Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Колеги пролетта писах в тази тема,проблемът беше че не превира второто вино.Обяснихте ми че причината е във високото съдържание на алкохол в джибрите и мисля че бяхте прави.Купувах дрожди и активатор, процедирах с тях както ме посъветвахте но така и не превря.След слагането на дрождите започна ферментация но пак спря на около 7 захарни градуса и така и остана цяло лято.Не ми се даваха пак пари за дрожди и изхвърлих матеряла.Моля за съвет как да избегна повторението на този проблем.И тази година направих виното само от грозде без да доливам захарен сироп, днес източих виното от майката и се чудя дали да не сипя чиста вода?Хем да не се притеснявам че ще исъхнат джибрите хем да намаля съдържанието на алкохол зада не се повтори ситуацията от тази пролет. Това правилно ли е или с наливането на водата мога да предизвикам кисела ферментация или да се размият джибрите и да стане "жаборняк"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
На първа страница е писано,какво ще стане,ако разредиш материала,в твоя случай,ако долееш вода.Ще развиеш среда за оцетните бактерии.
Предполагам,дрожди пак не си сложил,а да разчиташ на дивите в случая е абсолютно наивно....резултата ще е същият като миналата година.
За протичане на една контролирана ферментация,трябва да имаш налице подходяща температура и култивирани дрожди.Ти нямаш нито едното,нито другото... Поне не си го казал...та в твоя случай,....
Сложи захарен сироп 1/4,направи стартер,след като тръгнат дрождите,изсипи в материала и бъркай 2-3 дни по 2-3 пъти на ден.Ако темп в помещението е ниска,вземи дрожди работещи при ниска темп.
Няма нужда да взимаш за спряла ферментация,защото ти нямаш такава


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Задължително дрожди на второто вино за ракия и обезателно ще ферментира,
това е без въпроси- изпълняваш както в казармата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2013, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Благодаря за отговорите, но аз не обясних точно и ви подведох.Идеята ми беше да сипя малко вода зада разредя алкохола и напролет да правя второ вино, не сега и то само от вода.Бяха около 150 кг. грозде и на джибрата от него да сложа 10-15 л. вода.Сега осъзнавам че идеята ми е меко казано глупава.Почти съм сигурен че ако сега опитам да направя второ вино начинанието е обречено на провал още в самото начало.Разбирасе без дрожди няма как но при мен е много студено и накрая ще съм хвърлил пари на вятъра за дрожди и захар.Миналата година сложих дрожди и съответно активатор за трудна ферментация Actiflore BO213 както ме посъветвахте тук,и както обясних нестана.Та от тук ми дойде идеята да разредя алкохола в джибрите. Засега мисля да не предприемам нищо пък напролет ще видим как ще се процедира.Весели празници! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2013, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
До колкото разбирам искаш да запазиш джибрите за пролетта и тогава да направиш "второ вино".
По тоя въпрос има писано и си спомням че препоръчваха да се уплътнят (да се претъпчат) ,леко посипване с калиев метабисулфит, поставяне на полиетиленово фолио (найлон по народно) и засипване с пясък.
Така се изолира от окислителни процеси и когато му дойде времето по познатия начин ферментация.
Това че е студено е добре за консервацията.
Недоумявам как не си смъкнал захарността цяло лято защо си чакал да бе изварил и винасата обратно при джибрите.
Ако искате да преври второто по бързо то работете с по нисък захарен процент под 20%.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2013, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Колега cavxan изках по скоро да разредя алкохола в джибрите но и да ги запазя разбирасе. А за предното "второ вино" което изхвърлих, всъщност незнаех какво да го правя.Пробвах с един казан но тръгна на 30 градуса и реших че не си заслужава да хабя огъня.От това което си написал да разбирам ли че е можло да го изваря пък колкото пусне и след това течноста която е останала(това ли наричаш винаса,не познавам тази дума) обратно при джибрите, дрожди и ако е останала захар в джибрите да ферментира. Както писах не изкаше да заври, купих дрожди тръгна но на 7 зах. гр. спря от отва което съм чел тук разбрах ще при това положение и да разреждам с вода файда няма.Захарта не се е превърнала в алкохол.Страхувам се да не се получи и тази пролет същото и затова пиша тук.Благодаря и за съвета за захарният градус при "къпането" на джибрите.Може ли и това да е част от проблемът с които се сблъсках пролетта, бях направил зхарноста около 23-24, както за първо вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима