Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 18:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2011, 09:33
Мнения: 7
Местожителство: Ямбол
:datz: Здравейте,имам старо вино бутилирано в бутилки по 1л.Искам да го сваря на ракия.Дали да го изсипя в джибрите и така да го сваря или има друг начин.

_________________
Наздраве и успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Направо вари,но,ако е малко е нерентабилно да палиш казана, изчакваш и го сипваш заедно с готов материал(ако имаш) или най-добре сипваш виното при преварка на ракия.Виното е ферментирал материал готов за изваряване и от него се получава една от най-добрите ракии и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
lukas51 написа:
.Виното е ферментирал материал готов за изваряване и от него се получава една от най-добрите ракии и т.н.

Само при условие, че виното е добро.От вкиснати и болни вина се получава... :furz:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:39 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Сложи 1,2 (2 ако е много кисело) пакетчета сода за хляб на 150 литра материал от такова вино. Иначе ракията ще е кисела.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2011, 09:33
Мнения: 7
Местожителство: Ямбол
:prost: Благодаря на всички за моменталния отговор.Имам готов материал и ще варя направо.А самото вино не е кисело много,просто от самото стоене в не добре затворени бутилки от горе има една черна ципа.Ще пиша какво ще излезе.

_________________
Наздраве и успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2013, 12:57 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Изтървах 50 литра бяло вино което се вкисна , тотално. А уж всичко бе нормално... Ще стане ли ракия или през пролетта да сея повече марули и краставици - оцет поне ще има ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2013, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Бай Драган написа:
Изтървах 50 литра бяло вино което се вкисна , тотално. А уж всичко бе нормално... Ще стане ли ракия или през пролетта да сея повече марули и краставици - оцет поне ще има ?

Премери киселинноста ,преди да предприемеш нещо,ако е с висока киселинност може да опиташ да откиселиш и тогава да вариш,също и преварка.По добър вариант,отколкото да сложиш сода....пак зависи от киселинноста.Качеството на дестилата ще е под съмнение,но можеш да опиташ и да споделиш


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Привет,колеги направих второ вино с идеята да го варя за ракия но неиска да преври.Есента набрах около 100 кг. грозде не съм му дослагвал вода и захар и беше (свърши бързо) хубаво вино.Преди 30 дни му сложих около 60 литра вода и захарноста му я направих 23 започна да ферментира но повече от 15 дена стои на 15 захарност,джибрите не бяха сухи.Каква е причината,дали да не му сложа кубче мая или да взема дрожди или да изчакам още?Притеснявам се да не объркам нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
пиявсичко написа:
Привет,колеги направих второ вино с идеята да го варя за ракия но неиска да преври.Есента набрах около 100 кг. грозде не съм му дослагвал вода и захар и беше (свърши бързо) хубаво вино.Преди 30 дни му сложих около 60 литра вода и захарноста му я направих 23 започна да ферментира но повече от 15 дена стои на 15 захарност,джибрите не бяха сухи.Каква е причината,дали да не му сложа кубче мая или да взема дрожди или да изчакам още?Притеснявам се да не объркам нещо.

В джибрите е имало алкохол, при ферментацията се е образувал още алкохол които е утрепал дрождите. Имал съм същия проблем, реших го с помощта на уважаван от мен съфорумник;
добави 5 литра хладка вода /25гр./ в материала,
и ако ти се дават пари вземи си дрожди за трудна ферментация + активатор.... Успех..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ама първо вземи дрождите и активатора и тогава действай с водата, че докато се върнеш, ще е изстинала :D
MONI BARONA е прав, целта е хем да разредиш малко алкохола, хем да позагрееш материала.
Много е важно да рехидратираш дрождите. Най-лесно става в слаб захарен сироп, примерно 5-7 %. Температура 33-35*C, не повече, да не ги ощавиш :megagrin: Сипваш дрождите внимателно на повърхността без да бъркаш, не гледай какво пише на упътването! След известно време ще шупнат. Тогава си подготви и материала. Сипи водата и разбъркай. Премери температурата. Закваската трябва постепенно да се охлади до същата температура и тогава можеш да я внесеш в материала. (За начална ферментация бих препоръчал да адаптираш дрождите с малко разредена и затоплена мъст, ама за прекъснала не смея). Дрождите не обичат резки промени! И по същия начин, внимателно сипи рехидратираните дрожди на повърхността на материала, без да бъркаш. Дай им възможност да се адаптират и размножат. Размножаването е аеробен процес, за разлика от ферментацията. Като видиш че има живот, тогава вече бъркай или претакай. Може да е след ден, след два, трудно се възстановява прекъснала ферментация. Като тръгне, добави и активатора, за да си сигурен, че ще завърши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 22:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
На дрождите за трудна ферментация пише какво да се прави...няма нужда да се разрежда,тези дрожди държат на 16-18% алкохол.Активатора също има инструкции.
С разреждането създаваш среда за оцетно киселите бактерии.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
В джибрите сигурно е имало още много вино /не са били сухи/. За да спре ферментацията при сегашните температури, се предполага, че алкохола е много, а дрождите са слаби. Дано да не е тръгнало в друга посока...
Относно упътването. Пише да ги бъркаш 20 мин. Пише, че след 10 мин можеш да ги вложиш. Пише, че разлика в температурата от 10*C не е проблем. Пробвал съм и не ми се е получавало. А с "повърхностния" метод не съм имал проблеми. И правя точно обратното. Не бъркам. Изчаквам ако трябва и 2 часа, докато хубаво шупне. Изравнявам температурата. Е, на своя отговорност. Който иска да пробва двата начина и да види как му се получава по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Благодаря за съветите.Не е имало вино в джибрите, под " не са били сухи " имам предвид буквално исъхнали.А дали има висок процент алкохол в тях,предполагам да,както писах несъм доливал вода със захар за да направя количество.Смятам да взаймствам от начините на всички ви.Няма да сипвам хладък захарен сироп,ще сложа дрождите но няма и да бъркам.Ще изчакам нпколко час и като шукне ще сложа активатора.Не съм се сещал да меря тенпературата на материяла но мисля че не е много ниска защото умишленно държа вратата на стайчката (не е мазе)през деня отворена зада се топли бурето,даже привечер и пече слънце в нея.Задължително ще пиша за резултата. :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 09:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Активатора всъщност е храна за дрождите...така, че го слагай преди тях.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2013, 13:15 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Бялото вино го оставих за оцет - 30 литра. За друго не става.
Джибрите + около 50 литра друго вино също с достатъчно кисел вкус сварих с 2 пакетчета сода бикарбонат. Ракията/20 л/ нямаше кисел вкус , но миришеше доста на буре.
Преварих я с билката "кадънска кълка" и се получи чудна ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима