това около 45 см са с дупки. Другият вариант е да се направят прорези в тръбата с ножовка и то под диагонал, прорези от четирите страни през 3-4 см. Но това става много по бавно от дупченето с бургия.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима