Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 12:28 
Offline

Регистриран на: 11 Дек 2007, 11:02
Мнения: 5
Хора помагайте!
Ябълки 600 кг.нарязани на ситно,захар 70 кг.1 към 4
Вече 45-и ден джибрата не става за варене на ракия.
Захаромера показва 5% така е от 20 дни,газировката почти е няма.
Благодаря предварително на всички които ми помогнат с идеи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
gombo написа:
Хора помагайте!
Ябълки 600 кг.нарязани на ситно,захар 70 кг.1 към 4
Вече 45-и ден джибрата не става за варене на ракия.
Захаромера показва 5% така е от 20 дни,газировката почти е няма.
Благодаря предварително на всички които ми помогнат с идеи.

Дай повече информация;например...
Температура на помещението?
Сладни ли, има кисела жилка материала?
Имали 'шапка' или всичко е паднало на дъното?
Стария номер със запалена клечка кибрит, гори ли?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 13:31 
Offline

Регистриран на: 11 Дек 2007, 11:02
Мнения: 5
Температура на помещението? от -4-5 през нощта до 5-6 през деня.
Сладни ли, има кисела жилка материала? - има кисела жилка.
Имали 'шапка' или всичко е паднало на дъното? -'шапка' има.
Стария номер със запалена клечка кибрит, гори ли? - запалена клечка не гори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Братко,при тази температура- няма начин.Ако няма поне плюс 12-15,ще чакаш пролетта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
На първо време премести или затопли помещението,после затопли джибрата;като поставиш в нея туби/от минерална вода/ с топла вода.
Ако не тръгне ферментация, поръчай си дрожди за трудна ферментация и активатор,
примерно от тук; http://vinarko.com/magazin и следвай указанията от сита, Успех.
Пс. и не е лошо след тръгването на ферментацията да сложиш воден клапан; до нейното окончателно завършване.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За 3,5кгзахар не си заслужава играчката да топлиш,дрождиш и т.н....
Заминавай на казана без да мислиш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
За 3,5кгзахар не си заслужава играчката да топлиш,дрождиш и т.н....
Заминавай на казана без да мислиш.

И с какво помогна сега....Не са ти верни сметките :shock: загубите ще са по големи :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
5 процента от 70кг захар...са си точно 3,5кг...в ябълките колко захар има според теб?
Захарност на ябълките 6-7%...ако щеш и 10% което е абсурд...Е???В най-лошия случяй ще добавим още 3кг към общия кюп и какво...тоест в най-абсурдния случай общо загубите ще са 7кг...
Твоите сметки какви са, а?
-има ли такива?
Хайде да видим ти с какво помогна...
Дрожди и активатори топлене...
Дрожди за трудна активация за 600л са минимум-12лв
Активатор за тях-6лв
Куриера...6лв
До тук 24...
Отделно разхода за ток ,отделно разправиите и времета за тези манипулации ...и така
Е къде е твойта помощ?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
5% върху захарта, ами 5% върху целия материал от 600 л. кво правим?
А ма то е лесно така да седиш и да чаткаш по компа.
Да пробва да го затопли, пък ще видим после кво да прави, дано тръгне.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
gombo написа:
Температура на помещението? от -4-5 през нощта до 5-6 през деня.
Сладни ли, има кисела жилка материала? - има кисела жилка.
Имали 'шапка' или всичко е паднало на дъното? -'шапка' има.
Стария номер със запалена клечка кибрит, гори ли? - запалена клечка не гори.

При тези температури, които посочва колегата, явно,че джибрето е в помещение,което не само не се отоплява, ами направо си е навън.Ако имаш ракия за пиене, и можеш да чакаш - пий си я, и чакай по топло време, за да преври всичко ,което може да преври.Ако си на зор , и няма как - вариш.През тези студени месеци, ако чакаш, няма да загубиш нищо(освен време).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 21:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
5% върху захарта, ами 5% върху целия материал от 600 л. кво правим?
А ма то е лесно така да седиш и да чаткаш по компа.
Да пробва да го затопли, пък ще видим после кво да прави, дано тръгне.

Сметнал съм целия материал,само трябва да се чете внимателно..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Най добре е да изчака до пролетта. Сега в тия студове, не си е работа да се мръзне покрай казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
5% върху захарта, ами 5% върху целия материал от 600 л. кво правим?
А ма то е лесно така да седиш и да чаткаш по компа.
Да пробва да го затопли, пък ще видим после кво да прави, дано тръгне.

Сметнал съм целия материал,само трябва да се чете внимателно..

ilu6a написа:
5 процента от 70кг захар...са си точно 3,5кг...в ябълките колко захар има според теб?
Захарност на ябълките 6-7%...ако щеш и 10% което е абсурд...Е???В най-лошия случяй ще добавим още 3кг към общия кюп и какво...тоест в най-абсурдния случай общо загубите ще са 7кг...
?

И от кога ракията се измерва в килограми а не в литри?
Ще загуби м/у 10 и 14 литра ракия, зависи на колко градуса ще я разреди.
Пс Изобщо не искам да споря с теб, най много да си изкарам някой 'бан' от форума както миналата година.Просто исках да помогна на човека ама... ниццц. ти винаги си прав.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 22:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ракията идва от захарта...
Би ли показал как точно сметна литрите ракия?Разбира се,че може и да греша,тъй като подхода ми е да смятам захарта...
Та?
Иначе отива на 30кг захар неферментирала ,ако се гледа целия обем..или 30л на 45% горе долу ракия-тоест пак не е твойта сметка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
От опит знам, а АЗ ИМАМ МНОГО ОПИТ, на 100л материал на 5% захарност се губят около 2 л. ракия на 50 градуса.
Е смятай, ти си по сметките..... Има човека 600л материал.... колко ще изгуби?
Пс Някога да съм спорил с теб за вино, не нали, цар си :respekt: А недей да спориш с мен за ракия......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: shubarkov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима