Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Моите дрожди нещо се изкалпазаниха. :megagrin: 21 дена от както съм заложил материала. Захарност 2. Вкус на газирано вино. Алкохол 12. Температура в бидоните 22-23 градуса. Още ври. Не така силно, но ври. И шапка си има даже. Дал съм им срок още една седмица за да приключат работата. Не са ли готови ще им режа премиалните. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Съвсем в реда на нещата се движат дрождите ти. Сега част от тях измират поради недостатъчната храна и високия алкохолен градус. Ако можеш да вдигнеш температурата за 2 дена в неделя ще можеш да вариш..., но и за другата седмица да остане варенето няма да е проблем. Остава да се похвалиш каква и колко ракийца си сварил...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2013, 23:10
Мнения: 8
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
Жоро написа:
А необходимо ли е първо третиране със серниста киселина за да се убият дивите дрожди и след това да се сложат тези. Ако трябва след колко време да сложа "питомните"?

Може, но не е задължително, те дивите дрожди сами ще си умрат при повишаване на алкохолния градус на материала....

Третирането е задължително!Ако искаш процес бърз и резултатен.
Дивите дрожди имат способността да се размножават изключително бързо,като по този начин потискат развитието на тези дрожди които ни трябват ,а именно тези с висок толеранс към алкохола...

Точно поради тази причина има постоянно въпроси със спряла ферментация-после дори и да добавяш културни дрожди ферментацията се възбужда трудно и бавно...

По тези причина се третира със серниста и се прави посявка на културни дрожди...разпространена е и практиката да се прави стартер-идеята е да се внесе в мъстта по голямо количество активирани дрожди и така се постига старт в целия обем.
След сулфитирането на мъстта дрождите се внасят два часа по-късно,все пак те имат и по-голям толеранс и към сулфита така,че няма да загинат.
Освен това обикновено си пише и на упътването след колко време се внасят тъй като щамове много...

Това важи ли ако от гроздето правим само ракия без да точим вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
То с линк явно само не става...
Препоръчва се да се спазва технологията и в тоя случай защото така имаш най-чиста ферментация, съответно вадиш повече алкохол и с по-добър вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2013, 23:10
Мнения: 8
stefannankov написа:
То с линк явно само не става...
Препоръчва се да се спазва технологията и в тоя случай защото така имаш най-чиста ферментация, съответно вадиш повече алкохол и с по-добър вкус.

Значи да разбирам че се сулфитира и се добавят дрожди?Сега щеобясня какво направих аз и ще помоля където съм сгрешил или пропуснал нещо да ме поправят знаещите:).Смачках първо 1 чувал към 25кг памид плюс 2-3 кг унгар от двора(захарност 24-25).След 2 дена добавих още толко памид и 50кг каберне(също 24 захарност общо).Гроздето е без чепки.Първото грозде ферментираше и имаше остра задушлива миризма че чак помислих че се вкисва(досега не знаех или по-точно не съм обръщал внимание как меришат джибрите:)Имаше и малко мушички в първото грозде ,което незнам дали е добре но след като добавих другото не се появиха повече.Незнаех дали ще правя вино или ракия и затова претаквах сутрин и вечер по една кофа.Следоколо две седмици в бидонаспря да шуми и балбукаше от време на време.Шапката отгоре беше поизтъняла но не падаха джибрите на дъното.През няколко дена се вдигаха и като замеря показваха 11 алкохол.И така продължи още около 2 седмици и накрая за един ден всичко беше на дъното и бидона замина на казана като добавих 1 пакетче сода преди да ги изсипя.Отделих 1 литър в началото и спрях на 30 градуса.Получих 18 литра на 45 градуса които преварих като пак отделих половин литър в началото и спрях на 45 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ами действал си по дедовата технология от памтивека. Ако действително е било с такава захарност има някаква вероятност да не се е разградила всичката захар, но повече притеснително е тази която се е разградила в какво се е разградила.
Това което си направил с преварката - добре, вероятно е чиста ракията, но ако си беше спазвал технология метиловия алкохол щеше да е в пренебрежими количества още при първата варка и така гроздовият ти материал щеше да мирише повече на грозде, защото нямаше да има нужда да се преваря.
ИНаче какво е трябвало да направиш - сулфитираш първото количество с м/у 6 и 12 гр.КМБС на 100 л. или с между 0,5 до 1 мл. серниста на литър каша. Изчакваш 3-4 часа, като междувременно рехидратираш и подготвяш стартер от дрожди, които слагаш накрая на тези 3-4 часа. След това втория материал след мачкането пак сулфитиране, но отделно от другия материал, държиш го така повече време - 5-6 часа и го добавяш към материала в който има дрожди. При второто добавяне няма нужда да се слагат допълнително дрожди защото в първия вече са се размножили достатъчно. След това бъркане и претакване да не прегрее шапката, материала да е на постоянна температура между 18 и 30 гр. и като падне материала вариш със слагане на сода задължително.
Трябва да си направиш една проба с еднакъв материал като количество и захарност - на едното по технология, другия по дедовия начин да видиш че този дето е сулфитиран и с дрожди ще изкараш повече и по-хубав алкохол иначе е безсмислено да те убеждавам...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2013, 23:10
Мнения: 8
stefannankov написа:
Ами действал си по дедовата технология от памтивека. Ако действително е било с такава захарност има някаква вероятност да не се е разградила всичката захар, но повече притеснително е тази която се е разградила в какво се е разградила.
Това което си направил с преварката - добре, вероятно е чиста ракията, но ако си беше спазвал технология метиловия алкохол щеше да е в пренебрежими количества още при първата варка и така гроздовият ти материал щеше да мирише повече на грозде, защото нямаше да има нужда да се преваря.
ИНаче какво е трябвало да направиш - сулфитираш първото количество с м/у 6 и 12 гр.КМБС на 100 л. или с между 0,5 до 1 мл. серниста на литър каша. Изчакваш 3-4 часа, като междувременно рехидратираш и подготвяш стартер от дрожди, които слагаш накрая на тези 3-4 часа. След това втория материал след мачкането пак сулфитиране, но отделно от другия материал, държиш го така повече време - 5-6 часа и го добавяш към материала в който има дрожди. При второто добавяне няма нужда да се слагат допълнително дрожди защото в първия вече са се размножили достатъчно. След това бъркане и претакване да не прегрее шапката, материала да е на постоянна температура между 18 и 30 гр. и като падне материала вариш със слагане на сода задължително.
Трябва да си направиш една проба с еднакъв материал като количество и захарност - на едното по технология, другия по дедовия начин да видиш че този дето е сулфитиран и с дрожди ще изкараш повече и по-хубав алкохол иначе е безсмислено да те убеждавам...

Перфектен отговор.Точно това исках да знам дали да се сулфитира или не.Обяснил си перфектно,стъпка по стъпка за което благодаря.И да добавя че ракията има доста богат аромат на букет.Дано да е останала чиста.Аз не съм пияч по принцип и понякога от стотина грама ме боли глава а сега от сто грама даже не се замаявам.Незнам какво означава това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Здравейте!
Ще помоля за съвет.
При варене на джибрите от гроздето заедно със вино от миналата година и малко патоки , ракията от казана ми текна леко жълтакава , без да съм слагал какъвто и да е оцветител в джибрите.
Тоя от казана ме шашка , че е от препарата с който съм пръскал гроздето и , че не му бил минал карантинния период.Гроздето принципно съм го пръскал със Шавит и Омит само че от последното пръскане до самото бране са минали около 40 дни.
Сега се шашкам от какво се е получило това оцветяване и изобщо ще става ли за пиене тая ракия?
Дойде дори и собственика на казана и каза, че няма проблем да се пие просто и той е на мнение , че жълтакавия цвят е от препарата с който съм пръскал.
Та , може ли наистина да се пие тая ракия и при всичко ми е много интересно от къде се оцвети това чудо така?
При подготовка на джибрите съм ползвал дрожди , сложил съм захар и 5 буркана рапичен мед.
:? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Бих казал, не чиста хигиена на казана,за това ти е наговорил тези глупости казанджията. :wallbash:
Превари си ракията заедно с патоките на друг казан и всичко ще е наред..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Казанът с медна серпентина ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Kiril8305 написа:
Тоя от казана ме шашка , че е от препарата с който съм пръскал гроздето и , че не му бил минал карантинния период

Е как ги измислят тези глупости...разкиснати мозъци.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Да, казана е със медна серпентина.
Не зная от къде ги мислят , ама е достатъчно да ошашкат човек.
Доклкото разбирам съвета ви е да не я пия в това състояние , а да я преваря така ли да ви разбирам?
Благодрая ви за съветитие - :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Да, това за препаратите е дрън-дрън. Възможно е охладителят да е замърсил ракията, особено ако са варили някакъв бълвоч преди теб и серпентината не е почистена. Или ако си бил пръв, а серпентината е била окислена.
Иначе оцветяване може да стане само при прекалено силен огън - ако мине пяна през цялата система. Преварявай, да си спокоен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
бай Танас написа:
Да, това за препаратите е дрън-дрън. Възможно е охладителят да е замърсил ракията, особено ако са варили някакъв бълвоч преди теб и серпентината не е почистена. Или ако си бил пръв, а серпентината е била окислена.
Иначе оцветяване може да стане само при прекалено силен огън - ако мине пяна през цялата система. Преварявай, да си спокоен.

Добре.
Благодаря още веднъж на всички за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Вчера бях на село да си подготвя гроздовия материал за казана. Да изцедя течността от люспи и останали чепки. Използвах рибарска мрежа която слагах в една голяма тенджера. Сипвах материала. После вързвах диагоналните краища. Нахлузвах вързопа на един сап от коса и започвах да усуквам и да мачкам с ръце. Резултата е много добър, но за догодина... ПРЕСА. Да ли ще я правя или ще купувам от магазин не съм решил още. Цялата тази операция освен да не варя чепки и люспи, я направих и за икономии. Да варя само един казан. Събра се около 300 литра течност. Всички казани в село са 250 литрови. Голям късмет. Тези 300 л. ги събрах от 230 кг димят и 30 кг захар разтворена в 90 л вода. Работата е ясна. 250 литра в селския казан. Останалите в казанчето на един приятел и после преварка заедно с миналогодишни патоки и една объркана ракия (много разредена). При преварката (пак в селския аламбик) смятам да изхвърля 1%, че и по-вече първак, да събирам до 48-50 гр измерена със спиртомер с термометър и съпоставка с таблица. Останалото за догодина. Ако бъркам нещо с преварката, кажете.
П. П. Преди да започна изцеждането от любопитство бръкнах с една чаша леко от горе. Извадих едно почти избистрено вино. Доста се изкуших дали да не напълня един литър за обяд (че жената бе умирисала двора на печени наденички), но вкусът на бяло вино седяло месец и кусур в джибрите не ми хареса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима