Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Фев 2013, 08:06
Мнения: 3
Колеги, искам да помоля експертите за съвет.
- накиснах жито, то покълна перфектно, суших го и го опуших с дъбови трици.
- заложих 10 кг. сух малц и 20 кг. обикновенно зърно, добавих 10 по 0.7 гр. мая за сладки и 5 кг. захар.
- сичко вървеше нормално, и след 20 тия ден презедих и заложих казана.
- РАЗОЧАРОВАНИЕТО МИ беше огромно когато потече буза от испарителя и загоря.

Някой може ли да ми посочи грешката и да ми даде съвет / какво да направя /


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Грешката ти е, че не си чел, а си бързал да действаш.
Ако си прав че си произвел малц от житото - т.е. пшеничен малц - ето какво е трябвало да направиш :

1. Уискито е алкохол от зърно, което е било азахарено чрез ензимите на малца ! Захар по принцип не ти трябва, но може да се добави за по-силен материал. Но както и при ракията - колкото повече захар вместо основната суровина - толкова по-малко качество на напитката и съответно тя се доближава до водка (чист спирт).
2. Трябвало е да направиш озахаряване - ето как : смилаш на дребно немалцовото зърно и го разваряваш с 2 части вода, внимаваш да не загори , и след поне 30 мин. врене охлаждаш като добавяш още една част вода (част = колкото е зърното), даже малко повече. Мериш температурата и я докарваш до 63гр. , добавяш малца и след разбъркването следиш и поддържаш 62гр. за час , до 2 часа като разлика от повече от 1-2 гр. не се допуска, не че няма да стане, но няма да даде рандеман (количество алкохол).
3. Правиш йодна проба и ако е добра - охлаждаш и засяваш за ферментиране.
4. Ферментирането трае 72 часа - много е бурно и след това се дестилира веднага ! Всяко забавяне разваля вкуса и рискуваш да вкисне.
5. Дестилира се само течното ! По възможност се прави преварка, защото материалът не е толкова силен както от грозде.

Ти си направил нещо като рецептата на чичо Джеси (зърно,вода, захар, мая), която общо взето е подобие на нещо си приличащо на уиски. А грешката ти че е загоряло е че не си цедил, а си дестилирал всичко.

Ако искаш да направиш истинско уиски - прочети темата за бърбъна, има и други теми за алкохол от зърно. Освен това може да се ползват и ензими вместо малц, както и чисто малцово уиски да се направи. Варианти много ...
Даже най-правилно е да се ферментира само течност озахарена с малца, а не всичките трици вътре. Така се получава на практика бира, но негазирана и неохмелявана. Но така се прави уискито по Шотландските географски ширини :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ToniArisa написа:
Колеги, искам да помоля експертите за съвет.
- накиснах жито, то покълна перфектно, суших го и го опуших с дъбови трици.
- заложих 10 кг. сух малц и 20 кг. обикновенно зърно, добавих 10 по 0.7 гр. мая за сладки и 5 кг. захар.
- сичко вървеше нормално, и след 20 тия ден презедих и заложих казана.
- РАЗОЧАРОВАНИЕТО МИ беше огромно когато потече буза от испарителя и загоря.

Някой може ли да ми посочи грешката и да ми даде съвет / какво да направя /

Има нещо сбъркано тука в пропорциите, не е ясно на 10 кг захар колко вода си сложил.
20кг зърно се полагат 80 литра вода и 20 кг захар обикновено за тази пропорция.
И цедил ли си материала или ''презедих''. ОБЕСНИ ПО ПОДРОБНО колко е била захарността на материала , колко общо е бил материала, а бе с две думи дай повече инфо...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Фев 2013, 08:06
Мнения: 3
Така
- 10 кг. "малц" едро-смлян
- 20 кг. жито едро-смляно
----------------------------------
общо 30 кг. зърно
- 60 литра вода
- 10 пакетчета мая
- 5 кг захар
-------------------------
показа към 18% захарност
след 10 дена падна на 0.
изчаках 25 дена и прецедих, заредих казана
- и потече буза, а казана загоря.
:) - е тетова можех да направим, а и бая пцувни!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ToniArisa написа:
Така
- 10 кг. "малц" едро-смлян
- 20 кг. жито едро-смляно
----------------------------------
общо 30 кг. зърно
- 60 литра вода
- 10 пакетчета мая
- 5 кг захар
-------------------------
показа към 18% захарност
след 10 дена падна на 0.
изчаках 25 дена и прецедих, заредих казана
- и потече буза, а казана загоря.
:) - е тетова можех да направим, а и бая пцувни!

Колега; на 60л вода се полага 15кг захар за да получиш 18-20% захарност.
Ферментация е имало, но в друга посока!! захарометъра или не ти е точен или нещо не си до огледал.Потекла е боза защото в казана е нямало достатъчно алкохол, казана се е загрял до пределната точката на завиране на водата , и казано образно е ''повърнал съдържанието си''...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Вярно че е писал "презедих", не съм догледал.
Ами значи първо, с тая захар и вода - захарометърът трябваше да покаже нещо около 8%
Той твърди че е видял 18% .
Не е невъзможно.
Все пак от житото и малца излиза някакъв екстракт във вид на разтворено чат пат нишесте, минерали и т.н.
И аз съм правил опити да измервам със захаромер преди и след озахаряване - наистина показва почти еднакво. Но това не е захар. И според мен трябваше да не падне до 0 при ферментацията а да остане около 10%.
По-скоро ферментацията е минала за ден два и после всичко се е утаило, барабар с нишестето. Та затова захаромерът му е показал 0.
След това при прецеждането той пак е разтворил утаеното нишесте и то е влязло в казана.
Това е все едно да се опиташ да свариш брашно без да бъркаш - загаря естествено.
Та затова е и загорял казана - от разтвореното нишесте.

Имам познати които варят ракия като ползват за ферментационна среда ечемик. Но той не е смилан , а е цял. И служи да подава минерали за дрождите, а алкохола идва само от захарта. Която естествено е доста повече.
Те правят ферментация точно 5 дена и веднага дестилират.
Не прецеждат нищо, а просто източват течността над ечемика. (Той даже стои в платнена торба или зеблов чувал) И веднага зареждат за следваща ферментация вода и захар + малко лимонтозу. Дрождите са в утайката, а минерали се подават отново от ечемика. Това се поватря 7-8 пъти и накрая ечемикът се изхвърля.

Щом се смели зърното и се смеси с вода - то започва да отдава в разтвора най-различни вещества. Така че в тоя случай без озахаряване няма да стане. Ако беше го загрял плавно от 20-30гр. до 62 и да го оставиш да преседи 1 час - щеше да имаш прилично озахаряване, дори и без процедурата по разваряване. Тя се прави за да се повиши добива, тъй като предполага клейстеризирането на нишестето и от там по-добра разтворимост и достъпност за ензимите на малца. Но съвсем спокойно може да се пропусне при един първи опит.

Ако колегата има желание да озахарява с малц и да прави истинско уиски, нека се свърже с мен на ЛС или на скайп и ще си говорим конкретно.
Всичко останало е алабала, захар,дрожди вода, активатор и малко подкиселяване ще свършат по-добра работа, но няма да е нито уиски, нито ракия - по скоро самогон за водка и то като за изпаднали сибирски пияници.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 09:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
victoryvt написа:
по скоро самогон за водка и то като за изпаднали сибирски пияници.

ГРУБИЯН :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
От написаното на ToniArisa, аз разбрах че е сложил "малца", зърното и маята заедно, без да се озахари зърното преди това, а направо трите заедно при стайна температура. Ако е така, нищо няма да стане най-вероятно, както е и станало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УИСКИ
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Фев 2013, 08:06
Мнения: 3
vsd написа:
От написаното на ToniArisa, аз разбрах че е сложил "малца", зърното и маята заедно, без да се озахари зърното преди това, а направо трите заедно при стайна температура. Ако е така, нищо няма да стане най-вероятно, както е и станало.


лошо е, че съм заредил още една ДОЗА .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима