Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Тъй като не знам нищо за направата на уиски, а ми се иска да си направя, ви питам. Как да си направя качествено домашно уиски, за да го остава в някое буренце ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
бърбън зърно малц


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Чета ли чета и пак не разбирам кое след кое се прави... ако някой обясни по-общо как става от начало до край ще съм благодарен. А пък аз после ще разбера кое какво е по-подробно и какво значат 'термините'


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 22:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
И тук е добре да се пусне една тема...step by step

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
1- Осигуряваш си ечемик, който ще малцуваш или направо малц. Ако ще си правиш малц е писано как се прави.
2-Смилаш малца ( ако ще е чисто малцово), ако ще е с добавяне на ечемик смилаш и него.
3-Озахаряваш малца по температурна схема- примерно 30мин на 50градуса, 30мин на 62градуса, 30 мин на 72 градуса. Водата за озахаряване е в сътношение 3:1 или 4:1. След като се озахари, може да прецедиш триците ,а може и да не ги махаш.
4-След изстиване до около 25-30 градуса, се добавят дрожди, най-често мая за хляб в доза примерно едно кубче на 20л течност.
5- За 3-4 дни протича ферментацията
6- Веднага след края и вариш на колона (за уиски се изисква) .
7- Дестилацията е поне двукратна, При първата дестилация се събира всичкия материал до пълно обезалкохоляване на течността, като може да се отдели някакво количество първак. При преварката се гони максимално съдържание на етилов алкохол и се събира до към 50 градуса.
8- Събрания дестилат може да се разреди до около 60-65 градуса и се оставя да отлежи в дъбово буре или с добавка на чипс- средно печен за карамелени тонове и силно печен за наситен цвят и тонове на кафе. Отлежаваш го, колкото си искаш. Като решиш да пиеш разреждаш до 40-42 градуса.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юли 2012, 19:53
Мнения: 6
Ето и един лесен,но по скъп вариант-изпробвано с отличен резултат!
ДОМАШНО МАЛЦОВО УИСКИ

ПРОДУКТИ:
20кг.-малц 20кг.-захар 500гр.-мая за хляб 80гр.-лимонена киселина 80л.-вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Малца се измива и се слага в 200л. бидон.Сипва се 80л.топла вода.Слага се лимонената киселина,но се мери ph-то,за да се развиват добре дрождите,е необходимо то да е между 3.5-5.5.
Разтваря се захарта.Трябва тя да е 20%,затова е възможно да се долее още вода освен 80-те литра.Така получената смес се оставя да изтине до 25 градуса.
В малка кофичка с хладка вода се разтваря маята.Слага се последна.
Бидона се покрива с найлон и се вързва с ластични въжета,за да се получи херметична среда.В центъра на найлона се прави отвор и с помоща на тиксо се закрепва тънък маркуч.Другия край се потапя в шише с вода.Целта е да се спре притока на кислород и същевременно да се освобождава образувалия се в бидона въглероден диоксид.
Ферментацията превършва след 3-4дни,но се дестилира на десетия ден.Вари се само течноста.Тя трябва да има вкус на леко вкиснато вино и понеже зърното е набъбнало е останала само 70литра.
При дестилацията се получава:300мл.-метанол-който се хвърля 8л.-етанол-65градуса 8-л.-пропанол-45градуса
Общо 16л.-55гр. Или 20л.-43гр.
Същия малц се използва за зареждане на втора доза,като се слагат същите продукти.
При второто зареждане трябва да се получат същите резултати.
Следва най-важния етап:Получения от двете дестилации алкохол се смесва и се налива в 30л.дъбово буре.
Не се разрежда!Градуса трябва да е 55гр. за да може спирта да извлече танините от дървото.Останалите 2 литра се използват за доливане.Те стигат за около 3 месеца,след това се долива с дейонизирана вода и така постепенно се разрежда.Крайния градус трябва да е 40-43. В ново буре трябва да стои около 6 месеца,но периодично се проверява и дегустира и при постигнат цвят,мирис и аромат се налива в стъклени бутилки където процеса на стареене приключва.
НАЗДРАВЕ!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Колега Плант, моля да ме извиниш ама тази рецепта е голямо разхищение на материал. Не че няма да стане приличен алкохолец, но с този малц и още трийсетина килца някакво зърно, ще се получи два пъти повече алкохол, без да ползваш грам захар. Е вярно че така е доста по-лесно, но я няма тръпката от озахаряването( то пък една тръпка, досега се занимавах с това и останах без крака) :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 20:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
и Въобще няма нужда от малца в случая със захарта...вместо малц може да се ползва чакъл.
И грам на литър лимонена киселина...малко ще дойде ниско РН-то

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 20:59 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
"Копи-пейст".....Новорегистрираната църква приема за свещени командите CTRL+C и CTRL+V (копиране и поставяне) и приема, че да копираш и да споделяш информация, е "най-доброто и най-красивото нещо" на този свят. Регистрацията не е станала лесно, защото вярващите е трябвало да опишат формата на молитва и медитация.
Пс Не че аз не "копнах" сега де. :megagrin:

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Колега aenor,домашно уиски се прави и лесно и трудно :megagrin: .Вариант 1:Намираш си зърнен спирт,разреждаш го на около 70% и го слагаш да отлежава в добре обгорено дъбово буре(по-голямо буре=по-дълго отлежаване =по-добро уиски).
Вариант 2:Преварка на домашна ракия и Вариант1.
Вариант 3:Домашна ракия и Вариант1
Вариант 4:Правиш си малц(има писано във форума)озахаряваш,ферментираш, дестилираш(колона).Не се използва захар.Аз лично не бих се захванал!!!
Вариант 5:Захар,вода,активатор за ферментация,дрожди.Можеш да слагаш ечемик,царевица,чакъл,мозайка,табуретки(но по добре недей).
Друг е въпроса дали полученото по Варианти 2 и 3 може да се нарече уиски,но нищо не ти пречи да опиташ-ти ще си го пиеш,ти ще си го дегустираш по време на отлежаването и сам ще решиш колко да отлежава и кога ще си го пиеш :prost: !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Абе правенето на малц е малко трудоемка работа. Не са много колегите дето се занимават с това, а напоследък и на тях им дойде ''байгън''. За това пък вече и в БГ може да намери човек да си закупи малц и да си направи собствен бленд уиски: http://beer-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=1_3


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Извинете но нещо ме стряска в описанията на Плант:
Цитат:
При дестилацията се получава:300мл.-метанол-който се хвърля 8л.-етанол-65градуса 8-л.-пропанол-45градуса
Общо 16л.-55гр. Или 20л.-43гр.

( 8-л.-пропанол-45градуса)-Ако е истина не бива да се пие такова нещо :? .
Предполагам че е сбъркано името на етанола,ако се добива в такива количества пропанол то не е необходим органичен синтез.
Иначе може да се използва рецептата на "Чичо Джеси" която е за царевично уиски,пробвал съм я и работи.
Цитат:
На чичо ти Джеси мързеливата рецепта за цаервично уиски
съставки:
18.75 л чиста водица
3.1752 kg натрушена царевица
3.1752 kg бяла захар
1 ч.л. дрожди (мая)
Чичо Джеси :lol: казва така:
ПЪРВА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Смесваш всичко по написаният ред. Бъркаш. Оставяш за 3-4 дни да преври.
ПЪРВО ВАРЕНЕ!
Вариш само бистрото на материала.
ВТОРА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Заливаш пращината в бидона с 11.25 л вода да не измрът дрождите. След като свариш "уискито" бъркаш от казана материалът който си сварил и вземаш 3.75 мл (25 % от матриала който си налял )и го наливаш в бидона при пращината + 3.1752 kg бяла захар за повторна ферментация.
ВТОРО ВАРЕНЕ!
Пак след 3-4 дни вариш.


Значи хамериканосите (тука изтървах спатиите) събират от 80% до 70 % другото го мятат за преварка. тва ше рече от 40 до 35 градуса,ако не бъркам естествено..
Аз си мисля тая рецепта да я изпробвам и като приложа традиционното българско ракиеизваряване. Махам първият половин литър после до 30 градуса събирам. Смесвам всичко и айде пак в казана за двойна дестилация. После дъбовият чипс и поздраве на чичо Джеси, че е такъв мързел :lol:


:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ето какво правят големите заводи за уиски, а и ракия от зърнен спирт.
Количеството е приравнено за домашни условия.

Ензимен комплекс за преработка на зърно и едновременна ферментация (процес SSF).
Съдържанието от 40 мл. е достатъчно за около 20-25 кг. ечемик,пшеница, ръж.
За царевица - за не повече от 20 кг. (препоръчва се почти двойна доза, но и с тази ще преработи до 20 кг. за малко по-дълго време)

Употреба :
1. Смилане на зърното на много дребно.
2. Размесване на смляното зърно с вода при следните температури : ечемик и пшеница -около 56 гр., царевица - около 62-65 гр. Съотношението зърно вода да е 1:3 (25кг. зърно с 75л. вода)
3. Задържане така 1-2 часа.
4. Охлаждане до 32-35 гр.
5. Внасяне на ензима с добро разбъркване.
6.Веднага или след час - внасяне на дрождите за ферментация + активатор (препоръчителен, но не задължителен)
7. Контрол над температурата по време на ферментацията - да се държи максимално близо до 32 гр. или поне 28.

Ферментацията протича за около 48-72 часа при постоянно бъркане на шапката доколкото е възможно. Веднага след това се прави дестилацията. Всяко забавяне на дестилацията след 72 часа води до опасност от вкисване и намален рандеман на алкохол.
Ензимен комплекс
Stargen 002 - 40мл.
9.00лв.
Нали се сещате че 9 лева не са 18 кила захар.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Рецептата на MONI BARONA изглежда лесна като "ори-мели-яж" :) .Тук не са отчетени техническите средства за производството като цена ,а те са в повече отколкото рецепта със захар.Освен това труд-всеки си цени своя по собствени критерии.Около 4 денонощия ще трае всичко със изваряването това са 12 осем часови смени сложи ги по 15 лева на смяна получава се 180 лева .
Освен това доставка на дрождите е най малко 5-6 по куриерите.
Тежка работа е това със зърното не за човек който ходи на работа,а и за малки количества не си струва не е рентабилно но както е казано "кеф цена няма" :) .
:prost: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мони е цитирал написаното от мен за един особен ензимен комплекс, който доставих лятото от Полша.
По принцип е за биоетанол, но поляците си го ползват за алкохол.
Няколко човека го пробваха, включително и аз. Най-добри резултати постигна колегата Лимонад :) (забравих му оригиналното име)

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=1528&start=45

Питайте го него и за вкуса, как е що е.

Аз за себе си знам къде сбърках и като ми поостане време ще пробвам пак и ще пиша.
Теоретично от 20 кг. жито трябва да може да се извади 7л спирт грубо казано.

Цената се смята лесно - 9 лв. ензим, 5 лв. куриер, 10лв. зърно (ако е по 50ст. килото) = 14-15 л. питеен алкохол на 40%
24лв/14л. -> 1л. струва 1.70лв.

Дрожди , активатор, казан, труд и други "екстри" не смятам, защото те си вървят и за други видове суровини.
Аз бих тествал пак с жито, ензим, хлебна мая и ако имам активатор, ако не - здраве.
Бих държал температурата под 30гр. че иначе много смърди. Да кажем 25, само не знам ензимът до колко минимално действа.
Напомням само че този ензим е комплексен - едновременно разгражда нишестето и в същото време върви ферментацията.
Няма майшуване, само размесване на 56 гр. , охлаждане до 25, внасяне на ензима и дрождите и чакане 3 дена.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима