Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Фев 2013, 21:06
Мнения: 7
Здравейте, колеги и наздраве. Върти ми се една идея в главата. 70% стара царевица смляна на брашно, 10% ръж и 20% ечемичен малц, също смлени на брашно. Добавяме дестилирана вода, дрожди и активатор. Какво мислите, ще се получи ли качествен дестилат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=90

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Фев 2013, 21:06
Мнения: 7
Идеята ми е да го няма момента с озахаряването. Мисля ферментацията да продължи една седмица, като създам условия за максимално бързо протичате на ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Няма захар-няма ферментация (поне не алкохолна)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Фев 2013, 21:06
Мнения: 7
Сега навлизам в занаята, но по пътя на логиката има захари в царевицата, които след ферментацията ще се превърнат в алкохол. Може де бъркам, но никой не се е родил научен :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Krass написа:

mironikolo, не случайно Krass те връща още в началото на темата. Ако си решил сериозно да се захващаш с пивоварене, трябва да я изчетеш цялата. А има и други теми които ще трябва да прегледаш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
mironikolo написа:
Сега навлизам в занаята, но по пътя на логиката има захари в царевицата, които след ферментацията ще се превърнат в алкохол. Може де бъркам, но никой не се е родил научен :megagrin:

Ферментируемите захари (предимно фруктоза) в "суровата" царевицата са пренебрежително малко, ако минеш през озахаряване става друго. Малца ти е напълно излишен в случая, ако няма да озахаряваш. Ако все пак искаш по-този начин да изкарваш дестилат, мели си всичко и слагай захар с вода 1:4, дрожди, активатори, топлина 20 градуса и чакаш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
От посочените продукти ще стане чудно уиски. Обаче ще трябва да проведеш операция наречена озахаряване.

1. Смилаш на много дребно немалцовото зърно (царевица, ръж) и го попарваш с вряла вода в количество 2:1 вода:зърно.
2. Температурата ще падне на около 70 гр. , ако това е така - ок, виж стъпка 3 и нататък, ако ли не - или охлади или подгрей до 70гр.
3. Добавяш 1/3 от предвидения малц (смлян също на ситно), разбъркваш и поддържаш 70-72 гр. за 30 мин. като гледаш да няма повече от 2 гр. разлика.
4. Започваш подгряване с яко бъркане защото иначе загаря.
5. Стигаш до 90-95 гр. кашата ври яко и ти бъркаш яко. Така още 20-30 мин. колкото ти издържат нервите.
6. Охлаждаш с 1 част студена вода (ако в началото си сложил 25кг зърно - говорил за 25 л. вода) като я вливаш в общата каша. Температурата ще падне до 70гр. - сваляш я до 63-62 !
7. Добавяш останалия малц пак ситно смлян, поддържаш температурата 62гр. с точност до градус още 1 до 2 часа - това е същинското озахаряване.
8. повишаваш до 75 плавно и правиш йодна проба (в една бяла чинийка сипваш малка лъжичка течност от казана и върху нея капваш две капки йодна тинктура) ако цветът на йода остане жълто-кафяв - значи всичко е наред, ако ли се промени на лилав или черен - озахаряването не е приключило и ще чакаш още, но може и да не приключи.
9. И в двата случая - охлаждаш до 25-30 гр. и посяваш дрождите (хлебна мая или специални дрожди за зърнен алкохол). Охлаждането става или с туби със студена вода топнати в мъстта и смяна на водата в тях или със серпентина свързана с водопровода (чилър).
10 Ферментацията е много бурна и протича за 72 часа ! Никакво забавяне на дестилацията след това ! Веднага да се дестилира, за предпочитане с преварка.

Количеството малц в случая е добре, но само ако е професионален. За домашен малц от фуражен ечемик - да се увеличи процента му на 30%

-------------------------------------

Без малц :
1. Зърното се смила на дребно и се попарва както и преди, така че да се получи температура около 70 гр. като тук не е критична.
2. Добавя се доза термостабилна алфа-амилаза и се започва леко подгряване с бъркане. До 15-20 мин се забелязва рязко втечняване на кашата. Така се стига до 90-95 градуса и започва врене.
3. Разваряване 30-40 мин.
4. Охлаждане до 60гр. и влагане на амилоглюкозидаза (глюкоамилаза) и поддържане така 1 час.
5. Олаждане до 25-30 и посяване с дрожди
И всичко останало.

-------------------------------------
С един специален ензимен комплекс за биоетанол :

1. За жито/ръж/ечемик - размесване с водата (1:3 зърно:вода) при температура 56 гр. и задържане там за 1 час.
2. Охлаждане до 32 гр. и внасяне на ензимният комплекс Старген 002 .
3. След час посяване с дрожди за зърнен алкохол (Fermiol Super HA), както и минерали за дрождите - диамониев фосфат , амониев сулфат.
4. Ферментация и озахаряване заедно в продължение на 72 часа ! Поддържа се температура 30-32гр. ! Да не се ползват винени дрожди, защото после мирише на ... ай да не казвам :)
5. Дестилацията да не се бави и да стане веднага след 72-та часа ферментация.

--------------------------------------

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Фев 2013, 21:06
Мнения: 7
Благодаря, за насоките колеги. До момента не съм варил ракия от царевица :D . Дано да няма проблеми и всичко да мине по мед и масло :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима