Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 00:05 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Всичко хубаво ама човека не разбра какво да прави!
----да вари ---- да чака ---- или да топли джибрата. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Съмнявам се да може да топли цялото, толкова студено помещение за няколко дни, докато приключи ферментацията докрай. Мони и Илюша са дали мнения ( няма нужда да се 'ръчкате' :stock2: повече, че Монката пак ще ми липсва цяла година) gombo да си прецени как да процедира.
Аз също ще предложа един вариант: Ако можеш си премествай малки количества на по-топло място, докато ферментират. В случай че не можеш да дестилираш по толкова малко, връщай готовите количества на онова студено място. Там ще им е добре докато се събере достатъчно количество за една 'варка'.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 15:39 
Offline

Регистриран на: 11 Дек 2007, 11:02
Мнения: 5
Благодаря на всички за помоща,но смятам да изчакам до пролетта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015, 17:56 
Offline

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:07
Мнения: 2
Пичове, помагайте ! :nixweiss:

5 кила ябълки златна превъзходна кипнати на каша от 24-ти май, в бидон 60 лт. + 10 кг. захар + 5 пакетчета лимонтозу + вода до около 85%-90% от обема на бидона + 1 кубче жива мая . По спомен на 24-ти захаромера показа 18%. На 26-ти течеше бурна ферментация, захармомера показа 15%, и реших да добавя 2кг. захар. На 28-ми захаромера пак показа 15% и добавих още 2 кг захар. Ферментацията си тръгна добре. Бидона е попрепълнен. Сега гледам вече от 4-5 дена показва 10% захаромера а на вкус си сладни доста. На тавана температурата е 19-26 градуса. Дали не пропускам нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015, 18:16 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Ти си ярък пример за това как незнанието и алчността водят до провал. Даваш ли си сметка че при достигането на определен процент алкохол в "джибрата" дрождите ще спрат да работят ?! Е , честито ! Единствения начин да тръгне отново ферментазия е да разредиш с вода с цел да падне алкохолното съдържание , да се опиташ да събудиш оцелелите дрожди или най-добре да добавиш такива за трудна ферментация ! Освен това при мижавото количество ябълки което си сложил в джибрата ти има тотален недостиг на минерали , основно азотни съединения. Та би трябвало да добавиш и от тях. Важното е да можеш да сметнеш колко е алкохолният потенциал на "КАШАТА КОЯТО СИ ЗАБЪРКАЛ " за да знаеш с колко вода да разредиш , така че тя нито да е повече , нито по малко. Написаното от теб не подсказва да имаш такива възможности. Моят съвет е да дестилираш КАШАТА КОЯТО СИ ЗАБЪРКАЛ и да започнеш да четеш повече във форума . Желая ти да напреднеш и да си спомняш за този случай откъм веселата му страна ! :buch:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Моите забележки са две:
1.Не е нужно да се варят ябълките,достатъчно е да се смелят.
2.При това съотношение на плод и захар,какво целиш?Да направиш ябълкова ракия или спирт?
Ако искаш ракия,няма да стане.Ако искаш спирт,прави го с жито,не се занимавай с плодове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2015, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
От 5кг. ябълки - най-много 500гр. захари, или на фона на другите 14кг. е все едно нищо.
В началото захарността е била добре : 10.500кг/55кг = 19% (според неговия захаромер - 18%)
При толкова малко плод и много захар и вода - само едно кубче мая е прекалено малко, да не говорим че и тя самата не деяни много при повишаване на алкохола в края на ферментацията.
Ако я беше оставил така, сега щеше да е приключила що годе успешно.
Следващото добавяне на захар обаче променя картината много :
14.5 / 59 = 24.5% захарност - с такива дрожди и толкова малко минерали = спряла ферментация.
Сега трябва разреждане и добавяне на нов плод или някакви минерали от пакетче. Но по-добре плод.
И нов бидон, защото тоя е пълен вече.
И най-добре още дрожди, ако може да са винени за трудна ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2015, 19:45 
Offline

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:07
Мнения: 2
Момчета, положението е следното:

На 11ти през нощта си поиграх и приспособих троянски "винарски" дрожди към материала. Търговецът каза че издържали до 17-18 об. % алкохол.
24 часа по-късно добавих ''активатор'' (каквото и да значи това, понеже на опаковката няма описано съдържание) от същата фирма.
Към момента захаромера показва 7-8% а материала е образувал супер плътна и дебела шапка. Кажете нещо повече относно азотните минерали от пакетче, за да знам какво да търся в агро магазина, понеже в интернет намерих изнформация само за азотни торове - за това ли става въпрос или за друго? Жениците в агро аптеката като ги слушам си нямат никаква представа.
Понеже нямам свободни бидони а не ми се занимава с туби от вода (имам лош опит с тях), още не съм добавял допълнително ябълки и още не съм разредил материала.

По моите сметки заложената захарност 24,5% ще даде максимум около 13-14 об. % алкохол, така че добавените дрожди би следвало да изядат цялата захар в бидона, или не?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима