Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Следващия път да пробваш с един голям рабичен чувал от пазара - продават ги безконечни по левче са и ще стане още по-лесно, връзваш отдолу на възел а отгоре само си пълниш, накрая сгъваш надве - натри, един крак с гумен ботуш и излиза сухо като таблетка, да не говорим че с едно такова чувалче изсипваш и прецеждаш 50-60 литра на един път. Ама вие не - рибарска мрежа... А за пресата - ако няма да правиш вино и ще я ползваш един път годишно за да изцедиш една ракия ...освен ако не ти падне отнякъде за 15-20 лв не знам дали си струва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 20:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 475
Местожителство: Варна
Както обещах да докладвам и крайния резултат: От тези 300 л. в казана не влязоха само 20. Или казана е по-голям от 250 л, или аз нещо не съм сметнал литрите. След като отделих първите 3 литра, събрах около 48 литра докъм 48-50 гр (не се занимавах много с градусите, защото всичко ще се преварява), и още 11 л. не знам до колко гр. След това хвърлих още едно дърво в огъня, сложих един гюм къде 30 л под чучура и врътнахме ключа на казана. След 4 дни, когато отидох да правя преварка този гюм беше пълен почти до горе. Всичката ракия която налях в каза бе 120 л. на 40 гр алкохол. Разредихме с вода до към 20-25 гр. В 0930 часа запалих огъня. Казана беше сдуден. Потече в 1115. Отделих 1 л. и започнах да събирам. Казанджията каза, че трябва да изкарам 80 л ракия докато падне на 40 гр. Изкарах 75 до 48 гр. Ракията се мереше със спиртомер с термометър и показанията се коригираха по таблица. От там за 20 л. падна едва ли не до 0. Това стана в 1700 часа. Когато се прибрах изсипах всичко в един голям 120 л. бидон. Замерването на общото количество показа над 60 гр (спиртомера е разграфен до 60, като видях до къде потъна и през какво разстояние са чертичките би трябвало да е към 63 гр) при 11 гр температура. Според таблицата това се равнява на 66 гр. Сипах вътре 1 кг стафиди и дадох инструкция на баща ми да разбърква всеки ден. След като се появи осезаем аромат на грозде, ще последва отлежаване в 30 л. ново дъбово буре обгорено за ракия според производителя, разреждане до 45 гр и изпиване. Това е за тази година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Жоро написа:
Както обещах да докладвам и крайния резултат: От тези 300 л. в казана не влязоха само 20. Или казана е по-голям от 250 л, или аз нещо не съм сметнал литрите. След като отделих първите 3 литра, събрах около 48 литра докъм 48-50 гр (не се занимавах много с градусите, защото всичко ще се преварява), и още 11 л. не знам до колко гр. След това хвърлих още едно дърво в огъня, сложих един гюм къде 30 л под чучура и врътнахме ключа на казана. След 4 дни, когато отидох да правя преварка този гюм беше пълен почти до горе. Всичката ракия която налях в каза бе 120 л. на 40 гр алкохол. Разредихме с вода до към 20-25 гр. В 0930 часа запалих огъня. Казана беше сдуден. Потече в 1115. Отделих 1 л. и започнах да събирам. Казанджията каза, че трябва да изкарам 80 л ракия докато падне на 40 гр. Изкарах 75 до 48 гр. Ракията се мереше със спиртомер с термометър и показанията се коригираха по таблица. От там за 20 л. падна едва ли не до 0. Това стана в 1700 часа. Когато се прибрах изсипах всичко в един голям 120 л. бидон. Замерването на общото количество показа над 60 гр (спиртомера е разграфен до 60, като видях до къде потъна и през какво разстояние са чертичките би трябвало да е към 63 гр) при 11 гр температура. Според таблицата това се равнява на 66 гр. Сипах вътре 1 кг стафиди и дадох инструкция на баща ми да разбърква всеки ден. След като се появи осезаем аромат на грозде, ще последва отлежаване в 30 л. ново дъбово буре обгорено за ракия според производителя, разреждане до 45 гр и изпиване. Това е за тази година.


Жоро, важното е крайният резултат да те задоволява. Вероятноще получиш и забележи и похвали. Мненията ще са почти толкова, колкото и вкусовете. Това, че си спрял на 48 грасуса е похвално и ако не си добавил нищо след това - отлично! При други условия, вероятно с по-малко жега и повече време, би получил по-голямо количество. Повтарям и натъртвам - доволен ли си, това е важното. При следавщ опит ще постигвеш по-добри резултати. Пожелавам ти го! Учим се с времето... съвършенни... мисля че са само празните чаши. :lachtot:

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 09:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 475
Местожителство: Варна
ihp написа:
........Това, че си спрял на 48 грасуса е похвално и ако не си добавил нищо след това - отлично!......


Да си призная, исках да спра на 50 гр, но явно около тия градуси падането е главоломно. Предното замерване беше 52 гр. Следващото след десетина минути беше вече 48 гр. Температурата на ракията която изтичаше от охладителя през цялото време на дестилацията се движеше между 15 и 17 гр. Нищо след тези 48 алкохолни гр не е добавяно в общото количество. Допуснах една малка грешка. :datz: Огъня в момента на протичането и малко след това се оказа много силен, но бързо овладях положението чрез хвърляне на вода в огъня, избутването му на зад в огнището и поливане на шапката със студена вода. Действията ми бяха одобрени от казанджията. За пръв път правя преварка, а и той се беше запилял някъде из двора си. От този момент до края всичко протече както трябва. Поне според мен и казанджията. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 22:32 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 475
Местожителство: Варна
Миналата година ферментацията продължи почти месец. Тази година приключи за 15- 17 дни. Всичко направих както съм го описал за миналата година. Аз ли бъркам нещо или времето беше по-топло плюс нагреватели.......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Не си само ти в това положение,днес говорих с един колега той също се оплака от кратка ферментация.При мен също премина сравнително бързо. :?: :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 22:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ама защо се оплаквате от 15 дневна ферментация?-хвалете се!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 13:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 475
Местожителство: Варна
Да споделя още нещо на тая тема. В разговор между познати на кой за колко време му е преврял материала за ракията (говорим за грозде без да е източвано вино) и кой кога ще вари, се сподели и следното мнение: "Не бързайте да варите. Това, че джибрите са паднали и захаромера ви показва 0, не означава, че сте готови за варене. Изчакайте поне 40 дена да мине и тихата ферментация и тогава варете. Ще изкарате по-вече ракия." За мен щом захаромера показва 0, означава, че всякава ферментация е приключила. Защо трябва да чакам 40 дни?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Жоро,
прав си на100%, но при сегашните цени на захарта .99 лв/кг., винаги могат да се изкарат 2 реколти,
да не кажа, че в квартала старо грозде го дава по 60 ст..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 23:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Жоро написа:
Защо трябва да чакам 40 дни?

Така казват в този квартал...в съседния може да е 45 дни....

5_kila написа:
Жоро,
прав си на100%, но при сегашните цени на захарта .99 лв/кг., винаги могат да се изкарат 2 реколти,
да не кажа, че в квартала старо грозде го дава по 60 ст..

Какво искаш да кажеш във връзка с мението на Жоро ,на мен лично не ми е ясно

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
40-45 дена това вече си е готово младо вино божоле
След края на ферментацията /Виномера показва 0% захари/ материала леко нагарча, има не напълно разградени захари. Но не мисля че това оказва влияние върху количеството ракия което се получава.
Ако е за хвалене, тази година виното ми превря за 8 дни /температура на помещението 19*С максимална температура на материала 26*С (3-4ти ден), дрожди/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги, ще използвам темата за един такъв въпрос:
Предлагат ми като си купя грозде направо да дойдат да ми го смелят с машина и да напълня бидоните само със гроздовия сок.Това е ОК за мен, и голямо удобство, като ми спестява всичките предшестващи операции.
Гроздето е Мерло и Каберне, сока ще се изварява само на ракия, вино все още не правя ... а май вече е време и него да го науча :)
Въпроса ми е, трябва ли във сока да има и смляно грозде макар и малко за да тръгне ферментацията, или сока си ферментира нормално сам?
И захарност над 22 прекалено ли е висока за стартиране на ферментацията, трябва ли да го разредя с вода до 22% или да го оставя на 24?
Все още разчитам на дивите дрожди да свършат работата :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 12:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Спокойно може да ферментира само сока...при това със захарност и по-висока от 22%...Дивите дрожди ги остави,ако желаеш по-висок рандеман.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2015, 14:52
Мнения: 4
Местожителство: Ruse
Не се притеснявай, няма да имаш проблем с ферментацията. Искам да те питам къде предлагат тази услуга?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Aз съм от Севлиево колега, човека с бусчето който продава гроздето има мелачка и предлага тази услуга.
Само информативно гроздето е на 0,80ст. за килограм!

A самия сок трябва ли да се бърка при положение че няма шапка която да изсъхва и да вкисва отгоре?
Или може би трябва само и единствено за вкарване на кислород нужен на дрождите за да се размножават ... :?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима